Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hon na čarodějky a čaroděje začne v jednadvacátém století z pera Jamese Pattersona, James Patterson a Gabrielle Charbonnetová: Čarodějka a čaroděj (Čarodějka a čaroděj 1)

Patterson James a Charbonnetová Gabrielle: Čaroděj a čarodějka 1

Jak se cítí někdo, kdo je v noci násilím vytažen z vlastní postele? O tom by Wisty s Whitem mohli vyprávět. Země se mění a není kam utéct, všechno staré je zničeno a nahrazeno novým. A děti jsou považovány za hrozbu.

Děj prvního dílu Čarodějky a čaroděje se odehrává v jednadvacátém století, ovšem za jiných podmínek a okolností, než v jakých žijeme my. Vládu převezme někdo, kdo touží všechno ovládnout, a do krásných a poklidných měst napochodují ozbrojení vojáci a začnou uplatňovat hrubou sílu a zákony, jež mají s dobrem a právem pramálo společného. Vezmou rodičům jejich děti, vězní je a provádí jim ohavné věci, a to i přestože se věk těchto potomků pohybuje mezi čtyřmi a šestnácti lety. Problémem pro ně ovšem zůstává ten, že v nich vládce nevidí děti, ale nebezpečnou hrozbu, kterou je třeba zneškodnit. Například právě Wisty a Whita, které označili za mimořádně nebezpečnou čarodějku a čaroděje.

Sourozenci Allgoodovi, patnáctiletá Wisterie, která je vzpurná, paličatá a často tráví odpoledne po škole, a statný, svalnatý a sedmnáctiletý Whitford, tedy musí bojovat o svůj holý život. Zatímco dívčin charakter jí z větší části pomohl k tomu, aby se z věcí, jež se oběma přihodily, nezhroutila, Whit se ukázal jako dobrý starší bratr, který se o Wisty postará i v sebehorších situacích.

Knize Jamese Pattersona nechybí zajímavá myšlenka, která ale není nikterak složitá. Autor ji dobře převyprávěl a děj tak je pro čtenáře snadno pochopitelný a dobře čitelný. Navíc se v Čarodějce a čaroději pořád něco děje, takže se od nich bude těžké odtrhnout, a to především pro mladší čtenáře, kterým je také toto dílo z velké části určeno. Ale ať už budoucímu čtenáři táhne na kterýkoli rok, najde v knize něco, co ho zaujme. Třeba snadno čitelný text nebo jednoduchá myšlenka o novém věku, která ho nadchne.

James Patterson v pěti bodech

  • James Patterson se narodil v březnu 1947.
  • Za rok napíše dvě až tři knihy, ale jak sám říká, nápadů má stále víc, než stíhá sepsat.
  • Velmi rád čte Gabriela Garcíu Márqueze a Jeana Geneta, ale ke psaní ho inspiroval Deník šakala a The Exorcist.
  • Na svém kontě má dvě nejprodávanější detektivní série uplynulého desetiletí: řadu románů o Alexi Crossovi, mezi které patří bestsellery Čtyři slepé myšky, Sběratel polibků, Jack & Jill nebo Chuť krve.
  • Žije se svou ženou a jejich malým synem v Palm Beach County na Floridě.

Děj a celá kniha se sice točí kolem honu na čarodějky a čaroděje, ale odehrává se v jednadvacátém století, v němž je svět rozdělen na části. Valná většina Čarodějky a čaroděje se odehrává v Nadsvětí, kde žijí hlavní hrdinové, ale čtenáři tam najdou tam i jiné, tajemné světy. Autor popisuje tyto části jen zlehka, takže se člověk nemusí bát, že ho čeká sáhodlouhé a nudné popisování. Právě naopak, vše je vykresleno jen tak, aby měl čtenář dost prostoru pro svoji vlastní fantazii. Za zmínku stojí i obálka knihy, která se dobře hodí k ději a představivost dále rozvíjí. Ani starší čtenáři se nebudou stydět vzít si tuhle dětskou knihu s sebou do tramvaje.

Čarodějka a čaroděj se sice tváří jako kniha pro mladší čtenáře, ale už i jen samotné zaměření na hon magiků pro děti moc není. Násilné vytažení z postele, hordy ozbrojených vojáků a výhružka smrti rozprášením padne do noty spíše teenagerům.

Román Jamese Pattersona představuje lehkou fantasy knihu se zaměřením na magii. I přestože jde o první díl nové série, žádné zdlouhavé řeči se zde nekonají, do děje se skáče po hlavě a na nikoho se nečeká. Nic není, jak se zdá, a o záhady a napětí nebude nouze. Navíc se čtenáři nemusí bát, že by na druhý díl museli čekat dlouho, protože ten vyšel pod názvem Dar na konci října.

  • James Patterson a Gabrielle Charbonnetová: **Čarodějka a čaroděj (Čarodějka a čaroděj 1)
  • Albatros, 2012
  • překlad: Milan Žáček
  • obálka: Gabriela Novotná
  • 216 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
28. listopadu 2012, Kateřina Chloupková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Čarodějka a čaroděj 1

Čarodějka a čaroděj 1
  249 Kč