Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Fantasya doporučuje 4, komiks, leden - březen 2008

Straczynski Michael, Romita John, Hanna Scott: Amazing Spiderman 04 - Příčiny a následky

První čtvrtletí je za námi a na komiksové scéně se stačilo urodit několik zajímavých děl. A protože nechceme v naší rubrice opomíjet ani tuto nedílnou součást fantastiky, nabízíme vám nabídku toho nejlepšího i z komiksů.

Garfield, s podtitulem u lizu, je již dvacáté třetí pokračování sebraných stripů o tomto pohodovém kocourovi a jeho přátelích.

Nová Crew přináší druhou část velmi povedeného komiksu Blacksad: Rudá duše. Tento temný noir komiks se zvířecími postavami provází zejména skvělý scénář a vizuálně přitažlivá kresba. Jako milovníka upírů mě dvacátá první Crew uspokojila dokonale. Obsahuje tři příběhy, ve kterých figurují krve(crwe?)chtiví zabijáci. V Někdo to rád horké se objeví jeden velmi zajímavý nápad, jak si podstatně zpříjemnit nesmrtelnost. Boží práce vás na konci dostane nečekaným závěrem a poslední krátkou prací je Otec, který čtenáři prezentuje vztah syna s jeho otcem – upírem. Krom klasických rubrik přináší Crew 21 zajímavý článek o americkém komiksu a první díl slibně vypadající nové rubriky Štěpána Kopřivy – 24 lží. První díl představil komiksovou dekompresi.

Frank Castle u nás jako Punisher zaznamenal solidní úspěch. Proto jsme se letos v únoru dočkali již čtvrtého pokračování příběhu o jedné nekonečné pomstě. Hned zkraje prozradím, že Punisher 4 je nejslabší díl z celé série, ale nelekejte se. První tři díly bylo skvělé, akcí napěchované čtení s nádechem atmosféry traumatu, které má Frank z vyvraždění jeho rodiny. Ve čtvrtém dílu už zbyla jen ta akce. Punisher se setkává s Wolverinem, prodírá se džunglí a zažívá krušné chvilky v Irsku. Jako obvykle spravedlnosti neujde pár mafiánů a pro změnu se bude i jeden zachraňovat. Kresba komiksu je precizní, lettering neurazí, a tak je Punisher 4 důstojným zakončením této série pánů Ennise, Dillona a Robertsona.

Se jménem Gartha Ennise se pojí další netrpělivě očekávaný komiks, a to Ghost Rider – Cesta do zatracení. Právě Ennis byl největším lákadlem, jelikož další projekty, na kterých se jako scénárista podílel, ať je to jeho vlastní řada Preacher, již stejně jako Punishera tvořil se Stevem Dillonem, Hellblazer nebo Hitman, jsou nadmíru povedené, zábavné a originální komiksové řady. Proto bylo pro mne nemalým překvapením, jak moc Cesta do zatracení za výše zmíněnými kolegy zaostává. Ale pěkně popořadě. První věc, která vás praští do očí, je působivá obálka. Pokud vás démonické já Johnnyho Blaza zaujme, po otevření komiksu vás čekají grafické orgie. Toto byla má první zkušenost s kreslířem Claytonem Craigem a byl jsem upřímně překvapen jeho umem. Craig používá počítačovou kresbu, která vypadá úžasně a dodává kresbám i jistou dávku realističnosti, a tak některé scény čtenáře doslova praští svou úderností do očí. Craig se navíc vyžívá v kresbě pekelných příšer a všeho, co s nimi souvisí (plameny, spousta krve a jiné obrazově hezké záležitosti). Takže vizuální stránka dostala za jedna a jdeme dále. Scénář. Ten už tak bezchybný není. Nejedná se o propadák, to ne, ale Cesta do zatracení je ve srovnání s dalšími Ennisovými komiksy jednoduše podprůměr. Příběh se točí kolem dohody, kterou spolu uzavřeli dva ne tak úplně čestní andělé a Ghost Rider, smažící se v pekle. Má zastavit extra zlého démona, který uprchl z pekla a chce ovládnout zemi. Za to má Ghost Rider dostat milost a být propuštěn. Jak to všechno dopadne, si přečtěte sami, ovšem mě mírné rozčarování neopustilo ani po poslední stránce.

Sakai Stan: Usagi Yojimbo - Cesta poutníka Ennis Gart a Crain Clayton: Ghostrider - cesta do zatracení Davis Jim: Garfield 23 - Garfield u lizu Ennis G., Dillon S. Robertson D.: Punisher 4

Náladu mi ovšem dokonale napravil nový Usagi Yojimbo: Cesta poutníka. Autor komikové řady Usagi Yojimbo – Stan Sakai je znalec japonské historie, a tak svého Ronina Usagiho napsal dle předlohy nejznámějšího samuraje Miyamota Musasha. Usagi je čestný, skromný a hlavně spravedlivý. Řídí se kodexem samurajů a jeho katana je v šermířských soubojích rychlejší než vítr. Příběh je přibližně situován do Japonska 16. století, kdy se Usagi Yojimbo protlouká světem a pomáhá, kde může. Cestu poutníka tvoří šest na sebe nijak nenavazujících kapitol. Předmluvu si vzal na starost Robert Asprin a potěší také bonus v podobě crossoveru Želví polévka a dušený králík, ve kterém se střetnou Leonardo z Teenage Mutant Ninja Turtles a Usagi. Jako všechny předchozí knihy jsou příběhy v Cestě poutníka skvělým mixem humoru, akce a špetky filozofického moudra. Právě ono poselství, které Sakai nenásilnou formou vsune do zdánlivě jednoduchého příběhu, je to, co spolu s jedinečnou kresbou dělá z knih o Usagim Yojimbovi skvělé čtení snad pro všechny věkové kategorie.

A nejlepší nakonec. The Amazing Spiderman: Příčiny a následky jsou již čtvrtým pokračováním komiksové řady J. Michaela Straczynského a Johna Romity jr. Tentokrát se Peter Parker potká s Dr. Doomem, Captainem Amerikou a krom řešení ryze osobních problémů s MJ se bude muset postavit protivníkovi, kterého nejde zabít, jelikož je už padesát let po smrti. Komiks se skládá ze šesti kapitol, které na sebe navazují a tvoří ucelený děj. Krom akce, které je dostatek, nabízí Straczynski i hlubší pohled do Parkerova soukromí. Rozebírá vztah mezi ním a Mary Jane, které se nelíbí, že v Parkerově životě hraje „druhé housle“. Straczynski je skvělý scénarista a dokáže vytvořit dostatečně kvalitní příběh, jenž graduje a čtenáře nepustí. Postavy jsou rovněž dobře zvládnuté, stejně jako jejich psychologie a vztah k hlavnímu hrdinovi. Kresba komiksu je vydařená. John Romita jr. má svůj typický styl, který nijak neoslní, ale taky neurazí. Menší výtku směřuji k letteringu, který se, jestli si dobře vzpomínám, objevil také u všech předchozích dílů. Myslím, že by jistě šlo použít mírně zajímavější font, ale toto je jediná (navíc velmi subjektivní) piha na jinak perfektním komiksu.

Top 5 leden – březen 2008
1. The Amazing Spiderman: Příčiny a následky
2. Usagi Yojimbo: Cesta poutníka
3. Ghost Rider: Cesta do zatracení
4. Punisher 4
5. Crew 21

8. dubna 2008, Robin Červeňák

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).