Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hodní vs. zlí upíři: Morganville ovládla nová válka, Rachel Caine: Slavnost bláznů (Upíři z Morganville 4)

Caine Rachel: Upíři z Morganville 4 - Slavnost bláznů

Rachel Caine, autorka mnohasvazkové svižné série Upíři z Morganville, je zpátky se čtvrtým svazkem, ve kterém do ospalého texaského městečka plného krvesajů přimíchala nové koření – prastaré upíry, kteří touží jedině po tom zotročit veškeré lidstvo.

Problém je v tom, že vůdce prastarých upírů, pan Bishop, je zároveň otec Zakladatelky Amélie, a tak mu doposud nejmocnější upírka v okolí nemůže jen tak zavřít dveře před nosem. Nemluvě o tom, že šestnáctiletá hlavní hrdinka Claire má i řadu dalších problémů, se kterými se musí vypořádat – její rodiče se rozhodli přestěhovat do Morganville, jedna Bishopova upírka si omotala kolem prstu jejího přítele Shanea a bádání s Myrninem nabírá nový směr.

Místo akce dusivá atmosféra

Zatímco ve všech třech předcházejících dílech série Rachel Caine závodila s časem, aby stihla všechnu akci do necelých tří stovek stran nacpat, ve Slavnosti bláznů zvolila odlišný postup. Velké kataklyzma ze samého závěru dosud poslední knihy si totiž žádá vysvětlení. Claire tak místo pobíhání po všech čertech prožívá několik relativně pomalejších dnů, zatímco v pozadí pomalu kyne kataklyzma nové.

Amélie totiž musí svého otce v Morganville formálně přivítat (jak jinak než) velkou slavností. A přestože Claire nikdo nechce vzít, mladá hlavní hrdinka se tam musí dostat stůj co stůj už jenom kvůli tomu, že tam budou všichni, kdo v Morganville něco znamenají, včetně jejích přátel a rodičů.

Vtipná a počestná jako vždy

Upíři z Morganville jsou braková série, která si na nic nehraje. Vyphotoshopované obálky, krátký rozsah, náctiletá hlavní hrdinka, to všechno jsou atributy, kterými autorka dává najevo, že od téhle série nemáte čekat nic velkého. A přesto mají příběhy Claire Danversové něco do sebe, protože jsou velmi příjemně svižné, plné sympatických postav a především vtipné. Natolik, že si občas nejste jistí, jestli tím, že Rachel Caine odpírá sex své nezletilé hlavní hrdince, vytváří na tváři čtenář úsměv úmyslně, či se jen snaží zachovat jeho útlocitnou duši.

Rachel Caine v pěti bodech

  • Vlastním jménem Roxanne Longstreet Conrad se narodila v roce 1962.
  • Vyrůstala v Texasu a vystudovala účetnictví a hudbu.
  • V českém překladu jí vycházela série Správci počasí, ta ale skončila u domácího nakladatele se čtvrtou knihou z devíti.
  • Série Upíři z Morganville má v současné době v originále patnáct dílů.
  • Kromě zmiňovaných knih má Rachel Caineová na kontě ještě řadu dalších knih ze žánrů fantasy, sci-fi a hororu, včetně textů o Hvězdné bráně.

Ať je to jakkoli, Claire si nevrzne ani ve čtvrtém díle, zato si ale užije pořádné napětí, protože co knize schází na akci, to autorka kompenzuje dusivou atmosférou, jakou do městečka přinesl pan Bishop a jeho parta. Finální slavnost je tak kouskem čistého hororu, a protože v ní hraje nemalou roli politika, trochu připomíná Hru o trůny. Tedy kdyby ji napsala vtipná a počestná Rachel Caine a ne brutální (byť geniální) George R. R. Martin.

Slavnost bláznů tak navzdory drobným logickým chybám, kterým se autorka nevyvarovala ani tentokrát, opět čtenáře spolehlivě na pár dlouhých chvil zabaví. A tak to má být.

  • Rachel Caine: Slavnost bláznů (Upíři z Morganville 4)
  • Brokilon, 2014
  • překlad: Renata Heitelová
  • obálka: Lukáš Tuma
  • 236 stran, 238 Kč (v e-shopu Fantasye již za 214 Kč)
1. července 2014, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Upíři z Morganville 4 - Slavnost bláznů

Upíři z Morganville 4 - Slavnost bláznů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 238 Kč 214 Kč