Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Gotham připlul k břehům Utopie. Je v tom však háček, John Layman, Jason Fabok, Aaron Lopresti: Batman Detective Comics 5 – Gothtopie

Layman John: Batman Detective Comics 5 - Gothtopie

Bruce Wayne alias Batman v celé své pětasedmdesátileté komiksové kariéře sní o tom, že se jednoho dne probudí do bezpečného, usměvavého, zločinu zbaveného Gothamu. V novém komiksu Gothtopie se mu to splní. Jenže je v tom samozřejmě háček.

Co znamená Gothtopie? Že by oficiální název vědy o gotickém hnutí? Nebo snad nějaká cizokrajná nemoc? Ne, samozřejmě že ne. V novém batmanovském komiksu jde logicky o Gotham, respektive o gothamskou utopii, ve které jsou všichni od Temného rytíře až po Penguina neskonale šťastní. Čistý štít městu kazí jen několik neopodstatněných sebevražd a ekoaktivistka Poison Ivy, pořádné kvítko, které začalo bezdůvodně napadat civilisty v ulicích. S tím samozřejmě Batman se svou společnicí Catbird (sic!) hodlají něco udělat. Jenže možná to antihrdinka Poison Ivy nemyslí tak zle, jak se na první pohled zdá.

Gothtopie je ústředním příběhem v pořadí pátého svazku Batman Detective Comics, který stejně jako obdobně pojatá Hřbitovní směna shromažďuje především řadu kratších příběhů. Část z nich tvoří nejrůznější komiksové kraťasy vzniknuvší při příležitosti oslavy Batmanových 75. narozenin. Roku 2014, kdy příběhy vyšly v originále, totiž uplynulo právě 75 let od vydání vůbec prvního komiksového sešitu se slavným netopýřím mstitelem – Detective Comics č. 27 z 30. břez­na 1939.

Osvěžující jsou tyto jubilejní příběhy minimálně v tom, jak různorodě přistupují k batmanovskému odkazu či mýtu, a to po stránce obsahové i výtvarné. V jednom příběhu je kupříkladu stárnoucí, o hůlku se opírající Batman už dávno v důchodu, přesto si neodpustí drobnou výpravu do ulic, v jiném sledujeme Batmanovo netradiční znovuzrození proti nové generaci zločinců a další, úmyslně archaicky pojatý minipříběh s nadsázkou a smyslem pro humor připomíná, jak vypadal batmanovský komiks kdysi před lety.

John Layman v pěti bodech

  1. John Layman je americký scenárista a letterer.
  2. Pracoval jako redaktor ve WildStormu, odnože nakladatelství DC.
  3. Za nekonvenční komiksovou sérii Ochutnávač (Chew, 2009-souč., česky na pokračování v Crwi2) si vysloužil zatím dvě Eisnerovy ceny.
  4. V nakladatelství Marvel si vyzkoušel třeba x-mana Gambita či Fantastickou čtyřku.
  5. Batman Detective Comics byl Laymanovou první prací pro nakladatelství DC. Podílel se na něm zhruba rok a půl (2012–2014), než se přesunul k novějšímu Batman Eternal (2014–2015).

Zajímavou kombinaci představuje triptych příběhů, jejichž spojovníkem je Nový Trigateský most. V předehře Práskačovo blues zasazené do období Roku nula se čtenář dozvídá, proč má tato stavba tak specifický význam pro policistu Jima Gordona. V následujícím příběhu Rozbouřené vody odehrávajícím se o několik let později se Gordon pod mostem ocitá znovu, aby objasnil podivnou smrt sebevraha ohlodaného na kost. Protože je však tento případ nad síly gothamského policejního sboru, rozhodne se Gordon požádat o pomoc Batmana. Netopýrovo vyšetřování pak tvoří děj třetího příběhu Koruna strachu.

O výtvarnou podobu hlavních příběhů se postaraly zejména Jason Fabok a Aaron Lopresti, jejichž mainstreamová kresba odpovídá současnému vyhlazenému superhrdinskému průměru. Celý svazek však nabízí hned několik dalších výtvarných stylů. Zatímco veterán Neal Adams vzdává hold Batmanovi „staré školy“, Sean Murphy pracuje s poměrně ostře řezanými, hranatými rysy a Ian Bertram svým šrafovaným projevem připomene nezávislou scénu. Celý komplet navíc doplňují alternativní obálky umístěné na konci svazku, mezi nimi i jedna od Franka Millera.

Zásadním nedostatkem nového batmanovského komiksu je tak především tematická roztříštěnost, pro podobné kompilace vícero příběhů typická. Ta v tomto případě nejenže oslabuje ústřední příběh Gothtopie, který navzdory slibnému potenciálu trestuhodně klouže pouze po povrchu, ale současně pod jednu kápi svolává komiksy různého ražení – od vybroušených minipříběhů s nenápadnými narážkami přes levné recyklace a reinterpretace zavedených motivů až po hříčky pro skalní fandy. Pátý svazek Batman Detective Comics je tak sice jistě zajímavý úlovek pro sběratele komiksů o Batmanovi, samotný čtenářský zážitek však zůstává poněkud za očekáváním.

17. června 2017, Jakub Ehrenberger

Batman Detective Comics 5 - Gothtopie

Batman Detective Comics 5 - Gothtopie
499 Kč 449 Kč