Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Green Arrow a jeho ostrovní Déj? vu, Benjamin Percy: Green Arrow 02 – Ostrov starých ran

Percy Benjamin: Green Arrow 02: Ostrov starých ran (brož.)

Ačkoli to nemá Green Arrow u nás tak jednoduché jako například Batman či Harley Quinn, jeho první příspěvek v rámci Znovuzrození hrdinů DC bezpochyby příjemně překvapil. Otázkou však zůstává, zda se po zničení Devátého kruhu podaří podobným způsobem Benjaminu Percymu zaujmout i u druhé knihy, která u nás nedávno vyšla s podtitulem Ostrov starých ran.

A tak zatímco většina sérií z DC Rebirthu vzbuzovala u fanoušků nemalá očekávání, která však zůstala do jisté míry zatím nenaplněna, Green Arrow byl lehce stranou. Percy naštěstí uchopil tohoto „zeleného hrdinu“ za správný konec a nesnažil se vzbuzovat dojem něčeho většího. Ba právě naopak, Oliver Queen si na nic nehrál a přinesl fanouškům velice příjemnou akční jednohubku, která rozhodně dokázala zaujmout.

Percy již v prvním booku rozehrál zajímavou příběhovou linii točící se okolo celosvětové zločinecké finanční sítě (Devátý kruh). Green Arrow svůj boj sice vyhrál, avšak jako celá řada dalších vítězství, bylo i toto krutě zaplaceno. Tentokrát se kniha dělí hned na dvě části. V té první se Green Arrow opět ocitá na zdánlivě pustém ostrově. Jak však brzy vyjde najevo, na ostrově úřaduje utajená společnost, jež zde pěstuje mák a vyrábí heroin, který posléze expedují do Spojených států. A nebyl by to Oliver Queen, kdyby se nerozhodl zakročit. Naštěstí na to není sám, společnost mu dělá jeho femme fatale Black Canary…

Superhrdinský párek se tak musí vyrovnat nejen s dalším nebezpečným protivníkem, ale i s neprostupným terénem, popřípadě robotickými medvědy. Zkrátka a dobře na Olivera Queena a jeho partnerku rozhodně nečeká dovolená v Karibiku, ale další zběsilá akční jízda, která vás jen tak nenechá vydechnout. Celý příběh, nebo alespoň tato část, se bohužel maličko utápí v neustálém pošťuchování mezi hlavními hrdiny. Black Canary si v podstatě pořád ze svého partnera utahuje a podráží ho. Proč? To snad ví jen bůh. V určitých chvílích to zachází tak daleko, až budete mít občas pocit, že místo Green Arrowa čtete Harley Quinn. Což je rozhodně škoda, jelikož právě tento hrdina by se bez laciných vtípků vcelku dobře obešel. Když k tomu připočteme relativně nezajímavé a obyčejné záporáky, nevede si aktuální Green Arrow v porovnání s prvním dílem úplně dobře.

Komiks vyšel v rámci projektu Znovuzrození hrdinů DC

Celý dojem maličko zachraňuje druhá dějová linie, ve které dostává více prostoru zbytek Queenovi rodiny. Emiko Queenová je zpět ve spárech své matky Shado, assasínky ve službách Jakuzy. Emiko však nebyla nikdy příliš poslušné dítko, a tak se navzdory všem varováním i snahám vydává do zločineckého podsvětí získat zpět svobodu a čest své rodině. Právě v této části se můžeme dozvědět pár zajímavých informací z historie jednotlivých postav.

Žel bohu ani tentokrát se to však neobešlo bez menšího kiksu. Percymu evidentně nestačí klasičtí záporáci, a tak si tentokrát musel pohrát s nadpřirozenými silami. Na první pohled to sice vypadá vcelku zajímavě a minimálně, co se týče kresby, i líbivě. V konečném důsledku však tyto části jsou spíše rušivé, než aby přinášely něco navíc. Po veskrze povedeném prvním díle tak přichází na řadu menší zklamání. Stále sice nabízí vcelku slušnou a nenáročnou akční jízdu, která by docela dobře fungovala jako „oddechové“ čtení, Percy si bohužel neodpustil pár aspektů, které celkový dojem maličko sráží.

Co však naštěstí zůstalo stejné, je kresba. Ke kreslířské dvojici Juan Ferreyra a Otto Schmidt se v případě tohoto booku připojil Stephen Byrne, jenž tuto dvojici více než dobře doplňuje. Jejich dynamická kresba dodává Green Arrowovi skvělý náboj a drive, který k tomuto hrdinovi výborně sedí. Trochu paradoxně to tedy není samotný příběh, ale právě grafické pojetí této kreslířské trojice, které druhou Green Arrowovu knihu ze Znovuzrození zachraňuje. Na závěr tedy nezbývá než doufat, že si Benjamin Percy svou slabší chvilku již vybral a třetí kniha svou kvalitou naváže na veskrze povedený úvodní díl. Green Arrow by si to rozhodně zasloužil.

28. prosince 2018, Petr Čapek

Green Arrow 02: Ostrov starých ran (brož.)

Green Arrow 02: Ostrov starých ran (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč