Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Fantastická zvířata na cestě za dobrodružstvím, J. K. Rowlingová: Fantastická zvířata a kde je najít (původní scénář)

Rowlingová Joanne K.: Fantastická zvířata a kde je najít - Filmový scénář

Harry Potter je a už navždy bude velký pojem. Velké lákadlo. A všechno týkající se tohoto světa plného kouzla a magie bude fanoušky přitahovat. Minulý rok jsme se do světa lidí a mudlů vrátili po několikaleté pauze. Tentokrát ale nesledujeme příběh brýlatého kouzelníka, nýbrž se vracíme daleko do minulosti. Do New Yorku 20. let.

Kouzelník Mlok Scamander přijíždí do Ameriky, aby vrátil do své domoviny jedno podivuhodné stvoření. Ve svém kufru má ale takových zvířat desítky, stará se o ně a chystá o nich knihu. V New Yorku je ale v poslední době dost zvláštní atmosféra. Lehce tajemná, s příchutí blížícího se nebezpečí. V poslední době se totiž po městě dějí divné věci a kouzelníkům na americké půdě hrozí prozrazení. A prozrazení by znamenalo jednu věc. Válku.

Na literárním poli existují dvě knihy s názvem Fantastická zvířata a kde je najít. Ta první je velmi tenoučká učebnice Harryho Pottera, kterou autorka napsala nejen pro rozšíření svého univerza, ale především pro charitu. Druhá kniha je pak původní scénář prvního dílu filmové série, která se odehrává několik desítek let před dobrodružstvím mladého kouzelníka s jizvou na čele. A vypráví příběh nikoho jiného, než autora zmíněné Harryho učebnice.

J. K. Rowlingová v pěti bodech

  1. Britská autorka, známá především díky sérii příběhů o Harrym Potterovi, která se nyní dočkala i ilustrovaného zpracování.
  2. Krom sedmidílné ságy vydala spisovatelka i doplňkové příběhy jako Famfrpál v průběhu věků či Fantastická zvířata a kde je najít.
  3. Fantastická zvířata se v roce 2016 dočkala i filmového zpracování, postav pomáhala dotvářet sama Rowlingová.
  4. Jedná se o 12. nejbohatší ženu v Británii.
  5. Je také autorkou detektivní série Volání Kukačky, kterou však píše pod pseudonymem Robert Galbraith.

J. K. Rowlingová už v předchozích svých knihách ukázala, jak obrovský talent a představivost v sobě ukrývá. Fantastická zvířata a kde je najít je hodně nenáročný příběh s jasnou zápletkou. Podivnosti, které se ve městě dějí, mají svou roli, ale do popředí se dostávají spíše nové postavy a také trochu jiný magický systém a způsob života. Rowlingová tak lehce, ale barvitě načrtla život kouzelníků na americké půdě, který se sice od toho britského neliší drasticky, ale určité změny nebo pojmenování tam jsou.

Kniha je psána v podobě scénáře, takže je velký rozdíl knihu číst před filmem nebo po filmu. Akční nebo dramatické scény nejsou tak napínavé a mrazivé a hlavně je občas těžké představit si rozmanitou podobu samotných fantastických zvířat. I přes tyto nedostatky je příběh okořeněný už typickým autorčiným humorem, lehkou romancí a především jsou dobře představeny nové charaktery. Nejen samotný Mlok, ale i celá jeho skupinka jsou parta dosti nesourodých hrdinů, kteří ale zastávají ty správné vlastnosti tak specifické pro autorčin magický svět.

Série o Harry Potterovi byla výjimečná tím, že jsme mohli mladého kouzelníka sledovat od jeho počátku a nástupu do školy. Mnoho čtenářů tak s ním, Ronem a Hermionou doslova vyrostl a bylo občas i docela jednoduché vcítit se do jejich pocitů a nálad. Fantastická zvířata a kde je najít jsou v tomto jiná, protože tu sledujeme svět dospělých. Rowlingová představila dospělé a vystudované hrdiny, kteří už mají své vlastní životy, práci, rodinu a tak trochu jiné starosti. Autorka tak příběh představuje nejen pro mnohem širší publikum, ale zároveň jako by nezapomněla na ty čtenáře, kteří s jejím příběhem rostli a stejně jako Harry i oni se stali dospělí. A právě Fantastická zvířata jim ukazují, že držet v sobě trochu toho dítěte, kterým byli, není na škodu.

Patříte-li mezi čtenáře, které zaujalo filmové zpracování a návrat do tohoto světa, literární verzi tohoto příběhu si užijete. Je to zábavné a rychlé čtení s pořádnou dávkou nostalgie, kdy budete doslova hltat všechny ty narážky na Bradavice, Brumbála nebo události, o kterých jste už kdysi dávno trochu četli, ale tady, v této sérii, se stanou skutečností. Scénář se navíc může pyšnit doprovodnými ilustracemi a jednou z nejkrásnějších obálek, která byla vytvořena na základě zvířat z příběhu.

  • J. K. Rowlingová: Fantastická zvířata a kde je najít (původní scénář)
  • Albatros, 2017
  • překlad: Petr Eliáš
  • obálka a ilustrace: MinaLima
  • 288 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
15. května 2017, Tereza Vršková

Fantastická zvířata a kde je najít - Filmový scénář

Fantastická zvířata a kde je najít - Filmový scénář
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč