Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hněv draků očima redaktora Tomáše: Magické tvory je lepší nerušit, Evan Winter: Hněv draků

C27E89B9-E81D-456C-B52F-6F1D6294CA6B

Omehijci jsou vyvoleným národem pod ochranou Bohyně a mocných draků. Přesto museli před dávnými věky utéct ze svého domova a jejich novým útočištěm se stal poloostrov, kde žijí divoši, kteří od prvního dne dávají najevo, že by nové sousedy nejraději utopili ve slané vodě. Sice jim chybí magické schopnosti, ale dohánějí to svými počty. A vyvolený národ tak od těch dob vede válku o přežití.

Tau je prostý mladík, jehož údělem je stát se válečníkem. Jenomže Tau netouží strávit svůj život kdesi na hranicích, kde bude zabíjet nepřátele Omehijců. Místo toho by se chtěl oženit s krásnou dívkou a prožít své dny po jejím boku. Krásná dívka není proti, ale společnosti se podobné nesmysly rozhodně nelíbí. Tau má ale plán, jak dosáhnout svého. Složí zkoušky, přetrpí trochu té bolesti a nepohodlí, aby se mohl se svou milovanou v klidu usadit. Naštěstí pro čtenáře se nic z toho nepovede. Tau jako jediný z rodiny přežije nečekaný masakr a rozhodne se přeci jen zasvětit svou budoucnost válečnické profesi. Ne však proto, aby chránil království, ale aby se pomstil všem, kteří ho připravili o vysněný život. Netuší, že jeho osudem nakonec bude obojí. A že největší hrozbou vyvoleného národa není banda krvežíznivých barbarů, ale něco mnohem horšího.

Evan Winter ve čtyřech bodech

  1. Narodil se v Londýně.
  2. Dětství prožil v Zambii.
  3. Motivací pro psaní mu byl nedostatek fantasy s hrdiny tmavé pleti.
  4. Debutový román Hněv draků původně vyšel samonákladem.

Autor se pustil do tvorby epické fantasy se vším, co k tomu patří. Bohužel to znamená i spoustu termínů a výrazů, na něž je třeba si zvyknout. Což zpočátku místy odvádí pozornost od samotného příběhu. Trocha trpělivosti se nicméně velmi záhy vyplatí. Hněv draků má totiž všechny důležité prvky výtečného románu. Atraktivní prostředí (omehijská kultura je založena na přísné hierarchii, kde hlavní slovo mají magicky nadané ženy, ale kde je zároveň moc jejich kouzel závislá na mužských válečnících), občasné dějové překvapení (autor dokáže velmi dobře pracovat s očekáváním a obrátit ho, v pozitivním slova smyslu, proti čtenářům) a klasicky netypického hrdinu. Tau si poctivě projde první částí hrdinské cesty, aby se z bezvýznamného chlapce toužícího po klidném životě mohl stát obávaný šermíř, pro nějž jsou jeho dva bronzové meče nejlepšími přáteli.

Evan Winter namixoval atraktivní kombinaci tradičních fantasy prvků s originálními nápady a pro další pokračování této série si nastavil laťku velmi vysoko. Tento román je dokonalou ukázkou, že fantasy nemusí být jen alternací evropského středověku, kde ženy hrají pouze epizodní role. Je zřejmé, že hlavním tématem bude otázka soužití dvou kultur na místě, kde se kompromisy zrovna neplýtvá.

Omehijská filozofie vyvolených kontrastuje se skutečností, že tito vyvolení už dvakrát narazili na protivníky, kteří jsou více než rovnocennými soupeři. Navíc není obtížné uhádnout, že autor časem jistojistě nezapomene do příběhu zakomponovat i hrozbu, kvůli níž se Omehijci ocitli tak daleko od svého původního domova. Hněv draků představuje povedený první díl fantasy tetralogie, která by se časem mohla velice dobře vyjímat i v seriálové podobě.

  • Evan Winter: Hněv draků
  • Argo, 2022
  • Překlad: Milan Pohl
  • Obálka: Karla Ortiz
  • 528 stran, 598 Kč (v e-shopu Fantasye již za 538 Kč)
15. listopadu 2022, Tomáš R. Tokoš

Hněv draků

Hněv draků
Vložit do pytle na zboží  Koupit 598 Kč 538 Kč