Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

František Kotleta znovu ve světě Bratrstva krve, František Kotleta: Stalingrad (Bratrstvo krve 5)

Kotleta František: Bratrstvo krve 04 - Stalingrad  PŘEDOBJEDNÁVKA

Skalní fanoušci Františka Kotlety už ani nedoufali, že by se někdy znovu podívali do světa Hustejch nářežů, v němž tento autor na začátku dekády začínal. Ale stalo se a je to nářez ještě o trochu lepší než kdysi. Navíc kdo tuto sérii nezná, sveze se na výborném příběhu taktéž.

Píše se tok 1942 a na Stalingrad si brousí upíří zuby nacisti. Český krvesaj Jan Bezzemek, toho času podřadný člen tamějšího klanu, by nejraděj zůstal zalezlý v úkrytu a kroutil vznešenou severskou krásku Skandi, nakonec se ale zaplétá rovnou do víru druhé světové války. Hodiny dějepisu nám totiž lhaly a hlavním motivem nejkrvavějšího konfliktu dvacátého století byla expanzivní touha německého upírského klanu. No není to roztomilé?

Sex, krev, hlášky, vynalézavé mučení a létající stříbrné kulky… zmiňovat tyto klasické propriety české akční fantastiky je tu asi trochu nadbytečné. Pokud vás dosud míjely, doporučujeme dát těm knižním jednohubkám šanci. Pokud už se spolu znáte, s Kotletovým Stalingradem neprohloupíte. Jako obvykle obsahuje ten správný mix všech potřebných ingrediencí a baví jako nikdy, navíc ani nevyžaduje znalost předchozích knih v sérii (či ostatně jakýchkoli knih autorových).

František Kotleta v pěti bodech

  1. Pochází z Bruntálu.
  2. Dle fiktivního životopisu je o jeho životě známo pouze několik útržků, které obyvatelé Bruntálu sdělují pouze za tučné úplatky a zásadně šeptem.
  3. Tak například se mluví o tom, že kvůli konfliktu s Policií ČR se Kotleta dostal na dva roky do vězení v Heřmanicích, kde se seznámil s dílem Jiřího Kulhánka a ihned se stal jeho velkým obdivovatelem.
  4. Jeho bibliografie se utěšeně rozrůstá tempem dvě knihy ročně a dnes už čítá přes deset svazků.
  5. Podle nejaktuálnějších informací je jeho pravé občanské jméno Leoš Kyša. Kdo je ale tenhle floutek, to nikdo neví. Říkat mu budeme pořád stejně Kotleta.

Mnohem zajímavější je srovnání Stalingradu s původní trilogií Bratrstvo krve, jež bruntálského řezníka proslavila. Zatímco tehdy šlo o zmíněné propriety především a pozitivní body se přičítaly za šílenost zápletky (připomeňme, že si to tam rozdávají malí zelení mimozemšťané s českými upíry), u Stalingradu šílenost prakticky zmizela (pokud nepočítáte vynalézavé způsoby upírského mučení či komické upíří pozadí druhé světové války) a ke slovu se naopak dostal propracovanější příběh, jež poodhaluje psychologické pozadí vybraných postav z hlavní trilogie a jež dokazuje, že si autor protentokrát pilně nastudoval i historické reálie tehdejší situace ve Stalingradu.

Nejnovější přírůstek do bibliografie Františka Kotlety je samozřejmě stále především brakovým románem, který baví od začátku do konce, nejsympatičtější na něm ale je, jak dlouhou cestu spisovatel od svých prvních knih ušel, když dokáže zdánlivě bezduchou střílečku prolnout historickými reáliemi i komplikovanějším příběhem. A za to je mu třeba vzdát hold.

  • František Kotleta: Stalingrad (Bratrstvo krve 5)
  • Epocha, 2019
  • obálka: Piotr Cieśliński
  • 296 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
13. ledna 2020, Jan Nohovec

Bratrstvo krve 04 - Stalingrad

Bratrstvo krve 04 - Stalingrad
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč