Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hlubina vás pohltí… doslova, Ally Condie, Brendan Reichs: Hlubina (Hlubina 01)

Ally Condie: Hlubina

Tajuplné příběhy z maloměsta, kde hlavní roli hrají dětští či teen hrdinové, jsou v poslední době hodně in, a to především díky popularitě kultovního seriálu Stranger Things. Na českém trhu je jich však pomálu. Proto by mohla uspět Hlubina z pera spisovatelského dua Brendana Reichse a Ally Condie. Co se skrývá v hlubinách Tiché zátoky?

Městečko Timbers je poměrně malé a nic se v něm neděje, tedy až na každoroční slavnosti ředkviček, na které jsou místní nesmírně hrdí. Jedno místo v nich však vzbuzuje hrůzu – Tichá zátoka. Už od útlého dětství rodiče nabádají své děti, aby tam nechodily, protože tam žije Bestie. I přes všechna varování to ale zvídavé děti neodradí. Nico, Tyler, Opal a Emma o tom vědí své.

Záchrana kamaráda se totiž zvrtla v něco mnohem nebezpečnějšího Opuštěný ostrov plný neznámých a lákavých předmětů a obrovské neznámo nacházející se v zátoce. Dětské hry a legrace se brzy změní v noční můry… a to doslova. Podaří se čtveřici hrdinů ochránit město před zlem, které číhá v hlubinách?

Druhé Stranger Things?

Hlubina je prvním dílem třídílné middle grade série, která vznikla ve spolupráci Brendana Reichse a Ally Condie. Oba autoři mají na svém kontě již řádku vydaných knih, což je znát jak na jazyku, tak i na celkové kompozici knihy. Příběh je vyprávěn z pohledu čtyř hlavních hrdinů, což čtenáři dává prostor nahlédnout na události z více úhlů pohledu. Kapitoly jsou krátké, úderné a velmi čtivé – ideální počtení pro mladší čtenáře, i když si knihu jistě užijí i ti starší, dospělé nevyjímaje.

Ally Condie v pěti bodech

  1. Původně pracovala jako učitelka angličtiny na SŠ.
  2. Žije v Utahu, kousek od Salt Lake City.
  3. Má tři syny a jednu dceru.
  4. Kniha Dokonalý pár byla její prvotinou.
  5. Je členkou několika neziskových organizací, které podporují v různé formě děti.

Ospalé maloměsto, tajemná a neprozkoumaná zátoka, lákadlo něčeho neznámého. To vše přispívá k celkové atmosféře příběhu, která ze stránek přímo dýchá. Právě ona může mít na svědomí nálepku ideální čtení pro fanoušky Stranger Things. V mnoha ohledech jsou si obě série celkem podobné. Už od samého začátku se čtenáři navíc mohou těšit na akci, napětí a spoustu dobrodružství. Nudit se tedy rozhodně nebudou.

Fantazii se meze nekladou

Je třeba vyzdvihnout i obrovskou kreativitu, kterou do díla oba autoři vložili. Nejde jen o celou řadu popkulturních narážek, které pochopí především mladší generace, ale i výtvory, které hlavní čtveřice na ostrově stvoří. Co se týče postav, chovají a rozhodují se úměrně svému věku, což působí velmi realisticky a uvěřitelně. Kromě objevování neznáma se autoři zaměřili i na rozvíjení vztahů mezi postavami – ať už mezi přáteli či nepřáteli.

Brendan Reichs v pěti bodech

  1. Na univerzitě vystudoval historii a právo.
  2. Žije v Charlotte v Severní Karolíně se svou rodinou a zvířectvem.
  3. Se svou matkou napsal série Virálové, která vyšla i v českém překladu.
  4. Mezi jeho další díla patří young adult série Project Nemesis.
  5. Podílí se na festivalech Yallfest a Yallwest.

I když se Hlubina tváří a lze ji číst jako samostatný román, je doopravdy pouhým úvodem do celé série. Je stále otázkou, zda v českém překladu u Dobrovského vyjdou i zbylé dva díly. Byla by to ale škoda. Autorům se totiž podařilo napsat poutavý a zábavný příběh, který zaujme nejen děti, ale i dospělé a ve svém žánru je příjemným překvapením.

Kniha Hlubina je ideálním čtením pro všechny milovníky tajemných a dobrodružných příběhů z prostředí ospalého maloměsta. A nemusí být ani fanoušky Stranger Things.

  • Ally Condie, Brendan Reichs: Hlubina (Hlubina 01)
  • Drobek, 2021
  • Překlad: Jan J. Škrob
  • 336 stran, 349 Kč
27. ledna 2022, Kateřina Kopišťová