Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Goblini versus trpaslíci: Příběh o malé válce velkých hrdinů, Philip Reeve: Goblini versus trpaslíci (Goblini 2)

Reeve Philip: Goblini versus trpaslíci

Po knize s prostým názvem Goblini přináší Philip Reeve oblíbené postavy zpět na stranách druhého dílu nazvaného tentokát Goblini versus trpaslíci. Již název sám mluví za vše a nenechává čtenáře příliš tápat, jaký mezidruhový konflikt se na stránkách knihy odehraje. Sluší se ale dodat, že kniha je určena spíše mladší cílové skupině – autor recenze tak musel řešit dilema, zda při tvorbě recenze zvítězí jeho vnitřní dítě, nebo suchopárný dospělý.

Protože bitva dospělého s vnitřním dítětem dopadla nerozhodně, rozhodl se autor rozdělit recenzi na dvě samostatné sekce, přičemž v každé z částí se pokusí podat svůj pocit očima příslušné části své schizofrenní osobnosti. Začněme tedy nejprve z pohledu toho mladšího.

Vnitřní dítě jásalo…

Už jen představa střetu goblinů s trpaslíky je prostě super! Navíc goblini (na rozdíl od nerudných trpaslíků) jsou pěkně živé a srandovní potvůrky. Možná jen duo hlavních hrdinů je trochu neobvyklé: mladý člověk – muž Henwyn – a Lišák, goblin bez bázně a hany.

Do poměrně poklidného života malých zelených příšerek vstoupí trpaslíci s cílem zabrat pro své potřeby podzemní jezero, ve kterém se mladí „zelenáči“ líhnou. Nezbývá, než vyhledat pomoc v hlavním městě království; podobnou strategii ovšem zvolí i trpaslíci. Na své cestě však hlavní hrdinové získají pouze velmi malou podporu, a tak se rozhodující bitva zdá být předem prohraná. Ovšem čím menší podpora, tím zvláštnější: vysloužilý rytíř milující víno, dívka sužovaná duchy a plaší bahenní tvorové. Příběh je navíc plný akce, nuda v něm rozhodně nehrozí.

Goblini versus trpaslíci představují klasickou dobrodružnou fantasy. Kniha obsahuje několik zajímavých nápadů a celý děj je mírně ztřeštěný a prošpikovaný různými vtípky (neprvoplánovými a chytrými). Rozhodně nic pro dospěláky, to si pište!

… a dospělý remcal

Je to pro děcka! Roztomilé, přihlouplé a dětinské! Ano, přesně takové byly mé první dojmy, které navíc umocňovaly drobné komiksové ilustrace kreslené samotným autorem na každé straně knihy. Navíc děj je hodně jednoduchý, bez zvratů a překvapení, prostě přímočará linka. Pche!

Na druhou stranu – pokud si odmyslíme všechny ty serepetičky, kniha vlastně není vůbec špatná. Pokud čtenář disponuje trochou fantazie (což je u milovníků fantasy téměř samozřejmost, ne?), dokáže si poměrně snadno celou knihu představit v dospělejším hávu, a začne si přát, aby Reeve napsal i něco pro dospělé. Invence se tu najde dost, autor používá klasické, lehce klišovité, ale přesto zábavné motivy. Řemeslně je vše dobře zvládnuté a místy se zdá, že má autor problém udržet se v mantinelech mládežnické jednoduchosti.

Philip Reeve v pěti bodech

  1. Narodil se 28. února roku 1966 v anglickém Brightonu. Vystudoval kresbu. Později se stal profesionálním ilustrátorem a živil se jako prodavač v knihkupectví.
  2. V roce 2001 vydal svoji první knihu ze série Mortal Engines Quartet (v češtině Kroniky hladového města). Tuto knihu psal mezi kreslířskými zakázkami. Série se rozrostla během pěti let na čtyři knihy, v roce 2011 přidal Reeve ještě jednu novelu.
  3. V roce 2008 dovydal autor v originále sérii Larhlight, steampunkovou trilogii. Tyto knihy měly být zfilmovány, ale zatím k tomu nedošlo.
  4. Reeve pracoval jako ilustrátor i autor na mnoha dalších titulech (série Béďa Bouchač zasahuje, Artur Mumby, Potrhlá dobrodružství nebo Goblini).
  5. Získal několik cen v kategorii knih pro mladší čtenáře.

Navíc jako jeden z motivů se nabízí boj proti systému a plnění rozkazů bez přemýšlení. Mladším čtenářům toto schéma unikne zcela, nebo ho nebudou vnímat při té vší zábavě v plné intenzitě.

Knihu Goblini versus trpaslíci lze bez nadsázky zařadit do kategorie Young Adult – přičemž obě cílové skupiny si v ní rozhodně najdou svoje. Na povrch sice převládá ta dětská stránka, ale ani dospělí nebudou zklamáni.

  • Philip Reeve: Goblini versus trpaslíci
  • Fragment, 2015
  • Obálka: Dave Semple
  • Překlad: Kateřina Vranová
  • 318 stran, 249 korun (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
3. října 2015, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Goblini versus trpaslíci

Goblini versus trpaslíci
249 Kč 224 Kč