Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hra, konající se na Velitelské škole, není jen hrou, jak to dětem vtloukají do hlavy, Orson Scott Card: Enderova hra (Enderova sága 01)

Card Orson Scott: Enderova sága 01: Enderova hra

Co se stane, když se svět potýká s invazí mimozemšťanů bez jediného schopného velitele Mezinárodní galaktické flotily? Tedy, jeden velitel tu při první a druhé invazi byl, nicméně nyní je starý a téměř neschopný, avšak má zkušenosti, které se rozhodne předat dále. A oním vyvoleným není nikdo jiný než Ender „Andrew“ Wiggin. Povede se jeho výcvik? Zajistí mír pro Zemi? Vyhraje třetí invazi? Anebo selže jako jedinci před ním?

Příběh se odehrává v daleké budoucnosti, kde se Země vypořádala se dvěma útoky nepřátelských mimozemšťanů, zvaných Termiťané, a třetí bitva je na spadnutí. Je potřeba vycvičit vojáky, ale ne jen tak ledajaké, nýbrž velitele Mezinárodní galaktické flotily, kteří zničí nepřítele na jeho domovské planetě. Těmi veliteli mají být děti, a to děti nadané, upravené genetickým kódem, nejchytřejší bytosti na umírající Zemi. Mezi těmito dětmi je i jistý chlapec jménem Ender „Andrew“ Wiggin – třetí a speciálně povolené dítě manželů Wigginových, na kterém leží úkol, aby Třetí válku vyhrál. A světe div se, on to dokáže.

Než je však Ender povolán do Velitelské školy, stráví několik let na Bitevní škole situované na oběžné dráze Země. Nacházejí se zde speciální bojové místnosti, kde nefunguje gravitace a kde se utkávají armády dětí do patnácti let a bojují o nejlepší umístění v informačních tabulkách. Nikdo neví, že hra není jen obyčejnou hrou, nýbrž speciálním psychotestem, jenž vybírá nadějné chlapce, ale i několik dívek, které posléze pošle velet flotilám.

Děti jako budoucnost lidstva?

Kniha si pohrává s myšlenkou, že svět by měly řídit malé děti. Tedy ne tak docela malé. Nejenže těm dětem je od šesti do patnácti let, ale jsou i geniálně nadaní. Například Valentina a Petr Wigginovi, Enderovi sourozenci, se zapletou do politických sfér umírající Země a Petr se dokonce stane jejím vládcem, a to jen během několika let, kdy si osvojuje umění manipulace s lidmi. Valentina se rozhodne stát se jedním z prvních kolonistů vesmíru a společně s Enderem zalidňují prázdné, dříve nepřátelské planety. Je dětský věk na škodu a brzdí je ve vykonávání velkých činů? Kdepak! Zdá se, že dětský věk je pro mladé lidi nemalým plusem, jelikož díky němu disponují podstatnou mozkovou kapacitou, kterou dokáží mistrně využívat, a tak se stávají dobrými vůdci.

Orson Scott Card v pěti bodech

  1. Pochází ze staré mormonské rodiny.
  2. Mezi lety 1971 – 1973 působil jako mormonský misionář v Brazílii
  3. Je aktivní politický přispěvatel a mluvčí.
  4. Jeho román Enderova hra získal ceny Hugo a Nebula.
  5. V roce 2013 byl do kin uveden film Enderova hra.

Genialita představuje klíč k úspěšnému přežití lidstva. Jedná se o velmi zajímavou myšlenku, která může být i nebezpečná, jak dokazují dětské postavy knihy, ale také klíčová co se týče strategie vojenské i životní. Je až k zamyšlení, co takové děti všechno dokáží, když jsou vystavované dennímu strádání, a to včetně jídla a odpočinku – pak se stávají nezastavitelnými, snad pohánění zlostí na učitele a vedení Bitevní školy, snad jsou jen přetažené, a i díky tomu ze sebe vydávají to nejlepší, včetně geniálních strategických manévrů.

Knize lze vytknout její stylistiku, díky které je text na jednotlivých stránkách poněkud chaoticky rozházen, místy se objevují dlouhé mezery mezi slovy či špatné zarovnání textu. To vše se děje sice zřídka, přesto je to škoda, jelikož takhle geniální dílo by si rozhodně zasloužilo více péče před vydáním.

Enderova hra je po desetiletí jedním z nejpopulárnějších science fiction románů. Získala věhlasná žánrová ocenění Hugo a Nebula, byla přeložena do více než třiceti jazyků a zpracována do úspěšného stejnojmenného filmu. – anotace

Enderova sága 01: Enderova hra přestavuje ve výsledku velmi povedený počin, kde nechybí skutečně propracované filosofické otázky, napětí, akce, ale i romantika, která je zde vylíčena velmi nevinně. Navíc je zajímavé zaobírat se myšlenkou, že osud lidstva může být vložen do rukou malých dětí. Ne nadarmo se tento text považuje za jeden z nejlepších na poli sci-fi za poslední půlstoletí a nelze než s tímto tvrzením souhlasit. Příště by si nakladatelství mělo snad jen více vyhrát s korekturou a stylistikou, i ta ale, byť špatně provedená, knize zase tolik neubírá, protože ji nad vodou drží skvěle vyvedený příběh.

  • Orson Scott Card: Enderova hra (Enderova sága 01)
  • Argo + Triton, 2018
  • ilustrace/kresba: Milan Malík
  • překlad: Petr Kotrle
  • obálka: Milan Malík
  • 304 stran, 298 Kč (v e-shopu Fantasye již za 268 Kč)
23. února 2019, Jakub Gergela

Enderova sága 01: Enderova hra

Enderova sága 01: Enderova hra
Vložit do pytle na zboží  Koupit 298 Kč 268 Kč