Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Griša se bouří a vzdoruje, Leigh Bardugo: Bouře a vzdor (Griša 2)

Bardugo Leigh: Griša 2 - Bouře a vzdor

Láska, dobrodružství a válka, to vše nadále doprovází Alinu Starkovou během pokračování trilogie Griša. V druhém díle s podtitulem „Bouře a vzdor“ nabude větší moci, ale bohužel její protivník posílí také.

Společně s celoživotním kamarádem Malem se naše hlavní hrdinka skryla mimo svou vlast Ravku, ale zdánlivé bezpečí nevydrží dlouho a brzy jsou zajati silami Temnyje alias Černého heretika. Ten chce nadále využít Alinina talentu jakožto Světlonošky, aby pokračoval ve svých plánech na světovládu. Není snadné jej porazit, mimo jiné proto, že nyní získal nové schopnosti a z temnoty dokáže vytvořit netvory „ničevoje“. Alinu s Malem vezme na cestu po moři, kde pracuje na tom, aby se dívka stala ještě efektivnějším nástrojem jeho záměrů. Naštěstí se oba zajatci rychle dostanou na svobodu a jejich nový průvodce je zavede zpět do Ravky, kde se Alina bude muset vyrovnat s davem lidí považujících ji za svatou, dvěma následníky královského trůnu, zorganizováním armády svých „kolegů“ grišů a samozřejmě se vzrůstající hrozbou samotného Temnyje…

Prostřední část série od spisovatelky Leigh Bardugo zjevně sází spíš na styl než na dynamiku děje. Hlavní protagonisté jsou na začátku románu zajati tak rychle, že to skoro zpochybňuje závěr dílu předchozího. Každopádně celá první polovina knihy je uspokojivě dobrodružná, aby pak v polovině druhé přešlo vyprávění do soap opery ve smyslu politickém i milostném. Samozřejmě všichni víme, že na nás čeká akční klimax. Ten se dostaví zhruba v poslední desetině románu, než nás navnadí otevřeným koncem na dramatické vyvrcholení v knize třetí. Fantastické elementy, staré i nové, nadále možná až moc evokují pohádkový kýč. V čem tedy spočívá spása knihy?

Leigh Bardugo v pěti bodech

  1. Narozena roku 1985 v Jeruzalémě, nyní žije v Hollywoodu.
  2. Po ukončení studií pracovala v reklamě, v médiích, později i jako maskérka a odbornice na zvláštní efekty.
  3. Třetí díl trilogie Griša nese název Ruin and Rising. Ve stejném světě se odehrává duologie Šest vran a Crooked Kingdom.
  4. Trpí osteonekrózou, která ji inspirovala ke zdravotním potížím jedné z pozdějších postav jejích knih.
  5. Do světa Griši se vrátila s povídkovou sbírkou The Language of Thorns: Midnight Tales and Dangerous Magic.

Inu, sloh Bardugo od předešlého díla výrazně vyspěl. My Češi máme navíc možnost koupit Šest vran, pozdější příběh z tohoto světa, na němž je právě vidět, jak tento pokrok postupoval a jeho zárodky jsou každopádně znát už v Bouři a vzdoru. Soap opera totiž vůbec nemusí být psána špatně a autorka neustále přichází s barvitě charakterizovanými postavami a zároveň píše čím dál tím lépe dialogy, ať už je používá k zaplétání romantických vztahů, nebo čas od času k humornému osvěžení situace.

Kromě vnějších rozhovorů dokáže uvěřitelně zpracovat zrání samotné Aliny, hledající místo v životě plném vzrůstající zodpovědnosti a protichůdných nároků jejího okolí. Podobně jako například George R. R. Martin v Písni ledu a ohně dokazuje Bardugo, že nejlepším klíčem k atmosféře literárního díla je důraz na psychologii jeho aktérů. Sérii si nadále užijí hlavně čtenářky, ale určitě se bude líbit i mužům schopným ocenit zajímavý vnitřní život hlavní hrdinky a pomaleji se rozvíjející zápletku.

Griša je zatím vystavěná jakožto typická trilogie, jejíž první část představila protagonisty a nechala je na konci si užít alespoň malé vítězství. Tato „dvojka“ jim všechno řádně zkomplikovala, konfrontovala hrdiny s větší temnotou než kdykoliv dřív a na závěr je dostala do nebezpečí, k jehož překonání budou v závěru potřebovat nasadit všechnu sílu svou i svých spojenců. Fanoušci předchozí knihy vůbec neprohloupí, když budou ve čtení nadále pokračovat!

  • Leigh Bardugo: Bouře a vzdor (Griša 2)
  • Fragment, 2017
  • Překlad: Julie Žemlová
  • Obálka: Kamila Flonerová
  • 380 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
16. prosince 2017, Jiří Kábrt

Griša 2 - Bouře a vzdor brož.

Griša 2 - Bouře a vzdor brož.
349 Kč 314 Kč