Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hvězdy, ty studené hračky, Sergej Lukjaněnko

Lukjaněnko Sergej: Hvězdy, ty studené hračky

Ruského spisovatele Sergeje Lukjaněnka není potřeba nijak zvlášť představovat. Sérií Denní, Noční a Šerá hlídka, ságou o věčném boji sil Tmy a Světla, se proslavil jak v knižní, tak ve filmové podobě nejen doma v Rusku, ale i ve světě. Českou republiku z toho nevyjímaje.

Kniha Hvězdy, ty studené hračky je první knihou dilogie o Petrovi Chrumovi a její vznik se datuje před vydání Noční hlídky. Pochází z úplně jiného soudku. Jedná se o klasickou vesmírnou science fiction. Příběh se odehrává ve světě, kde se lidé dostali do vesmíru příliš pozdě na to, aby o něm mohli rozhodovat či ho utvářet podle svých představ. Galaxie je rozdělená více než tisíc let mezi devět silných ras, jež považují rasy nových kosmických cestovatelů (lidí, počtářů, Altařanů, aj.) pouze za bezvýznamné služebníky, kteří musí plnit přidělené úkoly a nemohou se zabývat žádnou samostatnou činností, natož bez jejich svolení expandovat do vesmíru.

Hlavní hrdina, kosmický pilot Petr Chrumov, je absolutně čestný a spravedlivý člověk, snažící se za každé situace zachovat správně a poctivě. Při letu na domovskou planetu zjistí, že se v jeho nákladním raketoplánu skrývá Cizák z civilizace počtářů, který se nutně potřebuje setkat s jeho dědečkem, slavným psychologem a odpůrcem všech vesmírných ras.
A ať chce, nebo nechce, na jeho rozhodnutí bude záviset další osud galaxie. A s ním i existence či zánik lidstva.

Sergej Lukjaněnko prakticky do všech svých knih přidává porci filozofování o lidském údělu, úvahy o lidské existenci a o morálce. Ani v této knize podobné myšlenky, vhodně zapadající do daného schématu, podle kterého Lukjaněnko píše, nechybí. A knize to vůbec neškodí. Těm, komu se líbily Hlídky a holdují žánru science fiction, lze román rozhodně doporučit. Příběh sice nevyniká velkým množstvím válečných střetů kosmických lodí či pozemními boji, ale čtenář v něm najde vše, co lze od dobré knihy očekávat: netradiční děj, zajímavé dialogy, trochu toho válčení a téměř detektivní zápletku.

Hvězdy, ty studené hračky je čtivá kniha, která dokáže vtáhnout čtenáře do děje. Musíme pouze doufat, že druhé pokračování dilogie o Petrovi Chrumovi, Svět stínů, vyjde co nejdříve a že bude stejně kvalitní, ne-li kvalitnější než tato kniha.

  • Sergej Lukjaněnko: Hvězdy, ty studené hračky
  • vydal: Argo, Triton 2006
  • přeložil: Libor Dvořák
  • obálka: Milan Fibiger
  • 427 stran, 268 Kč
16. listopadu 2006, Marek Hrubý

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).