Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Finch: Jeff VanderMeer zve na subversivní výpravu do města zamořeného vražednými houbami, Jeff VanderMeer: Finch

VanderMeer Jeff: Finch

Jméno Jeff VanderMeer už čeští čtenáři zaslechli několikrát. Poprvé v první dekádě milénia, když se stal jedním z hlasů originálního hnutí New Weird, později u trilogie Anihilace (podle níž Netflix natočil stejnojmenný film) či románu Borne. Nyní tuzemský nakladatel sáhl k jeho nejspíše nejpřístupnějšímu titulu Finch.

Houby jsou fascinující stvoření. Jejich krásu a nebezpečí převedla do literární formy například Vilma Kadlečková ve své sérii Mycelium, podobně se do nich ale zamiloval i americký autor Jeff VanderMeer. V česky nově vydaném románu Finch jimi zamořil celé jedno město, jakousi fiktivní verzi New Yorku jménem Ambra. Starobylé a důstojné sídlo před několika lety dle vnitřní chronologie rozvrátila válka mezi dvěma mocnými rody a zkázu dokonal příchod prazvláštních, inteligentních houbovitých stvoření – Šeďáků. Nikdo neví, proč nebo odkud přišli, důležité je, že Amru ovládají železnou pěstí autoritářského režimu a jejich nebezpečné spóry se roznáší všude kolem. Stravují ulice, budovy, lidi i životy – v jedovatou houbu se může proměnit cokoli, i váš vlastní organismus.

Město, detektivka a nespolehlivý vypravěč

Rozpadajícím se, bezvýchodným světem v područí nepochopitelných uzurpátorů čtenáře románu provádí titulní hrdina John Finch, který pracuje jako detektiv a zrovna dostane na starost případ dvojité vraždy, která zdánlivě vůbec nedává smysl. Navzdory své vůli je Finch tažen příkazy nadřízených i událostmi samotnými, aby se do vyšetřování případu zavrtával stále hlouběji a s tím postupně odkrýval různé dosud utajené skutečnosti o městě samém, o původu a motivaci Šeďáků a třeba i o své vlastní záhadné milence. Finch je však vypravěč nespolehlivý (později se ukáže, že to ostatně ani není jeho pravé jméno), a tak jeho příběh postupně odkrývá nejen současnost, ale i dávnou historii Ambry.

Jeff VanderMeer v pěti bodech

  1. Jeffrey Scott VanderMeer se narodil 7. července 1968 v Bellefonte v americkém státě Pensylvánie. Většinu dětství však prožil na Fidži, kde jeho rodiče pracovali v Mírových sborech.
  2. Jeho publikační činnost je vskutku bohatá – má na svém kontě více než deset knih z oblasti fantastiky, a dalších pět mimo tuto oblast.
  3. Je také uznávaným editorem antologií, přičemž jich má na svém kontě více než patnáct. V češtině však vyšla pouze New Weird: Trochu divná fantastika.
  4. Z jeho vlastních knih česky vyšel Veniss Underground, trilogie Anihilace či román Borne.
  5. Jeho literární činnost nezůstala bez odezvy a nadchla laickou i odbornou veřejnost. VanderMeer je držitelem ceny Nebula, Rhysling Award, BSFA Award, British Fantasy Award, World Fantasy Award (dokonce 3×!), byl nominován na ceny Hugo nebo Locus. A to je pouze výčet těch významnějších literárních cen.

Přesto je celou dobu jisté, že Finch ani jiná z ne vždy zcela sympatických hlavních postav, není skutečným hrdinou napínavého příběhu, který balancuje někde mezi noirovou detektivkou, hororovou fantasy a originálním sci-fi. Jak je patrné u dalších děl páně VanderMeera i jeho soukmenovců jako China Miéville či Hal Duncan, nejdůležitějším hrdinou je samo prostředí, atmosféra, vynalézavý vyprávěcí styl či poetika autorova jazyka. Právě jimi se čtenáři mohou v rozpadajícím se světě Ambry opájet.

Zároveň však, jak už bylo řečeno, jde o jednu z autorových nejpřístupnějších knih. Navzdory vší originalitě a důrazu na prostředí zde sledujeme plnohodnotný ucelený příběh s hlavní dějovou linií, kterou ztělesňuje hrdinovo detektivní pátrání. Čtenářům, kteří se v autorově imaginaci zas až tak nenajdou, tedy kniha nabízí právě děj a časté akční pasáže jako vějičku, jak se záhadným světem Ambry prosmýkat a ještě si to užít.

První vějička ze světa Ambry

Finch vychází v českém překladu jako první pokus ze světa Ambry, a to navzdory tomu, že v originále mu předcházely dvě knihy ze stejného prostředí. Na některých jejich skutečnostech ostatně Finch i jako původně závěrečná kniha cyklu staví. Je tedy škoda, že se čeští čtenáři o fascinujícím světe Ambry dozvídají až z posledního dílu, faktem však je, že knihy na sebe navazují jen velmi volně a jak již bylo řečeno, Finch je z nich jednoznačně nejpřístupnější. Tuzemští čtenáři tak možná vlastně budou mít nad americkými protějšky výhodu – bez zásadnějších spoilerů je autorův svět může okouzlit u Finche, a když síly knižního trhu dají, dočkáme se v češtině i předchozích dvou dílů. Tak houbami prolezlou ruku na to!

  • Jeff VanderMeer: Finch
  • Argo, 2020
  • Překlad: Jakub Němeček
  • 424 stran, 488 Kč (v e-shopu Fantasye již za 439 Kč)
22. listopadu 2020, Jan Nohovec

Finch

Finch
488 Kč 439 Kč