Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hledání svého místa nejenom na slunci, Becky Chambersová: Dvě místa na slunci (Poutníci 2)

Chambersová Becky: Poutníci 02: Dvě místa na slunci

Poutníci našli svou malou, rozzlobenou planetu a je na čase posunout se dál. Volné pokračování space opery navazuje na konec prvního dílu a dobrodružství ve vesmíru nyní čeká na techničku Chilli a umělou inteligenci Lovey. Po úspěšném debutu autorka Becky Chambersová přichází s dalším příběhem z vesmírného prostředí. Nečekejte však epické intergalaktické bitvy mezi nepřátelskými loděmi, ale připravte se spíš na pořádnou emoční jízdu. Některé bitvy se odehrávají uvnitř nás samotných a prohry a výhry nás tvarují. Kdo jsme, co tu děláme, proč tu jsme. Otázky, které trápí nejednu bytost ve vesmíru. Podaří se hrdinkám najít cestu k odpovědím?

Umělá inteligence Lovelace zanikla a zrodila se Lovey. Po riskantním restartu systému na Poutníkovi, tunelářské lodi, něco starého končí a něco nového začíná. Čerstvý začátek čeká Lovey, která se probouzí v umělém těle s lidskou podobou. Pro kdysi nehmotnou UI je nový život ve fyzickém těle zmatený a zdá se jí být značně omezující. A také zcela nelegální a protizákonný. Naštěstí na to není sama, po boku má techničku Chilli, která jí pomohla nové tělo zaktivovat.

Chilli je pevně rozhodnutá pomoci Lovey postavit se na vlastní nohy a naučit ji sžít se s novým tělem a objevit možnosti, které nabízí. Má pochopení pro její zmatek a nejistotu. Ve svých vzpomínkách si stále pamatuje na dobu, kdy i ona jako fénix povstala z popela a starý život musela hodit za hlavu. I pro ni tu někdo byl a pomohl jí najít samu sebe. To nejmenší, co může udělat, je pomoct někomu, kdo to potřebuje.

Lovey přijme lidské jméno Sidra a snaží se zapadnout do společnosti. Začátky nikdy nejsou lehké a Sidra si to více než bolestně uvědomuje. Bez možnosti připojit se do sítě a moci ihned vyhledat potřebné, bez kamer, které v mžiku vteřiny vidí vše, co se děje v každé místnosti, se Sidra cítí stísněně. Na druhé straně je okouzlená vůněmi a chutěmi, které jsou kolem ní, mocí uchopit předmět do rukou a cítit strukturu materiálu, z kterého je vyrobený. Její nové bytí je hořkosladké a i přes podporu Chilli si někdy Sidra není jistá, jestli je to takhle správně.

Becky Chambersová v pěti bodech

  1. Pochází z Ameriky a velký zájem o vesmír mají v rodině.
  2. Kromě psaní si vydělávala i jako asistentka produkce nebo barmanka.
  3. Žila ve Skotsku a na Islandu, ale nyní je zpět v rodné Kalifornii.
  4. Ráda hraje hry na hrdiny a stará se o včely.
  5. Její knihy byly nominovány na několik knižních cen.

Pokud by se vesmír v podání autorky dal popsat jediným slovem, bylo by to milý. Chambersová stvořila nespočet různých vesmírných ras s vlastní historií, zvyklostmi a tradicemi. Rasy s odlišnými potřebami a názory. Jeden by řekl, dějiště s vesmírnými kulisami jako stvořené pro válečné mezirasové a krvelačné střety, které bývají důsledkem politických intrik a nenávisti. Avšak autorka to chytila za opačný konec. V tomhle vesmíru žijí bytosti vedle sebe, a ačkoli na pozadí vždy bude hořet nějaký konflikt, kniha ukazuje spíš soužití různých mimozemských ras. Vše působí uspořádaně a harmonicky, jak jen to v chaotickém vesmíru jde.

Kniha sleduje dvě linky, jednu současnou, kde Sidra objevuje možnosti svého nového těla za pomoci techničky Chilli, která UI přijala do své rodiny. Druhá linka zabrousí do historie samotné Chilli, jejíž příběh dostává dystopický a temný ráz. Linky se střídají a tradičně míří ke společnému konci, kde čtenář pochopí, proč se odhalila historie jedné z postav. Autorka umí brilantně vykreslit pozadí do těch nejmenších detailů, ať už se jedná o povrch planety, nebo lesklé mimozemské šupiny a zároveň se soustředí na postavy samotné.

Příběh je silně orientován na mezilidské (nebo spíše mezirasové) vztahy, pocity a myšlenky. Vesmír nabízí mnoho otázek, ale zde se pozornost stáčí na vnitřní vesmír jedince. Co nás utváří a kdo jsme? Vlastní identita, důvod bytí a uvědomění své podstaty, to vše se stává palčivými otázkami pro hlavní hrdiny. Realisticky vykreslené postavy nemají problém ve čtenáři probudit emoce. Jejich myšlenky, obavy a radosti jsou sice na papíře, ale působí jako strasti a slasti někoho blízkého.

Knihy Becky Chambersové jsou doporučeny pro fanoušky seriálu Firefly, filmové ságy Star Wars a hry Mass Effect. Nelze než souhlasit a dodat, že doporučení platí pro všechny, kteří jsou připraveni na vesmírné dobrodružství se sondou do hlubin lidské duše. Skromný tip na závěr – jedná se o volné pokračování knihy Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu, ale pro lepší zážitek a podchycení drobných referencí se vyplatí knihy přečíst tak, jak vyšly.

  • Becky Chambersová: Dvě místa na slunci (Poutníci 2)
  • Host, 2018
  • Překlad: Lucie Bregantová
  • 440 stran, 379 Kč (v e-shopu Fantasye již za 341 Kč)
27. ledna 2019, Lýdie Hochmanová

Poutníci 02: Dvě místa na slunci

Poutníci 02: Dvě místa na slunci
Vložit do pytle na zboží  Koupit 379 Kč 341 Kč