Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Holdstockovo Hloubení: Vydejte se do lesa, který umí plnit nevyslovená přání, Robert Holdstock: Hloubení

Robert Holdstock: Hloubení - váz.

Bydlet v okolí tohoto lesa je o zdraví. Teprve nedávno se v něm ztratila dívka jménem Tallis a následně někde zmizel i její otec. A už zase budou něčí rodiče nešťastní. Tentokrát to odnese Alex, chlapec s bujnou fantazií a zálibou v artušovských legendách. Jednoho dne si ho Ryhopský les prostě přivlastní a žádné snahy dospělých organizujících jedno pátrání za druhým na tom nic nezmění.

Ryhopský les nejenže patří mezi poslední zbytky původního evropského porostu kdysi pokrývajícího bezmála celý kontinent, on je to i les plný magie, která se živí lidskou představivostí a oživuje takzvaná mytága, prototypy hrdinů z dávných legend. Tohle tvoření je ale zatraceně nebezpečné, protože takový Robin Hood většinou neřeší, jestli měl původně být kladnou či zápornou postavou. Má střelnou zbraň a dobrou mušku, tak proč toho nevyužít?

Kdo by se dobrovolně vydal do lesa, který s pomocí vaší fantazie zhmotní něco, co vás dokáže velmi snadno zabít? Jen blázni a opravdu zoufalí lidé. Alexův otec se ani po letech nedokázal smířit se synovým osudem a stále ještě doufá v to, že jeho syn žije. Přesto, když ho kontaktují podivní lidé, kteří mu tyto domněnky potvrdí, zprvu se zdráhá jim uvěřit. Ale nakonec se přece jen nechá přemluvit a v doprovodu několika zkušených výzkumníků, kteří Ryhop důkladně zkoumají, se vydá do nitra lesa. A právě tehdy začíná to pravé dobrodružství s nádechem tragédie.

Robert Holdstock v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1948 v Hyrthu v Anglii, zemřel v roce 2009.
  2. Vystudoval lékařskou zoologii, ale po pár letech tuto profesi opustil a živil se psaním.
  3. Vytvořil mnoho novelizací filmů (například Smaragdový les nebo Legend of the Werewolf).
  4. První díl série, Les mytág byl původně novelou, za níž Holdstock získal Cenu Britské asociace SF.
  5. Do světa Ryhopského lesa se rád vracel, napsal o něm celkem sedm knih.

George Huxley svými objevitelskými výpravami probudil Ryhopský les opět k životu a zaplnil tento tajemný svět nepřeberným množstvím roztodivných tvorů. Ano, někteří byli opravdu nebezpeční, nicméně i tak zde existoval jakýsi řád. Příchodem mladého Alexe se však do lesa vkradl chaos. Alexova mysl oživuje bizarní tvory, kteří svou existencí ohrožují vlastního autora a zároveň narušují křehkou rovnováhu mezi jednotlivými světy v lese. Tato změna dělá týmu dobrodruhů a historiků mnohem větší starosti než případný neúspěch pokusu o chlapcovu záchranu. Někteří jsou dokonce odhodláni při prvním nezdaru sáhnout po mnohem drastičtějším a trvalejším řešení. Alexův otec se nebude muset poprat jen s nepřeberným množstvím roztodivných mytág, ale i s ostatními návštěvníky lesa.

Ačkoli jde již o třetí návštěvu Ryhopu, znalost předchozích výprav není třeba. A svým způsobem to i ulehčuje čtení, neb čtenáři zůstanou ušetřeni vědomí toho, co všechno se hlavním postavám může stát. Přesto jsou postavy odsouzené zakoušet dobrodružství v tajemném lese téměř vždy sympatické a jejich motivy k průzkumu jsou snadno pochopitelné. Ať už je to ztráta syna, snaha zapomenout na tragédii či rozhodné pokusy zbavit milovaný les nepřirozené inspirace tvořící pokroucená mytága.

Robert Holdstock se svým Ryhopským lesem narazil na zlatou žílu inspirace. Věčně se měnící prostředí, čerpající sílu z lidské představivosti, dovede z každého příběhu udělat zoufalý boj o přežití, ale zároveň i fascinující čtení plné starých známých. Každá kniha série je svým způsobem něčím jiná. Zatímco v té první je styl vyprávění zaměřen na mystiku a tajemství lesa, ta druhá je autorem pojata velmi syrově, což lze poznat zejména na osudu hlavní hrdinky. Ve třetím pokračování na čtenáře čeká vědečtější výprava do Ryhopu. Ačkoli se zde objevují detailnější popisy fungování samotného lesa, ještě to neznamená, že by to měla některá z postav jednodušší. Kromě toho lze ve všech dosavadních knihách sledovat autorův důraz na obrazotvornost a střídání klidnějších pasáží s rychlými, většinou násilnými změnami. Stejně zajímavá je i skutečnost, jak snadno se všem hlavním postavám podaří alespoň na určitý čas podlehnout kouzlu prostředí a takzvaně zdivočet.

Čtení těchto knih je jako cesta kouzelným lesem. Zatímco občas se prodíráte těžko prostupným porostem (a raději byste zůstali na místě), z ničeho nic se vám podaří propadnout do jiného prostoru, odkud již není návratu. A ruku na srdce, komu by se nelíbilo nechat se alespoň chvíli pronásledovat Iásonem a jeho argonauty.

  • Robert Holdstock: Hloubení
  • Argo, 2017
  • Obálka: Geoff Taylor
  • Překlad: Petr Kotrle
  • 284 stran, 298 Kč (v e-shopu Fantasye již za 268 Kč)
1. července 2017, Tomáš R. Tokoš

Hloubení - váz.

Hloubení - váz.
Vložit do pytle na zboží  Koupit 298 Kč 268 Kč