Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Generace Proč – I superhrdinové mají své mouchy, G. Willow Wilsonová, Andrian Alphona: Ms. Marvel 02 – Generace Proč

Wilsonová G. Willow : Ms. Marvel 02: Generace Proč

Kamala Khan byla ještě před pár dny úplně normální středoškolskou studentkou, která do své sféry příliš nezapadala. Její muslimské vyznání pro ni působilo spíše omezujícím dojmem. Přísná ruka rodičů a lpění na dodržování tradic není přesně tím modelem, jež by dospívající dívenka vyhledávala. Ze všeho nejvíce touží po úniku, ráda by byla něčím výjimečná, přesně jako její idol Carol Danversová, jenže přání mají moc a když se to její z nenadání za podivných okolností vyplní, tak se náhle všechno stává mnohem zamotanější než kdy dříve.

Super schopnosti sebou totiž přináší nemalé trable, sebeobětování a odříkání. Být uznávaným členem společnosti není jen o statusu, je to v prvé řadě závazek. Celoživotní poslání, kterému je nutno podřídit všechno. Velká síla sebou přináší i enormní rizika. Zatímco dívenka se ze všech sil snaží popasovat s nově nabytou rolí, temnota spřádá své sítě a v New Jersley není nikdo jiný než mladá dospívající puberťačka. Kdo zažene zlo zpátky do kouta?

Generace Proč navazuje přesně tam, kde (Ne)normální své čtenáře zanechala. Děvče už se víceméně smířilo se svým údělem a rozhodlo se dál na vlastní pěst pátrat po Vynálezci, zlosynovy, s nímž již měli příznivci tu čest v úvodu celé ságy. A právě jeho prohnilé ego posloužilo jako oslí můstek, pomocí nějž autorka umně propojuje první díl s navazujícím pokračováním. Zatímco v úvodu bylo potřeba seznámit fanoušky s pilotní příběhovou linií, pokračování vrhá světlo na závažnější společenská témata, která jsou však do děje umně zakomponovaná, a tak nepůsobí nikterak rušivě.

Zejména dlouholetí milovníci komiksů budou chrochtat blahem, Ms. Marvel totiž postupně odkrývá značná esa v rukávu. Na scéně se objevuje Wolverin, kterého později doplní hvězdné duo v podání Inhumans a Lockjaw. Zkrátka a dobře, o staré známé tváře a pořádnou porci akce, napětí a strastiplných střetů nebude nouze.

Willow Wilsonová v šesti bodech

  1. Narozena 31. srpna 1982 v New Jersey.
  2. Pochází z ateistické rodiny, ale osobní problémy ji přiměly ke studiu řady náboženství. Nejvíce jí učarovala „smlouva mezi člověkem a Bohem“, jak ji naznačuje islám. Později k tomuto náboženství konvertovala, i když své rozhodnutí pozdržela kvůli atmosféře v USA po 11. září 2001.
  3. K četbě komiksů ji přivedl protikuřácký pamflet s X-Meny.
  4. Přiznává, že v muslimském světě si masky superhrdinů začínají někteří autoři spojovat se zakrýváním tváří proroků nebo ženského těla.
  5. Působila v Káhiře, odkud přispívala do amerického a kanadského tisku. Napsala zde také životopis The Butterfly Mosque. V komiksové produkci vytvořila například několik dílů Supermana, minisérii Vixen: Return of the Lion, dále Air nebo příběh značně specifické verze mutantky Mystic.
  6. Ms. Marvel získala mimo jiné pět nominací na cenu Willa Eisnera, Cenu Hugo pro nejlepší komiks a Cenu Mezinárodního komiksového festivalu v Angoul?me.

U hlavní hrdinky jako takové však žádnou zásadnější změnu čekat nelze. Jistě, přibývá roztržek s rodiči, pozdních příchodů do školy a občasných neshod s vrstevníky, ale to jsou vcelku malicherné drobnosti. Co ovšem stojí za zmínku je fakt, že si G. Willow Wilson bere na paškál mladou generaci jako celek. Zabývá se fenoménem úpadku zodpovědnosti, závislosti na moderních technologiích a stále narůstajícímu egocentrismu, až sobeckosti. Opravdu je dnešní mládež taková?

Pokud by se mělo něco skutečně vyzdvihnout, tak to bude jednoznačně kresba, za kterou je zodpovědný fenomenální Adrian Alphona. Je hravá, barevná, skvostně si hraje s mimikou a pubertální pobouřeností, která jest dívence tak přirozená.

Pokud se to vezme kolem a kolem, jedná se o kvalitní origin, který toho má ještě hodně co nabídnout. Od počátku byla uražena velká cesta, výrazný avengerský nádech je tu více než patrný, zároveň si ale spisovatelka zachovává svou originalitu a lehký nádech moralismu, který je tu však více než jenom žádoucí.

  • G. Willow Wilsonová, Andrian Alphona: Ms. Marvel 02 – Generace Proč
  • Crew, 2019
  • Překlad: Anna Křivánková
  • 136 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
19. února 2020, Anastasja Višťalová

Ms. Marvel 02: Generace Proč

Ms. Marvel 02: Generace Proč
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč