Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Fenomén jménem Kulhánek,

Kulhánek

„Nevíte, kdy už vyjde Stroncium?“ či „Nemáte už toho nového Kulhánka?“, tak to byly v letech 2005 a 2006 asi nejčastěji kladené otázky ve všech sci-fi speciálkách u nás i na Slovensku. A nejen tam. Dokonce i v renomovaných knihkupectvích už předem věděli, co je to Stroncium a kdo je jeho autorem. Kýžené odpovědi však neznali ani tam. Se železnou pravidelností sice probleskovaly „zaručené“ zprávy, že už se zanedlouho konečně kniha objeví, avšak se stejnou rychlostí zase mizely v nenávratnu. Stroncium jako by bylo prokleté. Netrpěliví čtenáře byli stále otrávenější a naštvanější – na knihkupce, vydavatele i autora samotného. Až těsně před Vánocemi 2006 se konečně dočkali. Téměř mýtické Stroncium se objevilo na pultech knihkupectví a hordy natěšených fanoušků je vzaly útokem. A i přes značně rozporuplné reakce na tuto novinku se hvězda muže jménem Jiří Kulhánek posunula zase o kousek dál…

Kulhánek Jiří: Vládci strachu

Hory mrtvol, potoky krve, tvrďáci v černém pálící snad ze všech střelných zbraní, co na světě existují a z několika ještě nevynalezených, osamělí mstitelé, upírky, alchymisté i zombie, honičky v autech, rychlé akce, něco drsného soucitu, pár kapek černého humoru a špetka šílenství kombinovaného s originálními hláškami – to jsou v kostce knihy Jiřího Kulhánka. Knihy, z nichž každá se téměř ihned po vydání stává bestsellerem a jen o něco později podpultovým zbožím.
Za třináct let, kdy jsou jeho práce vydávány, si Kulhánek vybudoval na poli české fantastiky jedinečnou pozici. Stal se pravděpodobně nejprodávanějším domácím autorem tohoto žánru. Zároveň však rozdělil čtenáře na dva tábory s naprosto odlišným pohledem na jeho tvorbu.
Na jedné straně jsou tisíce nadšených fanoušků, pro které je to „PAN SPISOVATEL“ a kteří pokládají jeho texty za naprosto úžasné. Na druhé pak stojí ti, kteří stejně vášnivě tvrdí, že píše brak toho nejhrubšího zrna, a na příkladech dokazují, že to vlastně navíc ani pořádně neumí. Ať už má pravdu jedna či druhá skupina, každá z Kulhánkových knih má jedno jisté. Určitě nezapadne.

Kulhánek Jiří: Divocí a zlí 1 - Čas mrtvých

Slovíčko ke slovíčku, a je tu…
I „eso“ Kulhánkova formátu bylo na počátku neznámým amatérem. Pokud nepočítáme jeho školní pokusy, poprvé na sebe výrazněji upozornil povídkou Do rachoty zvesela, za kterou byl nominován v literární soutěži Cena Karla Čapka (CKČ) v kategorii krátká povídka. Jen o dva roky později už pokročil dál, když se jeho text Reportáž psaná na svěrací kazajce umístil ve stejné soutěži na třetím místě.
Rok 1994 je pak prvním z přelomových roků. V časopise Ikarie vychází povídka Je 7:00, pro dnešek nejvyšší čas zabít svého prvního policajta (Ikarie 4/1994), drsný příběh z apokalyptické budoucnosti o válce mezi klany pilotů a policajtů. Ve stejném roce Kulhánkovi vychází i první opravdová kniha – povídková sbírka To je přece nesmysl (Nakladatelství K 1994). Aby toho nebylo málo, podařilo se mu vyhrát také CKČ, a to hned se dvěma texty Šoulačka a Instant.
Ačkoli sám autor své povídky nyní pokládá spíše za nezdařené experimenty, právě na nich piloval svůj specifický akční styl, který později dovedl k dokonalosti v románech. V pozdějších letech se kratším textům věnoval už jen sporadicky. Napsal ještě fantasy povídku Soumrak (Ikarie 3/1995) a conanovský příběh Koruna věčnosti (Nemesis 2/1996).

Kulhánek Jiří: Divocí a zlí 2 - Hardcore

Upíři, Mrtváci a Emzáci
Skutečným přelomem v Kulhánkově tvorbě se stal román Vládci strachu (United Fans 1995). Tento akční příběh zasazený do alternativní současnosti a situovaný na naše území mu přinesl neutuchající přízeň čtenářů i komerční úspěch. Ve Vládcích strachu postavil upíry do pozice diametrálně odlišné od zavedeného schématu. V jeho pojetí jsou kladnými postavami, zato jejich pronásledovatele vykreslil jako mrzké „záporáky“.
Podle slov samotného autora rukopis vznikl za neuvěřitelných osmadvacet dní. Poslal ho pak do nakladatelství Talpress, kde však vydávali jen zahraniční autory. Doporučili mu však, aby se obrátil na United Fans, kde si text získal Egona Čierneho. Slovo dalo slovo a kniha byla na světě.
Nedlouho po Vládcích strachu napsal Kulhánek další román – Cesta krve. Vyšel rozdělený do dvou částí s názvy Cesta krve 1 – Dobrák ( United Fans 1996) a Cesta krve 2 – Cynik (United Fans 1997). V příběhu je svět napaden upíry z vesmíru a většina lidstva je proměněna v Mrtváky, tvory podobné oživeným zombiím. Hlavní hrdina je jedním z mála lidí, kterým se podařilo zachránit. Dostane se do tajného vojenského skladu, kde získá neviditelný obrněný transportér úplně nové generace nadupaný nejnovějšími vynálezy a zbraněmi. V něm se vydává na jakousi „křížovou výpravu“, na níž hledá další přeživší a eliminuje nepřátele.
Román měl ohromující úspěch, oba díly získaly dokonce cenu Akademie SFFH jako nejlepší román roku. Proto je s podivem, že sám autor tyto knihy pokládá za natolik nepovedené, že se byť jen odmítá bavit o jejich opětovném vydání. Celý náklad je samozřejmě už mnoho let vyprodaný a ceny prodávaných výtisků se šplhají do extrémních výšek.

Kulhánek Jiří: Noční klub I.

Až se rozzlobíme, budeme Divocí a zlí
Po Cestě krve následovala dvouletá odmlka, během níž autor připravoval další román Divocí a zlí. Ten nakonec vyšel dokonce ve čtyřech dílech: Čas mrtvých (KJV 1999), Hardcore (KJV 1999), Prorok (KJV 2000) a Kříže (KJV 2000). V tomto textu Kulhánek volně navazuje na povídku Je 7:00, pro dnešek nejvyšší čas zabít svého prvního policajta. Hlavním hrdinou je nejlepší z klanu Pilotů, Patejl. Ten bojuje s mimozemšťany ve 24. století tak úspěšně, že se ho začne obávat samotná vláda. Po sabotáži jeho lodi se Patejl ocitne v 21. století, kde se protlouká jako člen elitní skupiny zabývající se řešením ožehavých problémů. I tady se ho ale stále někdo pokouší zabít.
Román je kombinací čisté akce s jakousi alternativní časovkou, při které se hlavní postava musí pohybovat v různých kulturních a společenských prostředích. V textu je mnoho narážek na jiné knihy či filmové scény. Ačkoliv některé části děje působí hodně zajímavě, celkové vyznění už tak příznivé není. Pro svou rozháranost a rozkouskovanost jsou Divocí a zlí pokládáni za jednu ze slabších Kulhánkovových pra­cí.

Kulhánek Jiří: Stroncium

Noční klub – upíři jsou zpátky!
V dvojdílném románu Noční klub 1 (KJV 2002) a Noční klub 2 (KJV 2003) Kulhánek překvapivým způsobem navázal na svůj první román. Výchozím bodem se stala myšlenka, že autor knihy Vládci strachu je členem prastarého tajného spolku Noční klub, jehož úkolem je trestat bezpráví. Zdánlivě nevinná kniha o upírech uvede do pohybu události, které téměř vedou k zničení Nočního klubu. Pan spisovatel na vlastní kůži poznává, že upíři skutečně existují. V neustálém boji o život pak musí překonat svůj strach a vydat se cestou pomsty. Protože dokud žije byť jen jeden člen Nočního klubu, zlo nemůže klidně spát.
V této knize se Kulhánek originálním způsobem vrátil ke čtenářsky nejoblíbenější látce. Příběh přitom zasadil do prostředí, které se nejvíce blíží naší realitě. Opětovně tu hojně využívá svého černého humoru. Jeho „záporáci“ vzbuzující největší hrůzu – čili pánové Wries a Van Vren – jsou v mnohem podobní pánům Kiddovi a Wintovi z bondovky Diamanty jsou věčné. Právě kombinace kultivovanosti a brutality z nich dělá skutečné padouchy s velkým P. Však také nahánějí hlavnímu hrdinovi patřičný strach. Noční klub byl návratem k tomu, co mají čtenáři na Kulhánkovi nejraději, což se projevilo na prodeji této dilogie i na ohlasech.

Kulhánek Jiří: Divocí a zlí 3 - Temný prorok

Stroncium – mráz přichází od Kulhánka
Jak už jsem se zmínil, na Stroncium (KJV 2006) se čekalo hodně dlouho – téměř tři roky. Na veřejnost se přitom dostávalo jen málo hodnověrných informací, což je ovšem u Kulhánkových projektů spíše pravidlem než výjimkou. O to více kolovalo po internetu i mezi lidmi různých fám a polopravd. Stroncium už je v tiskárně, Stroncium autor ještě nedopsal, Stroncium si Kulhánek vyžádal ke kompletní předělávce či Stroncium nebude, protože se Kulhánkovi text nelíbí… To je jen malá část „zaručených“ zpráv, které se porůznu objevovaly. A každá z nich jen zvyšovala dychtivost čtenářů. Teprve před Vánocemi 2006 se román konečně dostal ke čtenářům, kteří pak sami mohli posoudit, jestli se to čekání vyplatilo.
Stroncium je akční krvavý příběh ve sci-fi hávu, který je situován do drsné budoucnosti plné sněhu, ledu a mrazu. Hlavním hrdinou je další z galerie Kulhánkových „tvrďáků“ Longin, jehož se pokoušejí „přečurat“ či zneužít snad všechny důležité dějové postavy. Jenže Longin se jen tak nedá, takže se ona „chytristika“ většině z jeho protivníků šeredně vymstí. Nepřekvapí tedy, že se to všude kolem jen hemží mrtvými, umírajícími a těmi, kteří ještě neumřeli. Vzduchem létají utrhané hnáty, krev prýští proudem, a Longin dokonce dává pořádně zabrat i bitevním zombiím…
Pro tuto knihu autor zvolil poněkud odlišný přístup a je to na ní poznat. Z Longina až příliš okatě čiší ono super-super-hrdinství, takže ve finále proti němu nemá vůbec nikdo šanci. Dokáže totiž naprosto brutálně nereálné věci, a ještě se přitom skoro ani nezadýchá. Navíc se děj knihy odehrává hned v několika různých lokacích – od čistě virtuálních přes obrovské megapole až po samotný vesmír. Celkově tak text působí jaksi rozdrobeně. A i když je každá z jeho částí sama o sobě velmi dobrá, jejich spojení už pak tak dobře nepůsobí. Jako by se několikrát opakovala situace, kdy čtenáře děj nadchne a on hltá stránky po desítkách, jen aby najednou došel k místu, kde autor přehodí výhybku někam jinam, a milý čtenář musí začínat zase znovu. Kdyby se Kulhánek zaměřil jen na jeden z plejády motivů a celou knihu věnoval jemu, pravděpodobně by z toho vyšel o třídu lepší příběh. Takto sice Stroncium není špatné, ovšem není adekvátní odezvou všech těch nadějí, které do něj čtenáři vkládali. Mnozí z nich ho tak řadí co do čtivosti až za Divoké a zlé.

Kulhánek Jiří: Noční klub II.

Mistr akce a reakce
Jak a proč si vlastně Kulhánek získal takovou přízeň čtenářů? Ve svých knihách s oblibou využívá velmi podobných postupů a motivů. Každý příběh vypráví v první osobě. Jeho hrdina je osamělý válečník, který musí přežít v extrémních situacích. Ačkoliv sám má nadlidské schopnosti či je vybaven unikátními technologiemi, proti němu stojí protivníci, kteří jsou na tom ještě lépe. Nikdy se však nevzdává, i když je zdánlivě v bezvýchodné situaci. A nakonec, po nesmírných útrapách vítězí.
Samotný příběh je vždy veden v rychlém akčním stylu, který neponechává moc prostoru na hlubokomyslné úvahy. V jeho první polovině je hlavní hrdina „lovnou zvěří“ a musí prchat před „záporáky“. V druhé se situace obrací a ti zlí dostávají pěkně na frak.
Jedním z důležitých atributů děje jsou hlášky a komentáře hlavního hrdiny, které umocňují prožitek z té které scény. Kulhánek přitom nezastírá, že ho mnohdy inspirují filmy, které viděl. Přetváří si je však k obrazu svému a hojně využívá i svůj pověstný černý humor. Když k tomu často připočteme ještě domácí prostředí, do něhož děj zasadil, máme základní prvky jeho tvorby. Ani ono „domácí prostředí“ však není tou naší zemí, kterou známe. Jeho Česká republika je mnohem drsnější a krutější místo k životu. (Ačkoliv oproti jiným státům ještě máme štěstí!)
Hodně se už napsalo o násilí v Kulhánkových knihách. Pro autora je to však pouhý prostředek, který mu umožňuje stavět své postavy do mezních situací, nikoli cíl. Mimo to je u Kulhánka násilí často ve formě nadsázky, která občas zachází až na hranice parodie. Abych se ale vrátil k otázce, proč si vlastně Kulhánek získal takovou přízeň čtenářů. Protože se jeho knihy opravdu dobře čtou! A jak to vypadá, i přes poměrně slabší Stroncium, budou jeho další tituly asi stále nejočekávanějšími novinkami z domácí fantastické scény.
Pokud ale chcete zjistit, co tou další připravovanou knihou bude, museli byste si asi najmout hodně dobrého věštce.

  • Tento článek vznikl na základě mého článku uveřejněného v magazínu Pevnost č. 1/2007.
22. listopadu 2007, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Ad Fenomén jménem Kulhánek
Tomáš - 23. 11. 2007 10:14

Rad bych zde dodal, ze Nocni klub byl zrejme puvodne minen jako jakesi volne pokracovani Vudcu strachu, ale z neznamych duvodu (alespon pro mne neznamych) vznikala kniha hodne dlouho a behem jejiho psani Kulhanek napsal a vydal Cestu krve i Divoke a zle. Odkazy na to se daji najit prave v knize Nocni klub, kde hlavni hrdina, spisovatel, je vlastne sam Kulhanek, ktery se primo v knize zminuje, ze uz dopsal Cestu krve a pred koncem se sveruje, ze dopsal i Divoke a zle.
Kulhoš je AAA - absolutní autor akce!
jwp - 26. 11. 2007 15:44

Jsem rád, že jsem zažil tu dobu, kdy Jirka Kulhánek vydával své první povídky v Ikárii nebo románovou prvotinu Vládce strachu. Vzpomínám si, že mě Vládci doslova plácli přes brejle. Jirka tou svou literární smrští dokázal, že čtenáři nechtějí pořád řešit to hnidopišské nimrání se v nitru zapšklých inťoušů, ale že chtějí číst dobrou, napínavou, zábavnou - a přitom - anmiž to možná tuší - i poučnou, občas až moralizující literaturu (v tom dobrém slova smyslu). Vím, že jehomn díla tehdy štvala (a dodnes štvou) samozvané strážce oné pseudofilozodující, ukecané, okázale popisné sci-fi, ale to je jen důkaz, že Kulhoš zasáhl cíl. S úctou jwp
RE: s J(F)K proti ideodiverzním centrálám za další hodnoty pro lid!
Jan Vaněk jr. - 26. 11. 2007 23:44

> Jsem rád, že jsem zažil tu dobu, kdy Jirka Kulhánek vydával své první > povídky v Ikárii nebo románovou prvotinu Vládce strachu. I já jsem rád, že jwp nezemřel hned po vydání Tvůrců času a Kena Wooda a meče krále D'Sala; český SF fandom by byl chudší a mnohem sušší.
RE: RE: s J(F)K proti ideodiverzním centrálám za další hodnoty pro lid!
Regis - 27. 11. 2007 08:28

> I já jsem rád, že jwp nezemřel hned po vydání Tvůrců > času a Kena Wooda a meče krále > D'Sala; český SF fandom by byl chudší a mnohem sušší. amen!
RE: Kulhoš je AAA - absolutní autor akce!
rip - 27. 11. 2007 09:25

Svatý Jiří, nemoh bys prosím tu saň dorazit rychlejc a bez tolika rambajzu? Tady spěj lidi. Díky.
RE: Kulhoš je AAA - absolutní autor akce!
Noir - 27. 11. 2007 15:25

Hm, já mám akční, drsnou, kvalitní, morbidní sci-fi moc rád. A právě proto nemám rád Kulhánka. Protože, s čestnou výjimkou Vládců strachu, on neumí napsat román. Povídky? Paráda! "Je čas..." je rychlé, strhující, dokonce i stylisticky zajímavé, ale romány? Ee... Co mě drtí nejvíc, je K. neschopnost vymyslet víc než čtyři charaktery. Aano, vím, že u něj (údajně) o charaktery nejde.
RE: Kulhoš je AAA - absolutní autor akce!
Martin Stručovský - 28. 11. 2007 18:10

Jo, máš pravdu, Jirko. Docela mě mrzí, že jsem neměl možnost si přečíst Vládce strachu a Cestu krve. Zdá se mi však, že to jde v poslední době s Mistrem s kopce (s tebou to jde, Jirko, zase do kopce, fakt že jo :)), nejdříve podle mě slabé Stroncium a teď Povídky. Doufám, že se dočkáme Kulhánkova bravůrného návratu a že na to nebudem čekat dalších několik let.
RE: RE: Kulhoš je AAA - absolutní autor akce!
jéwépé - 27. 12. 2007 02:50

> Co mě drtí nejvíc, je K. neschopnost vymyslet víc než čtyři > charaktery. Aano, vím, že u něj (údajně) o charaktery nejde. Noire, kurva, nevím, kdo jsi, i když je mi jasný, že se musíš v tý naší ulítlý komunitě pohybovat minimálě tolik let, co já. Ale to tě logicky nevomlouvá. Jo - a btw - už mě fakt serou ty nicky a anonymy, kdy se každej vybleje ze svejch mindráků, a pak si prostě vytře hubu špinavým ručníkem od předešlýho blití, vyhoní si ho (nebo ji) - a zas jde na net. Kurva, ta technologie, to je prima, co? Tohle ale neber osobně, to je takovej můj všeobecný postesk nad komunikací, nebo spíše nekomunikací v týhle kyberpunkový době. Takže, co jsem chtěl napsat - drahý vole, pokud dokážeš vymyslet jeden jedinej kompletní charakter, tak jsi hvězda a jdi rovnou do Hollywoodu. (Chandler vymyslel jeden, Hemingway - toho neznáš - tak tři, a JWP, toho znát budeš, to je bůh - celkem asi dva.) Pokud někdo dá do knížky čtyři promyšlený charakterní postavy, tak je to Bůh, a to nedělá ani King. Takže, Noire - až budeš zase příště plácat kraviny o 4 charakterech, dej si ledovej obklad na koule (pokud jsi chlap) a nebo zmrzlej banán do... ale to víš, pokud jsi žena. Každopádně tě to vrátí na zem. No, a protože moje jméno je šíleně tajný a nikde ho nevobjevíš, tak se taky tak podepíšu: jwp
RE: RE: RE: Kulhoš je AAA - absolutní autor akce!
Apu - 30. 12. 2007 17:07

Kdo je k**** jwp? A co to má za slovník?
RE: RE: RE: RE: Kulhoš je AAA - absolutní autor akce!
jwp - 30. 12. 2007 18:36

> Kdo je k**** jwp? A co to má za slovník? Jakej slovník, kurva? To tady budeme všecko vytečkoovávat jak u buzíků? Kurva - prodejná děvka koule - varlata serou - štvou vybleje - vyzvrací vyhoní - onanuje jwp - bůh Není tady snad nekomu něco jasný, nebo si tady budeme vytečkovávat i třeba polib mi prdýlečku. Kurva, tady je to horší než za komoušů...
RE: RE: RE: RE: RE: Kulhoš je AAA - absolutní autor akce!
Robert Pilch - 30. 12. 2007 18:49

No dyť, kurva :)
RE: RE: RE: RE: RE: RE: Kulhoš je AAA - absolutní autor akce!
jwp - 01. 01. 2008 03:46

Jo - a jinak jsem zapomněl: všechno všem nejlepší do novýho roku (kurva!)
RE: RE: RE: Kulhoš je AAA - absolutní autor akce!
Noir - 02. 01. 2008 15:08

Já se ve scifistické komunitě nepohybuju, na conu jsem byl jen jednou, a to asi před patnácti lety ještě jako hráč dračáku. Klidně budu psát pod svým pravým jménem, ale domnívám se, že vám nic neřekne. Sám se literaturu psát nepokouším, tudíž nemám pražádný důvod si konpenzovat nějaké komplexy, léčit mindráky ani nic podobného. Jen do veřejného fóra píšu svůj názor na jednoho českého autora. Vlastně ani ne názor na celého Kulhánka, ale jen dvě věty nad jeho románovými postavami. Nebudu tady opakovat svůj původní argument, nebudu ani vyvracet ty nesmysly o neschopnosti jiných autorů vymyslet komplexní postavu. Ano, Hemingwayovi hrdinové mají podobné charakterové rysy, jasně, Hemingway taky vykrádá jiné autory, jo, je to asi vlastně kýč. Jenže při tom všem jsou jeho charaktery aspoň trošku uvěřitelné (a současně nečitelné)-Kulhánek má jednoho robota, na kterého jen lepí různá jména. Nicméně srovnávat Kulhánka s Hemingwayem je jako cpát Gábinu Partyšovou na pódium vedle Marie Callas-je to jiná liga. Kulhánka srovnávám s podobnými žánrovými věcmi-a i tam je prostě slabý. Ve srovnání třeba i s Žambochem, Šlechtou nebo vámi (a to není pocta) je co se týká charakteristiky postavy neumětelem. Zkuste mi napsat, v čem se od sebe liší hlavní hrdinové Stroncia, Vládců krve a čehokoliv dalšího od Kulhánka. Odpověď je jednoduchá-ničím. Jasně, je taky možný, že K. vlastně tvoří jakéhosi mytologického ur-hrdinu naší doby, jenže ani to mu nejde-ty postavy nemají vnitřní konflikt ani takový jako tuctová comicsová postava, nemají nic jedninečného jako třeba Moorcockovi variace na Jednoho hrdinu. A to raději ani nepíšu o ženských "postavách", tam je situace ještě řádově smutnější.
RE: RE: RE: RE: Kulhoš je AAA - absolutní autor akce!
jwp - 02. 01. 2008 19:07

Teda Noire, dobrý příspěvek (jsem rád, že jsi ten můj slovník vzal jako flamové okořenění diskuse, na rozdíl od toho pokryteckého tečkoválka před tebou) - ale než ti odepíšu, musím si to nechat projít hlavou. Musím si ještě prolítnout Kulhošovy knížky (ty Hemingwaye mám docela v paměti) a pak zkusím odpovědět. Zatím... A myslím, že si můžem klidně tykat, když už jsem to začal já - u baru nebo u stolu v hospodě si taky všichni tykáme - teda pokud mi to vyloženě někdo nezamítne, ale takový bijec se ještě nenašel, kurva!!! Měj se. jwp
ještě jednou, Noire
jwp - 07. 01. 2008 23:36

Noire, protože tohle by bylo asi na delší debatu, tak krátce: - asi jako u Indiana Jonese očekáváš I. Jonese a u Chandlera čekáš chlapa typu Marlowa, já (a zřejmě dalších X tisíc čtenářů) očekávám od Kulhoše jeho styl, jeho hrdiny - a mezi náma dost rozmanitý vedlejší postavy (to jsem myslel těmi různými charaktery) Co se týče vnitřních konfliktů hrdinů, asi jsme oba četli jiný jejich vnitřní dialogy. (Jinak, kromě toho, že vynalezl "svůj" typ hrdiny, tak i tyhle průpovídky druhých "já" tady taky do tý doby nebylo dost vidět... Nebudu tady Kulhoše (znova) obhajovat, protože on se tím, jak píše, obhájí sám. Jen jsem chtěl poznamenat, že z toho tvýho příspěvku je cítit, že problém není zřejmě v něm. Zkus si to po sobě přečíst, tam je tak zřetelná antipatie, (teď nemyslím osobní, ale snad - názorová, otázka vkusu?...) že jakékoliv argumenty v téhle diskusi stejně neuznáš. Ale jak říkáš - je to tvůj názor - a vítej ve flamu. Kde je Regis? Hergot, kde se ten chlap intelektuálská fláká :)
2 APU
jwp - 07. 01. 2008 23:47

> Kdo je k**** jwp? A co to má za slovník? Teď jsem si vzal Haška jeho doslov k I. dílu Švejka: Je-li třeba užít nějakého silného výrazu, nerozpakuji se podat jej právě tak, jak se to stalo. Opisovat nebo vytečkovávat považuji za nejpitomější přetvářku. Lidé, kteří se pozastavují nad silnými výrazy, jsou zbabělci, neboť skutečný život je překvapuje, a tací slabí lidé jsou právě těmi největšími poškozovači kultury i charakteru. Oni by vychovali národ jako skupinu přecitlivělých lidiček a masturbantů falešné kultury. J.H. To jsem Apu nenapsal já, ale Jaroslav Hašek. Ale nepiš mu, on od roku 1923 na žádný maily (ani do netových diskusí) neodpovídá.
RE: ještě jednou, Noire
Noir - 08. 01. 2008 10:06

Nazdar, jwp! V tvé argumentaci vidím jeden podstatný problém: Indiana Jones je jedna postava a Chandler psal vpodstatě jen o Philu Marlowovi (ano, pár výjimek je). Tam se dá očekávat, a je to vpodstatě nutné, aby se ta postava chovala v různých knihách (filmech) stejně. Patří to k její uvěřitelnosti, k jejímu profilu, k jejímu charakteru. Tudíž je velmi sympatické, když se v Případu naruby i Hlubokém spánku chová Phil podobně. Je to důkaz toho, že má autor postavu promyšlenou, vnitřně promakanou a držící dohromady. Zato když se chovají, mluví a přemýšlí úplně stejně český spisovatel, švédský upír ze 17. století a pilot z daleké budoucnosti, je to IMHO důkazem toho, že autor nic jiného napsat neumí. Pořád dokola stejné postavy, pořád dokola stejná kázání (všimni si, K. hrdinové nemají názorové oponenty, mají jen pasivní posluchače-nemluvňata, své schízy, případně dementní, postižené nebo nemocné ženské), neustále osvobozující ich-forma, kolečko furt stejných ženských (sexy-mrcha, hodná sexy-mrcha, ošklivé kačátko, ze kterého se stane sexy-mrcha, a zlá sexy-mrcha), které od sebe nerozeznáš ani v rámci jedné knihy, natožpak mezi knihami a co je nejhorší-ta zastydlá touha po pionýrském oddíle (nevím, jak tomu říct), kde vypravěč (a teď neříkám Kulhánek!) touží po nad-rodinném kolektivu, partičce do nepohody. V "upírech" to nevadí, je to poprvé, navíc upíři asi musí tak nějak držet při sobě. Hm, jenže pak Noční klub, hm a máme to tady v bledě modré... A ne, já měl Kulhánka docela rád. Přinejmenším zpočátku, když se ještě nezačal vykrádat. Ale čím víc toho psal, tím víc mi vadilo, že se jen opakuje-v postavách, v situacích, v nápadech...
RE: RE: ještě jednou, Noire
Beeda2004 - 21. 07. 2008 05:25

me napriklad nevadi slucovani vice knizek dohromady, kdyz to tak clovek vezme tk s toho aspon vznikne zajimavej celek
RE: Kulhoš je AAA - absolutní autor akce!
S4sanka - 26. 07. 2008 20:42

Mno Kulhoš je skvělá smršt,jen co je pravda!Souhlasím že povídky sou supr a totéž platí o vládcích strachu a nočních klubech,jen už by mohl přestat vykrádat sám sebe a napsat něco podobného ale zároven jiného s novými chary:-)Divoký a zlý beru jako bezkonkurenčně nejlepší záchodové čtení:-)doufám že sem nic a nikoho nurazila a hlavně chci vzkázat "panu" Kulhánkovi jen at směle píše dál jen ne zakaždou cenu!Též s náležitou úctou S4sanka
NO, Stroncium ...
racek - 07. 08. 2008 13:12

Víte, byl jsem jakoby zklamán, když jsem ho četl pln očekávání a namlsán nočním klubem, jo, byl. ale pak jsem ho četl podruhé, potřetí a hele, ono se to nesmí tak hltat. je tam plno zajímavejch zákoutí, odboček, novejch hlášek, řekl bych i myšlenek ( to mě jednou někdo sprdnul, že jsou u kulhánka myšlenky) a vono to nejni vůbec špatný. vono to vůbec není špatný. prostě je to trochu složitější a zamotanější, no ... jo ta diskuse o charakteru postav je fakt jedlá. nějak vám nedošlo, hoši, že tou postavou je kulhánek sám. nebo spíš já, když to čtu ... :-))
Cheap Celebrex Prescription
Keldryday - 18. 06. 2017 11:36

Expired Zithromax Buy Priligy Prevacid Edmonton Boutique Levitra En Ligne Can I Buy Strattera Online Generic Viagra Professional Ajanta Pharma Generic Viagra viagra online pharmacy Levitra Generique En France Como Tomar Kamagra Cost Of Cialis Viagra Le Iene Viagra Online Tesco Buy Viagra Cialis Without Prescription Usa Amoxil Tablette Low Cost Generic Kamagra Tadalis Sx Soft Competition Dutasteride Baldness Levitra Price Check Order Viagra Onlines
Comprar Cialis En Girona
Keldryday - 25. 06. 2017 20:52

Betta Fish Amoxicillin Comprar Levitra Propecia Preiswert
Comprar Cialis En Girona
Keldryday - 25. 06. 2017 20:52

Betta Fish Amoxicillin Comprar Levitra Propecia Preiswert
Comprar Cialis En Girona
Keldryday - 25. 06. 2017 20:52

Betta Fish Amoxicillin Comprar Levitra Propecia Preiswert
Comprar Cialis En Girona
Keldryday - 25. 06. 2017 20:52

Betta Fish Amoxicillin Comprar Levitra Propecia Preiswert
Comprar Cialis En Girona
Keldryday - 25. 06. 2017 20:52

Betta Fish Amoxicillin Comprar Levitra Propecia Preiswert
Comprar Cialis En Girona
Keldryday - 25. 06. 2017 20:52

Betta Fish Amoxicillin Comprar Levitra Propecia Preiswert
Comprar Cialis En Girona
Keldryday - 25. 06. 2017 20:52

Betta Fish Amoxicillin Comprar Levitra Propecia Preiswert
Comprar Cialis En Girona
Keldryday - 25. 06. 2017 20:52

Betta Fish Amoxicillin Comprar Levitra Propecia Preiswert
Combine Cephalexin And Darvocet
Keldryday - 30. 06. 2017 06:19

Where To Buy Periactin Pills buy viagra Vendo Cialis Toscana
Combine Cephalexin And Darvocet
Keldryday - 30. 06. 2017 06:19

Where To Buy Periactin Pills buy viagra Vendo Cialis Toscana
Combine Cephalexin And Darvocet
Keldryday - 30. 06. 2017 06:19

Where To Buy Periactin Pills buy viagra Vendo Cialis Toscana
Combine Cephalexin And Darvocet
Keldryday - 30. 06. 2017 06:19

Where To Buy Periactin Pills buy viagra Vendo Cialis Toscana
Combine Cephalexin And Darvocet
Keldryday - 30. 06. 2017 06:19

Where To Buy Periactin Pills buy viagra Vendo Cialis Toscana
Combine Cephalexin And Darvocet
Keldryday - 30. 06. 2017 06:19

Where To Buy Periactin Pills buy viagra Vendo Cialis Toscana
Combine Cephalexin And Darvocet
Keldryday - 30. 06. 2017 06:19

Where To Buy Periactin Pills buy viagra Vendo Cialis Toscana
Combine Cephalexin And Darvocet
Keldryday - 30. 06. 2017 06:19

Where To Buy Periactin Pills buy viagra Vendo Cialis Toscana
Side Affects For Amoxicillin
Keldryday - 02. 07. 2017 13:34

Cialis 20 Mg Precio viagra Zovirax Cheap With Next Day Shipping
Side Affects For Amoxicillin
Keldryday - 02. 07. 2017 13:34

Cialis 20 Mg Precio viagra Zovirax Cheap With Next Day Shipping
Side Affects For Amoxicillin
Keldryday - 02. 07. 2017 13:34

Cialis 20 Mg Precio viagra Zovirax Cheap With Next Day Shipping
Side Affects For Amoxicillin
Keldryday - 02. 07. 2017 13:34

Cialis 20 Mg Precio viagra Zovirax Cheap With Next Day Shipping
Side Affects For Amoxicillin
Keldryday - 02. 07. 2017 13:34

Cialis 20 Mg Precio viagra Zovirax Cheap With Next Day Shipping
Side Affects For Amoxicillin
Keldryday - 02. 07. 2017 13:34

Cialis 20 Mg Precio viagra Zovirax Cheap With Next Day Shipping
Side Affects For Amoxicillin
Keldryday - 02. 07. 2017 13:35

Cialis 20 Mg Precio viagra Zovirax Cheap With Next Day Shipping
Side Affects For Amoxicillin
Keldryday - 02. 07. 2017 13:35

Cialis 20 Mg Precio viagra Zovirax Cheap With Next Day Shipping
Prix Kamagra Doctissimo
Chasengave - 08. 07. 2017 22:55

Cialis 20 Dosage cialis Vigre In Usa Without Prickription
Prix Kamagra Doctissimo
Chasengave - 08. 07. 2017 22:55

Cialis 20 Dosage cialis Vigre In Usa Without Prickription
Prix Kamagra Doctissimo
Chasengave - 08. 07. 2017 22:55

Cialis 20 Dosage cialis Vigre In Usa Without Prickription
Prix Kamagra Doctissimo
Chasengave - 08. 07. 2017 22:55

Cialis 20 Dosage cialis Vigre In Usa Without Prickription
Prix Kamagra Doctissimo
Chasengave - 08. 07. 2017 22:55

Cialis 20 Dosage cialis Vigre In Usa Without Prickription
Prix Kamagra Doctissimo
Chasengave - 08. 07. 2017 22:55

Cialis 20 Dosage cialis Vigre In Usa Without Prickription
Prix Kamagra Doctissimo
Chasengave - 08. 07. 2017 22:55

Cialis 20 Dosage cialis Vigre In Usa Without Prickription
Prix Kamagra Doctissimo
Chasengave - 08. 07. 2017 22:55

Cialis 20 Dosage cialis Vigre In Usa Without Prickription
Precio Cialis 20 Mg Andorra
KennCheery - 08. 07. 2017 23:11

Amoxicillin Causes Black Stools generic viagra 40 Viagra Pills For 99.00
Precio Cialis 20 Mg Andorra
KennCheery - 08. 07. 2017 23:11

Amoxicillin Causes Black Stools generic viagra 40 Viagra Pills For 99.00
Precio Cialis 20 Mg Andorra
KennCheery - 08. 07. 2017 23:11

Amoxicillin Causes Black Stools generic viagra 40 Viagra Pills For 99.00
Precio Cialis 20 Mg Andorra
KennCheery - 08. 07. 2017 23:11

Amoxicillin Causes Black Stools generic viagra 40 Viagra Pills For 99.00
Precio Cialis 20 Mg Andorra
KennCheery - 08. 07. 2017 23:12

Amoxicillin Causes Black Stools generic viagra 40 Viagra Pills For 99.00
Precio Cialis 20 Mg Andorra
KennCheery - 08. 07. 2017 23:12

Amoxicillin Causes Black Stools generic viagra 40 Viagra Pills For 99.00
Precio Cialis 20 Mg Andorra
KennCheery - 08. 07. 2017 23:12

Amoxicillin Causes Black Stools generic viagra 40 Viagra Pills For 99.00
Precio Cialis 20 Mg Andorra
KennCheery - 08. 07. 2017 23:12

Amoxicillin Causes Black Stools generic viagra 40 Viagra Pills For 99.00
Le Cialis Forum
Keldryday - 13. 07. 2017 16:34

secure ordering isotretinoin with free shipping direct generic cialis Finasterid 5mg Rezeptfrei Kaufen
Le Cialis Forum
Keldryday - 13. 07. 2017 16:34

secure ordering isotretinoin with free shipping direct generic cialis Finasterid 5mg Rezeptfrei Kaufen
Le Cialis Forum
Keldryday - 13. 07. 2017 16:34

secure ordering isotretinoin with free shipping direct generic cialis Finasterid 5mg Rezeptfrei Kaufen
Le Cialis Forum
Keldryday - 13. 07. 2017 16:34

secure ordering isotretinoin with free shipping direct generic cialis Finasterid 5mg Rezeptfrei Kaufen
Le Cialis Forum
Keldryday - 13. 07. 2017 16:34

secure ordering isotretinoin with free shipping direct generic cialis Finasterid 5mg Rezeptfrei Kaufen
Le Cialis Forum
Keldryday - 13. 07. 2017 16:34

secure ordering isotretinoin with free shipping direct generic cialis Finasterid 5mg Rezeptfrei Kaufen
Le Cialis Forum
Keldryday - 13. 07. 2017 16:34

secure ordering isotretinoin with free shipping direct generic cialis Finasterid 5mg Rezeptfrei Kaufen
Le Cialis Forum
Keldryday - 13. 07. 2017 16:34

secure ordering isotretinoin with free shipping direct generic cialis Finasterid 5mg Rezeptfrei Kaufen
Injectable Amoxicillin
Chasengave - 14. 07. 2017 08:24

Amoxicillin Causing Sickness cialis buy online Cephalexin Kidney Infection
Injectable Amoxicillin
Chasengave - 14. 07. 2017 08:24

Amoxicillin Causing Sickness cialis buy online Cephalexin Kidney Infection
Injectable Amoxicillin
Chasengave - 14. 07. 2017 08:24

Amoxicillin Causing Sickness cialis buy online Cephalexin Kidney Infection
Injectable Amoxicillin
Chasengave - 14. 07. 2017 08:24

Amoxicillin Causing Sickness cialis buy online Cephalexin Kidney Infection
Injectable Amoxicillin
Chasengave - 14. 07. 2017 08:24

Amoxicillin Causing Sickness cialis buy online Cephalexin Kidney Infection
Injectable Amoxicillin
Chasengave - 14. 07. 2017 08:24

Amoxicillin Causing Sickness cialis buy online Cephalexin Kidney Infection
Injectable Amoxicillin
Chasengave - 14. 07. 2017 08:24

Amoxicillin Causing Sickness cialis buy online Cephalexin Kidney Infection
Injectable Amoxicillin
Chasengave - 14. 07. 2017 08:24

Amoxicillin Causing Sickness cialis buy online Cephalexin Kidney Infection
Cialis Generique Paiement Paypal
Chasengave - 19. 07. 2017 17:11

Propecia En Hembras viagra cialis Comment Durer Plus Longtemps
Cialis Generique Paiement Paypal
Chasengave - 19. 07. 2017 17:11

Propecia En Hembras viagra cialis Comment Durer Plus Longtemps
Cialis Generique Paiement Paypal
Chasengave - 19. 07. 2017 17:11

Propecia En Hembras viagra cialis Comment Durer Plus Longtemps
Cialis Generique Paiement Paypal
Chasengave - 19. 07. 2017 17:11

Propecia En Hembras viagra cialis Comment Durer Plus Longtemps
Cialis Generique Paiement Paypal
Chasengave - 19. 07. 2017 17:11

Propecia En Hembras viagra cialis Comment Durer Plus Longtemps
Cialis Generique Paiement Paypal
Chasengave - 19. 07. 2017 17:11

Propecia En Hembras viagra cialis Comment Durer Plus Longtemps
Cialis Generique Paiement Paypal
Chasengave - 19. 07. 2017 17:11

Propecia En Hembras viagra cialis Comment Durer Plus Longtemps
Cialis Generique Paiement Paypal
Chasengave - 19. 07. 2017 17:11

Propecia En Hembras viagra cialis Comment Durer Plus Longtemps
slot online
Wilhelmina Sainthill - 30. 01. 2018 15:46

casino online for fun online casino slots best online casino games free casino games play casino games online
Viagra E Ipertensione Polmonare Evenign
Evenign - 21. 02. 2018 17:14

Womens Tadalis Sx Soft How To Last Longer Bed cialis Isotretinoin Mastercard Accepted With Free Shipping Store Acheter Dapoxetine Paypal Levitra Scheda Tecnica
eeefdti4353
acheter cialis - 16. 03. 2018 23:54

cialis generique cialis pas her cialis acheter cialis acquistare cialis comprare cialis online precio cialis comprar cialis andorra
best online casino
Ahmed Fiore - 17. 06. 2018 10:02

casino slotsslots online online gambling casino cassino kasino online casino gambling
Kurz vaření s Vojtěchem Petrželou
Edwardadvam - 26. 05. 2020 22:49

Objevte kouzlo české kuchyně s kuchařem roku 2019/2020 Vojtěchem Petrželou. 4 chodové letní menu s dezertem a neomezenou degustaci dobrého vína. Vojtěch Petržela – kapitán národního juniorského týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR a česko-slovenského týmu v carvingu. Stal se absolutním vítězem světového poháru v carvingu, vítězem mistrovství světa ve Stuttgartu (2017), je nositelem dvou zlatých medailí z kuchařské olympiády v Erfurtě (2016), dvojnásobným vítězem Mezinárodních juniorských šampionátů v letech 2017 a 2018 a nositelem titulu Kuchař roku 2019/2020. Vojtěch Petržela sestavil letní menu, o němž budete ještě dlouho vyprávět: Křupavé těsto s tatarákem z marinovaného mořského vlka s olivami, Krém z bílého chřestu s marinovaným chřestem a uzeným lososem, Kachní prso se slaninovou marmeládou, křenovou pěnou a řepou, Ananasový crumble s pistácií a kokosovým jogurtem. Spolu s Vojtěchem Petrželou a jeho citem pro vyvážení ingrediencí se ocitnete blízko gurmánskému nebi. Bude to zkrátka dokonalé! Všechno! Cena kurzu zahrnuje: ❤️ Skutečně péči lektora a personálu, ❤️ Veškeré suroviny, u nichž klademe velký důraz na čerstvost a kvalitu, ❤️ Kvalitní víno, exkluzivní čajové směsi, prémiovou kávu a vodu, ❤️ Zapůjčení zástěry MegaEvent.eu v průběhu kurzu, ❤️ Certifikát o absolvování kurzu ❤️ A něco navíc

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).