Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Fantasy a sci-fi už neexistují. Jdou s dobou a hledají si vlastní cestu, Jonathan Strahan ed.: Nejlepší science fiction a fantasy 2011

ant.: Nejlepší science fiction a fantasy 2011

Jonathan Strahan patří mezi ty nejlepší světové špičky v sestavování výběrových antologií sci-fi a fantasy. Jeho ročenková řada má v zahraničí značný úspěch, který se v českém prostředí pokusilo druhým rokem zopakovat i nakladatelství Laser-books. Všech třicet povídek má nesporné kvality – jen záleží na tom, jaký čtenář mohutnou antologii otevře.

Svazek Nejlepší science fiction a fantasy 2011 totiž paradoxně neobsahuje to, co se člověku vybaví, když se řekne sci-fi a fantasy. Nenajde tu žádný text ze žánru meč & magie, městské fantasy nebo elfo-trpaslíko-orko-dračí fantasy, která se snaží kráčet ve stopách Tolkiena. Dokonce ani žádná variace na Stevena Eriksona nebo G. R. R. Martina. Podobně ani tak ze škatulky sci-fi příběhů sem nikdo nenapsal žádnou klasickou hard SF, kyberpunkový úlet nebo příběh o tom, jak se vesmírnými loděmi vybavené lidstvo snaží kolonizovat vzdálený vesmír a/nebo bojovat se slizkými bojechtivými mimozemšťany.

Ne, nejnovější Strahanova ročenka v sobě nemá žádný takový text. Pokud má někdo chuť právě na takové žánrově vyhraněné výlety, jsou tu jiné antologie, které jeho touhy upokojí mnohem lépe – Meče & temná magie, Čarodějové, Mrtvý v parovodu, New Space Opera, Extrémní science fiction nebo třeba Vzdálené obzory. Jonathan Strahan místo toho skládá dohromady příběhy, které hranice mezi žánry boří a které se naopak snaží vykřesat z krátké, ale plodné historie fantasy a sci-fi žánrů ty nejzajímavější a nejhlubší nápady.

Na Nejlepší science fiction a fantasy 2011 je vůbec vidět velký dopad New Weirdu, steampunku, postkyberpunku a jiných nedávných výmyslů anglo-americké fantastiky, takže výsledný výběr dost připomíná Trochu divné kusy sestavené kdysi Martinem Šustem. Nic tu není takové, jaké by to řadový čtenář fantasy a sci-fi čekal, pointy s přesahem čekají na každém kroku a valná většina autorů hraje na atmosféru a pocitovost. A hlavně jsou to všechno proklatě dobré povídky.

Fantasy bez magie

Mezi třiceti texty, který jsou jeden lepší a propracovanější než druhý, je těžké vybrat ty, jež se do čtenářovy paměti zaryjí nejvíc, protože mají takřka všechny něco do sebe. Celou antologii otevírá Neil Gaiman svou novou variací na to, jak by mohl vypadat konec kariéry Sherlocka Holmese. A v patách mu kráčí neokoukaná Eugenia Lily Yu s příběhem o prazvláštních vosách, které na vnitřky svých úlů kreslí kartografická umělecká díla. Podobně atmosférickým fantasy nádechem uhrane i Catherynne M. Valenteová v příběhu o indiánském Kojotovi, který navštívil zapadlé americké městečko, nebo Ken Liu v osudech čínské matky, která svému malému synovi na nepřátelském americkém předměstí vytvoří papírový zvěřinec.

Další texty z Nejlepší science fiction a fantasy 2011

  • Karen Joy Fowlerová: Mladší ženy (Younger Women)
  • Geoff Ryman: Co jsme zjistili (What We Found)
  • Hannu Rajaniemi: Server a Dračice (The Server and the Dragon)
  • Peter Watts: Malak (Malak)
  • Nalo Hopkinsonová: Staré zvyky (Old Habits)
  • Kelly Linková: V údolí dívek (Valley of the Girls)
  • Cory Doctorow: Odvážný malý toaster (The Brave Little Toaster)
  • Michael Swanwick: Dalarnský koník (The Dala Horse)

Za vrchol povídek, co si hrají spíše s mystickou a magickou tematikou než s technikou a vesmírem, se dají jednoznačně považovat dva texty. K. J. Parkerová rozvíjí krásný příběh o hudbě a jejím tvoření, který se ve své podstatě zabývá etikou a mezilidskými vztahy. Hrdina nejdelšího textu v celé antologii, který čítá kolem šedesáti stránek a který napsala Kij Johnsonová, staví most přes řeku, jež ale není obyčejným proudem H20. Místo toho má svůj genius loci a do velké míry určuje povahu obyvatelstva na obou stranách toku. Opět tu tudíž nevystupuje žádná magie a vše se odehrává ve světech, které se nachází kdesi mezi středověkem a novověkem a v nichž je jen něco trochu jinak.

… a sci-fi o pocitech

Ani povídky, které se tváří spíše jako sci-fi, nemají zrovna vyhraněný žánrový charakter a opět si pohrávají především se svým prostředím, vývojem postav a hlubšími myšlenkami, které vyplývají z činů jednotlivých protagonistů. A k tomu přidávají moderní nebo alespoň originálně pojaté staré motivy – Caitlín R. Kiernanová představuje lesbickou romanci s fyzikálním podtextem, Robert Reed příběh o nedokonalém počítačovém konstruktu, jenž přetrvává tisíciletí. Najdete tu i ne tak zdařilé, ale ve srovnání s ostatní žánrovou produkcí přesto nadprůměrné texty nevýrazného Paula McAuleyho, postkyberpunkového Bruce Sterlinga nebo marsovského Oblomova Iana McDonalda.

Další texty z Nejlepší science fiction a fantasy 2011

  • M. Rickertová: Veledílo malíře mrtvol (The Corpse Painter’s Mas­terpiece)
  • Dylan Horrocks: Po apokalypse (After the Apocalypse)
  • Peter S. Beagle: Podjezd (Underbridge)
  • Jeffrey Ford: Relikvie (Relic)
  • Stephen Baxter: Invaze na Venuši (The Invasion of Venus)
  • Margo Lanaganová: Katastrofický rozkol v hlavě (Castrophic Disruption of the Head)
  • Libba Bray: Poslední jízda nádher (The Last Ride of the Glory Girls)
  • Nnedi Okoraforová: Kniha fénixe (The Book of Phoenix)

A zároveň se tu najdou i neskutečně silné a vypointované povídky Ellen Klagesové, která vůbec tvoří výbornou atmosférickou tečku za celou sbírkou, nebo An Owomoyely, je(n)ž zkoumá, jak by se mohly vyvíjet vztahy mezi člověkem a smrtící a neviditelnou mimozemskou rasou. Vrcholem příběhů se sci-fi tematikou je opět text, v němž má fantastika zásadní a zároveň jen velmi okrajovou roli – Robert Shearman vykresluje vizi páru historiků, kteří se snaží konzervovat historii v muzeu obrazů. Jenže to funguje spíš jako propadliště dějin než oslavná epopej.

Zpráva o žánrové revoluci

Nejlepší science fiction a fantasy 2011 skutečně představuje sbírku prvotřídních textů, které se za příslušný rok v anglicky psané žánrové literatuře urodily. Jsou to příběhy propracované a naplněné silnými myšlenkami, jež mají ve sbírce své pevné místo. Mnohdy jde o povídky odměněné prestižními cenami včetně Huga a Nebuly. I ty slabší texty, které tratí na tom, že si je v konkurenci extravagantnějších a hlubších vizí málokdo zapamatuje, patří v porovnání se zbytkem žánrové produkce k nadprůměru.

Třebaže to obyčejnému čtenáři může připadat tak, že Jonathan Strahan celou antologii koncipoval úplně špatně, opak je pravdou. Práce, které vybral, jen dokazují, že ty fantasy a sci-fi knihy a povídky, které se nepíšou jako brakové čtivo, ale jako krásná literatura, už dávno překročily žánrové hranice. Všechny totiž napovídají, jakým směrem se nadějní i dávno slavní autoři vydávají. A ten směr je kvalitní, neobyčejný a hlavně neskutečně zajímavý.

7. května 2013, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Strahan 2011
finka - 07. 05. 2013 07:20

Teda, už dlouho se mi nestalo, aby mě recenze tak nalákala. Dík.
Useful Salt Bath Site
FrankJScott - 10. 01. 2023 17:13

In reply to the guy talking about hinoki bath salts, bath salts gift set, dr teal's epsom salt melatonin, epsom salt detox foot soak, dr teal's glow and radiance, sea salt mango, I highly suggest this awesome salt bath tips or dr teal's coconut oil epsom salt, epsom salt made of, onsen bath salts, melatonin epsom salt, green tea bath salts, salt bomb bath, as well as this top rated salt bath advice on top of dr teal's foaming bath with melatonin, sea salt bathroom, sodium chloride bath salts, aveda bath salts, epsoak epsom salt, costco bath salts, alongside all this top salt bath details which is also great. Also, have a look at this updated salt bath url not to mention paxton and pepper bath salts, dr salts shower gel, mr teals bath salt, foaming bath soak, dr teal's foot soak, chamomile epsom salt, as well as this great salt bath forum on top of sea salt and lime bath and body works, lavender epsom salt bath, oatmeal bath salts, epsom lavender bath salts, best bath salts for sensitive skin, ahava bath salts, alongside all top salt bath link which is also worth a look. I also recommend this high rated salt bath tips alongside all shower after epsom salt bath, eco bath salts, relaxing salt, dr teal's pink himalayan foaming bath, magnesium chloride bath, dr salts shower gel, on top of this recommended salt bath url on top of dr teal's epsom salt hemp seed oil, bath salts for men, best epsom salt for hemorrhoids, vital body cbd mineral soak, lavender epsom salt bath, sitz salt, as well as great salt bath advice not to mention dr teals bath, bath salts and bath bombs, epsom salt bath for rash, magnesium bath crystals, melatonin dr teals, bath salts homemade gifts, which is also great. Finally, have a look at this updated salt bath url with target epsom salts, himalayan sea salt bath, epsom salt good for feet, baking epsom salt, target bath salts, ginger detox bath, for good measure. Check more @ Updated Salt Bath Blog bf19430

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Nejlepší science fiction a fantasy 2011

Nejlepší science fiction a fantasy 2011
Vložit do pytle na zboží  Koupit 459 Kč 413 Kč