Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Gwent aneb Partička karet v zaklínačském stylu, Gwent - Výtvarné umění zaklínačské karetní hry

CD Projekt RED & Dark Horse: GWENT - Výtvarné umění zaklínačské karetní hry - PŘEDOBJEDNÁVKA

Patříte mezi fanoušky Zaklínače? Pak jistě máte pročtené všechny Sapkowského knihy a nejspíš už se ve vaší knihovničce hrdě vyjímá i kompletní vydání této ságy s pevným přebalem. Kromě toho jste určitě dohráli také všechny počítačové hry s touto tématikou. A právě ve třetím pokračování Geraltových digitálních dobrodružství s podtitulem Divoký hon jste mohli narazit na Gwent!

Původně se jednalo o pouhou minihru obsaženou ve hře – karetní hříčku založenou na skládání a kombinování karet s cílem zvítězit ve dvou ze tří kol. Netrvalo dlouho a okouzlení fanoušci doslova zaplavili vydavatele počítačového Zaklínače, společnost CD Projekt RED, vlnou emailů a dopisů se žádostmi o nášup v podání samostatně hratelného Gwentu. Hlas fanoušků – hlas boží; takže netrvalo dlouho a Gwent se dostal na monitory počítačů jako free to play onlinová hra. Samozřejmě se objevila i „papírová“ verze této hry. Ta byla v našich krajích distribuována pod názvem Gwint, který vychází z polského originálu. Gwint je však v současné době již v obchodech nesehnatelný a jeho ceny na aukčních serverech nebohému zájemci pořádně provětrají bankovní účet.

Láska na první pohled

My se však podíváme na zoubek knize Gwent – Výtvarné umění zaklínačské karetní hry. Ta je jakousi esencí výše uvedené hry a čtenářům nabízí ilustrace obsažené na kartách. Samozřejmě – vše je prezentováno ve stylovém balení, a tak vás kniha uchvátí pevnými deskami velikosti A4 s podmanivým vyobrazením zaklínače Geralta a celobarevnými ilustracemi na křídovém papíru uvnitř. Skutečná nádhera a láska na první pohled.

Ještě než se dostanete k samotným ilustracím, čeká na vás krátká předmluva Katarzyny Redesiuk, výtvarné vedoucí tohoto projektu. Ta se pokusí vysvětlit, co je účelem knihy – nedozvíte se nic převratného, ale získáte pocit, že designu karet bylo věnováno skutečně obrovské množství práce, a lehounce nakouknete za kulisy přímo do tvůrčí kuchyně.

Karty jsou v logice hry rozděleny na několik frakcí: příšery, Severní říši, Scoia´tael, Skellige a Nilfgaardskou říši. Samostatnou kategorií jsou neutrální jednotky a zvláštní karty, které nepatří přímo k žádné frakci, ale mohou výsledek hry výrazně ovlivnit. Ilustracím každé frakce předchází krátký text, který osvětluje vznik a nastiňuje charakteristické jednotky, zbraně nebo velitele.

Představy jako malované

Jak bylo několikrát zmíněno výše, tvoří hlavní náplň knihy nádherné celobarevné ilustrace z Gwentu. Velikost je různá – od dvoustrany přes celostránkové obrazy až ke čtyřem obrazům na jedné straně. Ke každému výtvarnému dílu je připojen minimálně jeho název a jméno autora včetně popisu karty. U větších ilustrací se pak dozvíte i více o vyobrazené bytosti či osobě a něco o příběhu, který kresba zachycuje. Nezřídka přidá o svém uměleckém záměru pár slov i sám autor – tyto komentáře jsou asi nejzajímavější textovou složkou celé knihy.

Pokud obdivujete Zaklínače a jeho svět v knižní podobě, budete moci porovnat své představy s díly herních výtvarníků. Na kartách totiž nemohou chybět vyobrazení všech významných (a vzhledem k počtu i méně významných) postav, vojenských jednotek a bytostí z knihy a počítačových her, na kterých je celá hra postavena především.

V sekci příšer na vás čeká divoký hon a jeho přisluhovači, v Severní říši kromě mnoha pěších vojáků naleznete například Marigolda, mezi jednotkami Scoia´tael tvořenými převážně trpaslíky a elfy objevíte Milwu, za Skellige pozvedají své zbraně berserkeři a druidi nebo třeba piráti na drakkarech, Nilfgaard má ve svých řadách kromě spousty dobře vycvičených vojáků mnohušpehů a infiltrátorů, mezi nimiž se vyjímá Stefan Skellen, Fringilla Vigo nebo císař Emhyr var Emreis. Neutrálním jednotkám vévodí Geralt, Ciri a Yennefer. Zvláštní karty reprezentují elixíry, efekty, pasti nebo třeba počasí.

Hlavní síla knihy Gwent – Výtvarné umění zaklínačské karetní hry spočívá především v dechberoucích barevných ilustracích. Design celé knihy je nádherný a působí majestátně. Pokud jste obdivovatelem Geralta a jeho přátel, porovnejte své představy s grafickým ztvárněním na kartách z karetní hry inspirované zaklínačským universem a zároveň se nechte pozvat ke hře samotné – ať již v počítačové nebo papírové verzi. A pokud jste doposud neměli se světem Zaklínače co dočinění, prostě se jen pokochejte skvělými kresbami a získejte v knize ozdobu své knihovny.

6. ledna 2018, Martin Bečvář

GWENT - Výtvarné umění zaklínačské karetní hry

GWENT - Výtvarné umění zaklínačské karetní hry
Vložit do pytle na zboží  Koupit 599 Kč 479 Kč