Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hvězdné dobrodružství v novém kabátě, Neil Gaiman: Hvězdný prach – romance v říši kouzel (ilustrovaný)

Gaiman Neil: Hvězdný prach (ilustrovaný)

Neila Gaimana není třeba sáhodlouze představovat. Stejně tak jeho Hvězdný prach, který se mnohým vryl do podvědomí především díky stejnojmennému filmovému zpracování s doslova hvězdným obsazením. A jelikož některé příběhy v sobě mají světlo, které si zaslouží zářit i nadále, pomyslný prach se oprášil a kniha dostala nový nablýskaný kabátek s bohatými ilustracemi od oceňovaného amerického ilustrátora Charlese Vesse, který svými obrázky doprovodil i díla George R. R. Martina, Suzanny Clarkové a mnoha dalších.

Vesnice Zeď nevypadá na první pohled nijak zajímavě. Avšak šedá kamenná zídka, podle které je víska pojmenovaná, střeží tajemství. Chrání hranice magické Elfie, podivuhodné země, kde kouzla jsou skutečná. Každých devět let se na louce za zdí koná jarmark, kde své zboží a služby nabízí jak obyvatelé Elfie, tak rodilí Zďované. Dunstan Thorn o půvabech a lákadlech kouzelné krajiny ví své. Není se čemu divit, když se o osmnáct let později jeho syn Tristan rozhodne vypravit do kouzelné země, má ji totiž v krvi, ačkoli to sám ještě netuší.

Hluboce zamilován se vydá na výpravu za spadlou hvězdou, kterou si poručila dívka jeho srdce. Hnán touhou a láskou se vrhá vstříc do neznámých krajin, aniž by měl to nejmenší tušení, že není jediný, kdo si na hvězdu brousí zuby. Jeho úkol se ještě více zkomplikuje, když zjistí, že spadlá hvězda nemá podobu třpytivého kamene, ale živé dívky. Putování zpět domů je plné nástrah a nebezpečí, ale také poznání a pochopení, které mu změní život.

Neil Gaiman v pěti bodech:

  1. Už jako dítě miloval knihy, čtení a příběhy (Lewis, Tolkien, Poe, LeGuin a jiní).
  2. Narodil se v Anglii, ale v současné době žije ve Spojených státech.
  3. Kromě knih píše také básně, písně, povídky a filmové scénáře.
  4. Tvrdí, že již od mala toužil vyprávět příběhy.
  5. Původním povoláním je žurnalista se zaměřením na sci-fi a fantasy.

Neil Gaiman je brilantní vypravěč magických příběhů a stvořitel nových světů. Stejně jako Stephen King kraluje na poli hororu, Gaiman je jako ryba ve vodě tam, kde se střetávají kouzelné světy s realitou. Tristan Thorne vstoupí do čarokrásné Elfie, Richard Mayhew objeví Podlondýn nebo Koralína, která vstoupí do světa za dveřmi, ti všichni jsou výplodem jedné nekonečné fantazie. Gaimanův styl psaní zanechává za sebou kapku nostalgie a pocit okouzlení, ba přímo očarování. Takové očarování, které čtenáře přinutí hledat malá dvířka do jiné dimenze nebo projít skulinou ve zdi a doufat, že se ocitne na čarovné louce.

V příběhu se prolíná několik dějových linek, které jsou klasicky vzájemně propojeny a dříve nebo později se setkají. Hlavní hrdina je Tristan, mírně naivní a optimistický chlapec, který se nadšeně vrhl do nemyslitelného úkolu – najít spadlou hvězdu. Tu hledá i čarodějka Lilim, která s dívenkou má nehezké plány. Díky přítomnosti Lilim se v knize objevuje i pár temných prvků, ale co by to bylo za pohádkové vyprávění, kdyby se neobjevila nějaká protiváha vůči té světlé straně. Kniha je poměrně úzká, má pouhých 256 stran, avšak Gaiman umí čarovat se slovy a příběhu tento prostor plně stačí.

Ilustrované vydání obsahuje kresby Charlese Vesse, jehož styl se nedá označit jinak než jako pohádkový. Měkké prolínání barev střídají ostré inkoustové linky. Není věnována přílišná pozornost obličejovým detailům, někdy samotné linie působí téměř pitoreskním dojmem, avšak v dobrém slova smyslu, k příběhu se perfektně hodí. Některé ilustrace, zejména ty větších rozměrů, naopak detaily přetékají. Tam, kde nestačí fantazie, obrázky pomáhají. Kniha je nezvyklého formátu, připomínající velké klasické pohádkové knihy.

Hvězdný prach je již klasikou. Ilustrované vydání lze doporučit všem, především milovníkům umění a krásných příběhů, které otevírají dveře do nových, fantastických svě­tů.

27. února 2019, Lýdie Hochmanová

Hvězdný prach (ilustrovaný)

Hvězdný prach (ilustrovaný)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 599 Kč 539 Kč