Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Garth Ennis ukazuje hrůzy druhé světové války přímo na bitevním poli, kol.: Bitevní pole 1

kol.: Bitevní pole 1

Násilí, válka, krev, letadla, tanky i láska, ale především smrt, smrt a smrt. To všechno na čtenáře čeká v Bitevním poli 1. Jeho autor, Garth Ennis, dal dohromady několik svých zcela rozdílných komiksových sérií. Jedno mají ale společné – všechny velice dobře a barvitě líčí všemožné hrůzy, které se během války odehrály.

V komiksu Bitevní pole 1 se čtenář dostane k prvním třem z šestice krátkých sérií, vytvořených Garth Ennisem, které se odehrávají během druhé světové války. Přesněji k sériím Noční čarodějnice, Drahý Billy a Tankisti.

Noční čarodějnice vypráví o kapitánce Nadě Charkovové, která byla jednou z nejlepších pilotek v sovětské armádě. Zároveň patřila k Nočním čarodějnicím – jednotce pilotek, jež prováděla noční bombardování. Dějová linka dále sleduje Kurta Grafa, německého vojáka, který rozhodně není nemilosrdným zabijákem a ve jeho četě ho považují spíše za změkčilce.

Drahý Billy vypráví o Carrie Suttové, která píše dopis na rozloučenou. Na začátku války byla spolu s několika dalšími ženami znásilněna japonskou jednotkou a hned na to se všechny staly terčem několika japonských kulek. Ona jako jediná přežila. Američtí vojáci ji přepravili do vojenské nemocnice, kde se po uzdravení stala sestrou. Nenávist vůči Japoncům v ní však hluboce zakořenila a s radostí si jí vybíjela na válečných zajatcích.

Příběh Tankistů sleduje britský tank a jeho posádku, která se tak trochu ztratila. To se jí povedlo díky smrti velitele a následnému čekání na nového. S ním se posádka snaží vrátit do předních linií boje, ale cestu jim však ztrpčuje několik komplikací jako třeba útok německého tanku.

Garth Ennis v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1970 a pochází ze Severního Irska.
  2. Mezi jeho nejslavnější počiny patří Preacher, Punisher nebo Hitman.
  3. Pracoval pro všechny větší komiksové společnosti.
  4. Roku 1998 získal ocenění Eisner Award pro nejlepšího spisovatele za komiks Hitman.
  5. S nadšením studuje 2. světovou válku.

Každý z příběhů založil autor více či méně na základě skutečných událostí. Ennis se nechal inspirovat nejen skučně žijícími lidmi (hlavně v Nočních čarodějnicích), ale i malými detaily jako nedopsaným úkolem ruského dítěte. To svědčí o jeho opravdovém zájmu a lze tedy očekávat realistický a propracovaný děj. Alespoň v Bitevním poli tomu tak je.

Z vlastní fantazie přidal především prvky, kterými válku vylepšil ve prospěch Spojenců. Zničit Tiger – německý tank, proti němuž neměli ty britské a americké nejmenší šanci – se, na rozdíl od posádky z Tankistů, opravdu nikomu za celou válku nepodařilo. V mysli Garth Ennise samozřejmě vznikl i příběh některých sérií, a to především Drahý Billy.

Grafika jak na houpačce

Autor na každé ze sérií spolupracoval s jiným týmem grafiků. Není tedy žádným překvapením, že jsou kresby jednotlivých komiksů absolutně rozdílné. V Nočních čarodějnicích převládá velice propracovaná grafika s vykreslením i těch nejmenších detailů. Na druhou stranu Drahý Billy sází na prostou ilustraci bez detailů a s převážně jednobarevnými objekty. I přes veliké rozdíly ve stylu se kresba s dějem vždy výborně doplňuje a skvěle v ní vyznívá zamýšlená atmosféra.

Na konec svazku je zařazen podrobný doslov, ve kterém se autor podrobně vyjadřuje ke každé sérii. Za ním čtenář ještě nalezne ukázky skic všech tří ilustrátorů. Je velmi zajímavé prohlédnout si jednotlivé styly náčtrků, které se až diametrálně liší.

Jen pro silné nátury

Ačkoli je Bitevní pole 1 dílem velice podařeným, rozhodně není určeno pro každého. Svým brutálním a místy i nechutným obsahem, jak po stránce grafické, tak i stylistické, rozhodně odradí nejednoho čtenáře. Pokud se nedostane do rukou člověka s kamenným srdcem, nejspíš jej uloží do knihovny a znova si ho přečte až po dlouhé době, jestli vůbec. Zážitek při čtení je sice neuvěřitelný, ale vystačí nadlouho a neměl by se opakovat příliš často.

Bitevní pole 1 rozhodně stojí za strávený čas. Nejen díky zajímavým příběhům, ale i díky lepší představě, jak válka skutečně probíhala. Každý čtenář by však měl zvážit, jestli oplývá správnou náturou a náladou, a to kvůli brutálnějším scénám.

  • kol.: Bitevní pole 1
  • BB/art, 2012
  • překlad: Martin Verner
  • obálka: John Cassaday a Garry Leach
  • 248 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
12. června 2013, Jakub Kunc

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Bitevní pole 1

Bitevní pole 1
499 Kč 449 Kč