Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Holistický detektiv Dirk Gently podruhé v Dlouhém temném času svačiny duše, Douglas Adams: Dlouhý temný čas svačiny duše (Dirk Gentley 2)

Adams Douglas: Dlouhý temný čas svačiny duše - váz.

Douglas Adams sice nejvíce proslul svojí Stopařskou trilogií o pěti dílech, ale na kontě má i jiné knihy. Ti, kdo pozorně sledují nová vydání jeho tvorby od nakladatelství Argo, už nejspíše ví, že napsal i knihu z prostředí (s nadsázkou) detektivního se jménem Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho. Nyní v novém kabátku vychází i její nepřímé pokračování, které se zaměřuje na samotného Dirka.

Ačkoliv než na něj vůbec dojde, začne se děj odvíjet na letišti, kde se slečna jménem Kate Schechterová pokouší dostat do svého letadla, když z ničeho nic exploduje odbavovací přepážka a ona skončí v nemocnici. A jak se asi dá očekávat, i tohle bude nějak souviset s Dirkovým případem. Tomu totiž poslední dobou kšefty moc nenesou – ona víra v základní propojení všech věcí není úplně veřejností přijímaná jakožto oficiální vyšetřovací metoda – ale nejspíše se blýská na lepší časy. To proto, že si ho najal bohatý muž, který tvrdí, že ho pronásleduje rohatá zelenooká postava s kosou.

Dirk je přesvědčený, že se jedná o bláboly a snadné peníze, a tak se do případu nepustí úplně s největší vervou a plánovanou schůzku s klientem o pár hodin zaspí. Když na místo dorazí, je dům obehnaný policejní páskou a hlava jeho nového zaměstnavatele se točí na desce zaseklého gramofonu. A tak začíná drama, ve kterém půjde nejen o severskou mytologii, ale také o agresivního opeřence, ledničku budící respekt a hrůzu a věštící kalkulačku.

Douglas Adams v pěti bodech

  1. Celým jménem Douglas Noël Adams.
  2. Občas označován i jako Bop Ad, k čemuž došlo misinterpretací jeho nečitelného podpisu.
  3. Byl velkým milovníkem techniky a ekologickým aktivistou.
  4. Na památku jeho díla je 25. května pořádán po celém světě Ručníkový den.
  5. Zemřel v květnu roku 2001 na infarkt.

Pro toho, kdo četl předchozí díl, bude citelnou změnou fakt, že Dirk povýšil z vedlejší postavy na hlavní roli. Když mu totiž čtenář vidí do hlavy, tak se totiž rázem nejedná o toho tajemného detektiva (pravděpodobně s nějakými nadpřirozenými schopnostmi, i když všechno samozřejmě vehementně popírá), který nakonec pomocí šílených dedukcí dojde k ještě šílenějšímu vysvětlení a umí si vždy poradit. Místo toho čtenáři zjistí, že Dirk má v hlavě chaos a spoustu negativních vlastností (ostatně nebýt jeho, k žádné vraždě dojít nemuselo), takže na každého nebude jako hlavní postava ze začátku působit dvakrát sympaticky.

Zatímco v Holistické detektivní kanceláři byl navzdory obavám konec uspokojivý a čtenáři všechno pěkně vysvětlil, závěru pokračování se to nepovedlo. Nové otázky se vynořují de facto neustále, a když konečně přijde čas na to, aby čtenář dostal zasloužené odpovědi, příběh jen tak narychlo vyšumí do ztracena a znenadání skončí. Samozřejmě není úplně špatný, ale v porovnání se zbytkem knihy působí nedostatečně.

Na vině může být i to, že dějová struktura Dlouhého temného času svačiny duše je komplikovanější než u předchozích Adamsových knih a koho její závěr neodradí, toho třeba přesvědčí k tomu, aby se někdy ke knize vrátil a přečetl si ji celou znova. Příběh mu pak bude asi dávat větší smysl a je docela možné, že si všimne některých postřehů či zákoutí děje, které mu při prvním čtení unikly.

Druhý příběh s Dirkem Gentlym je stále knihou Douglase Adamse, takže humor, absurdita i jemné, ale trefné postřehy jsou samozřejmostí snad v každém odstavci. Na druhou stranu ale Čas svačiny duše budí ve čtenáři mnohem více zmatení, než na kolik jsou fanoušci autora zvyklí. Zkrátka aura chaosu obklopující hlavní postavu od minula svoji sílu ještě znásobila, a příběh se tak nečte úplně lehce a ty, kteří hledají nenáročné počtení, by to mohlo odradit. Ale pořád je to Douglas Adams a těžko najdete jinou knihu, která začíná důkladným rozborem toho, proč jsou všechna letiště tak ošklivá.

  • Douglas Adams: Dlouhý temný čas svačiny duše (Dirk Gentley 2)
  • Argo, 2016
  • překlad: Jana Hollanová
  • autor obálky: Nikkarin
  • 264 stran, 298 Kč (v e-shopu Fantasye již za 268 Kč)
25. prosince 2016, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Dlouhý temný čas svačiny duše - váz.

Dlouhý temný čas svačiny duše - váz.
298 Kč 268 Kč