Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Gotham ohniskem anarchistické revoluce, Francis Manapul, Brian Buccellato: Batman Detective Comics 7 – Anarky

Manapul Francis: Batman Detective Comics 7 - Anarky

Obyvatelé Gothamu už čelili mnohým nebezpečenstvím, smrtonosný virus, který se může rozšířit z letiště do ulic, je však pro jejich ochránce Batmana nečekanou výzvou. A když se hrozbu v poslední chvíli podaří zažehnat, přihlásí se o slovo maskovaný revolucionář Anarchy a rozhodne se všem obyvatelům Gothamu darovat masku, symbol svobody a nového začátku. Skryti pod maskou si lidé mohou dělat, co chtějí. A to Batmana právem znepokojuje.

Číst sedmý svazek batmanovské série Detective Comics na jaře roku 2020, tedy nějaký půlrok po jeho vydání, má své nesporné výhody. Na prvních stránkách se totiž odehrává komiksová paralela k tomu, co čtenář s obavami sleduje v televizi či na internetu. Také Gothamu hrozí v úvodním příběhu Terminál epidemie s hrozivými následky, nepodaří-li se Batmanovi během několika málo hodin najít protilátku. Závod s časem začíná, když na místním letišti s obtížemi přistane letadlo z německého Frankfurtu, jehož osazenstvo včetně pilotů vypadá, jako by už bylo nějaký čas po smrti. K biologickému útoku se záhy přihlásí mezinárodně hledaný ekoterorista, který se smrtelného viru nezdráhá využít k tomu, aby vydíral americkou vládu. Jenže nakažlivý virus se rychle šíří a Gotham nemá čas na politické handrkování.

Scénář úvodního komiksu svazku z pera Benjamina Percyho (Znovuzrození hrdinů DC: Green Arrow) je přímočarý až běda a ani se nemůže pyšnit nápaditou pointou. Navíc jej doprovází z pohledu série radikálně odlišná, trochu staromódní či spíše staromilská kresba Johna Paula Leona, opírající se o méně detailů a výrazné, tmavé stíny. Ta sice sama o sobě obstojí, k příběhu o biologické hrozbě se ale příliš nehodí. Mnohem víc by jí slušel nějaký velmi temný detektivní příběh v postranních uličkách velkoměsta. Když už nic jiného, alespoň Percyho příspěvek obohacuje batmanovský komiks o téma mezinárodní politiky USA, kterou zmíněný ekoterorista otevřeně kritizuje.

Na průhlednou story o virové nákaze navazuje titulní příběh Anarchy, který má taktéž politický podtext, je ale už svým základním vyzněním mnohem komplexnější. Maskovaný muž vystupující pod přezdívkou Anarchy smaže data všech občanů Gothamu a rozdá jim masky zajišťující každému anonymitu. Začněte nanovu a staňte se, kým skutečně chcete, hlásá Anarchyho hnutí. Netrvá to dlouho a město zachvátí chaos. Čím to, že z řádných občanů se rázem stali vandalové a zloději? Rozplést záhadu, která poodhaluje děsivou minulost bláznivého Mad Hattera, Batmanovi pomáhá policista Harvey Bullock.

Francis Manapul a Brian Buccellato v pěti bodech:

  1. Francis Manapul je kanadský komiksový scenárista a kreslíř filipínského původu.
  2. Za jeden z vrcholů jeho kariéry lze považovat spolupráci s Geoffem Johnsem na Flashovi, postavě, kterou po Johnsovi později převzal úplně.
  3. Brian Buccellato je komiksový kreslíř a scenárista z newyorské čtvrti Queens.
  4. Buccellato začínal jako kolorista, psaní scénářů si vyzkoušel právě po boku Manapula v sérii Flash.
  5. Od vychvalovaného Flashe se Manapul a Buccellato přesunuli k Detective Comics, oba ale u série vydrželi sotva rok, než se s ní rozloučili kvůli dalším projektům.

Zápletka z dílny tvůrčí dvojice Francis Manapul a Brian Buccellato staví na některých osvědčených motivech, především tradičním pobláznění celého města, které v batmanovských komiksech v různých obměnách koluje už pořádně dlouho (vzpomeňme třeba na šíření Jokerova toxinu). To, co celý příběh dělá poněkud zajímavějším, je postupné, detektivně laděné odkrývání příčin, které Anarchyho k pokusu o radikální obnovu Gothamu vedly.

Detektivní linka navíc vhodně upomíná na to, že série Detective Comics právě na podobných krimi základech kdysi stála. Kdysi, je třeba zdůraznit, protože teď už tomu tak není. Třebaže příběh obestírá slušná dávka tajemna a obstojně graduje bitkou v rozpadajících se ruinách opuštěného stavení, jeho slibný potenciál nedokázali autoři zcela vytěžit. Dalo by se říct, že se spíše jen sklouzli po povrchu. Čtenář se tak alespoň může utěšovat povedeným vizuálem, s nímž si dal Manapul zjevně víc práce než s dotažením scénáře. Dobrý dojem z kresby podtrhává i dynamický střih mezi jednotlivými obrazy a pohledy, který vtahuje čtenáře do příběhu.

Svazek uzavírá dvojice kratších příběhů, drobných přívažků, z nichž ani jeden s předchozími epizodami příliš úzce nesouvisí. V prvním nazvaném Koncovka se v hlavní roli objevuje nenápadná postava teenagera Lonnieho, který se během Anarchyho revoluce ocitl na Batmanově seznamu podezřelých. I v Koncovce obyvatelé Gothamu běsní, za což podle všeho může Jokerův toxin, jak už zaznělo výše, oblíbený to prostředek řady scenáristů. Lonnie se obává o matku uvězněnou v nočním baru, kde pracuje, a tak se vydává na nebezpečnou cestu ulicemi, aby ji zachránil. Pro zámořské fanoušky jde v tomto dvacetistránkovém příběhu o čestné pokývnutí k dřívější podobě padoucha Anarchyho, tuzemský čtenář se ale v tomto směru nemá moc čeho chytit, a tak mu Lonnieho kraťas přijde nanejvýše jako příjemné zpestření a netradiční vhled do života civilních obyvatel Gothamu.

V druhém, obdobně krátkém příběhu Když budoucnost končí: Výročí na sebe pozornost úřadů i Batmana strhává Calendar Man, holohlavý trestanec, který si podmanil Arkhamův ústav, drží v něm rukojmí a hrozí, že celému Gothamu odpojí proud. Temný rytíř se musí spojit se svým odvěkým rivalem Riddlerem, aby nebezpečí opětovného blackoutu, jakému město Riddlerovým přičiněním čelilo v Batmanových začátcích (viz události zobrazené v komiksu Rok nula – Temné město), zažehnal. Také tato jednohubka bez výraznějších vypravěčských ambicí zahřeje úsměvnou pointou, rozhodně ale nespustí ohňostroj nadšení.

Pokud by se po dočtení batmanovského svazku Anarky jednotlivým tvůrcům měly rozdávat školní známky, dost možná by se pokryla celá škála. Soubor čtveřice velmi nesourodých příběhů má své světlé momenty, v porovnání s řadou dříve česky vydaných Batmanů ale upadá do bídného průměru. Vinu na tom nesou zejména slabší scénáře, které sice vycházejí ze slibných námětů, nicméně nedokážou svůj potenciál plně využít, případně k tomu nedostávají dostatek prostoru.

4. srpna 2020, Jakub Ehrenberger

Batman Detective Comics 7 - Anarky

Batman Detective Comics 7 - Anarky
499 Kč 449 Kč