Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Harrow Devátá: Návyková a nesmírně zábavná jízda v hlubinách vesmíru, Tamsyn Muirová: Harrow Devátá (Zapečetěná hrobka 02)

Muirová Tamsyn: Harrow Devátá

Když jsme Harrow viděli naposledy, prožívala obrovskou dávku pocitů po vyloženě emocionálně vypjatém konci úvodního dílu Gideon Devátá. Čtenář tak nějak logicky a současně s notnou dávkou napětí očekával, že na tyto události děj bezprostředně naváže a po hlavě se ponoří do psychických i dějových důsledků vyhroceného závěru. Jenže to by to nesměla být Tamsyn Muir, aby to nepojala způsobem, který nikdo nečeká a který přidá do toho emocionálního balíčku další pořádnou nálož. A bude to rozhodně stát za to…

Harrow Devátá se ocitá na území císařské vesmírné stanice a celkem nemilosrdně ji vhodí do výcviku, jenž má její nekromantské schopnosti připravit na ne zrovna závidění hodný střet. Kromě toho všeho navíc musí vycházet s ostatními liktory, což mnohdy patří mezi poměrně náročné úkoly, a ze sebevědomé dívky z prvního dílu se v tu ránu stává člověk balancující na hraně vlastních mentálních i fyzických sil. A to zcela doslova, protože než nastane první půlka knihy, skončí Harrow hned několikrát v bezvědomí. V ten moment se pak propadá do říše snů, v níž prožívá události první knihy, jenže úplně jinak, než si je pamatuje čtenář.

Ten v podstatě od prvního momentu každou chvíli kontroluje přebal románu a ujišťuje se, že omylem nesáhl po jiném titulu. Události druhého dílu jsou totiž zcela odlišné, než by se dalo očekávat i v té nejbujnější fantazii. Tamsyn Muir rozjíždí geniální, ale zcela matoucí hru, při níž si s čtenářem hraje jak hodně protřelá kočka s myší. A ten ochotně následuje každý její tah a otáčí zběsile stránku za stránkou, aby se konečně dostal do míst, kde to všechno zapadne a hlavně, kde se konečně aspoň náznakem objeví všemi oblíbená hrdinka z prvního dílu.

Jeden velký dokonalý clickbait

Román Harrow Devátá představuje jednoduše jeden velký clickbait, kdy člověk balancuje na hraně frustrace a zároveň obrovského očekávání, a doufá, že po otočení každé další stránky dostanete to, pro co si v téhle knize přišel. A Muir to dělá nesmírně návykovým a zábavným způsobem. Současně své příznivce ale trápí tak akorát, takže nakonec se očekávání naplní, a jde o podobně uspokojivý pocit, jako když máte týden chuť na palačinky a pak si je konečně vychutnáte – i když možná s lehce odlišným sirupem, než bylo původně v plánu.

Tamsyn Muir v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1985 na Novém Zélandu a většinu svého života strávila v novozélandském Howicku a Wellintonu.
  2. V roce 2015 publikovala v The Magazine of Fantasy & Science Fiction povídku The Deepwater Bride, za kterou získala několik ocenění.
  3. Pak už následovala její románová prvotina Gideon Devátá, s níž získala cenu Locus a byla nominována na řadu dalších.
  4. V současné době vyšel v originále třetí díl Nona the Ninth a autorka již pracuje na čtvrtém pokračování, o které rozšíří původně plánovanou trilogii.
  5. Její knihy povedeně pracují s LGBT tématy, jmenovitě s lesbickou romancí.

Ze strany autorky jde o odvážný tah, protože se velice těžce hledá hranice mezi tím, kdy kniha generuje příjemné zmatení a kdy už stěží lze rozumět tomu, co se zde děje. Pravdou zůstává, že Harrowiny sny působí místy občas lehce nadbytečným dojmem, protože spisovatelka jim věnuje opravdu hodně prostoru a doslova přehraje téměř celý příběh úvodního dílu. V závěru se to sice všechno vysvětlí, ale pro ilustraci možná stačilo o pár kapitol na toto konto ubrat. Na druhou stranu jde o drobnost, která nijak nekazí dojem z jinak výborné knihy.

Pod pokličkou nekromancie

Pozadu opět nezůstávají ani postavy – zatímco první díl daroval o něco více prostoru oblíbené rytířce, zde se věnuje detailně právě mladé nekromantce, která se navíc setká s řadou nových i polo nových postav. Zároveň pohyb v blízkosti císaře a jeho nejbližších umožní nahlédnout do zákoutí nejvyšší politiky a rozklíčuje dosud neodhalené záhady. Současně by to ale nebyla Muir, aby celou Harrow Devátou nezavršila způsobem opět vyvolávajícím nutkavou potřebu okamžitě dostat do rukou třetí díl, a k tomu všemu generuje v hlavě spousty, spousty otázek.

Harrow Devátá představuje výborné pokračování skvělé série o jedné nekromantce a její rytířce, jejichž vztah zasahuje do nejhlubších pater lásky a oddanosti. Čtenáře v něm čeká šílená a zcela matoucí jízda, jež ho svým návykovým způsobem bude nutit doslova přečíst vše na jeden zátah, jen aby se dostal do části, na niž čeká od první věty. Když to pak konečně, byť specificky tzv. po Muirovsku, nastane, dostaví se maximální pocit uspokojení a radosti. Aby to pak všechno autorka zase hezky zmátla v šokujícím závěru, po němž nebude příznivec téhle skvělé série toužit po ničem jiném než po hlavě skočit do dalšího dílu. Už aby to bylo…

  • Tamsyn Muirová: Harrow Devátá (Zapečetěná hrobka 02)
  • Host, 2021
  • Překlad: Alžběta Lexová
  • 525 stran, 429 Kč (v e-shopu Fantasye již za 386 Kč)
6. července 2023, Adéla Košařová

Zapečetěná hrobka 02: Harrow Devátá

Zapečetěná hrobka 02: Harrow Devátá
Vložit do pytle na zboží  Koupit 429 Kč 386 Kč