Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Fantastická novela vycházející z čínské kultury, to je Neslyšno, Richelle Meadová: Neslyšno

Mead Richelle: Neslyšno

Mladá umělkyně Fej žije se svou sestrou v horské vesničce, která je úplně odříznutá od světa. Obživu obyvatel zajišťuje lano, přes které jim lidé z království Pej-Kuo posílají jídlo výměnou za vytěžené drahé kovy. Někdy v minulosti přišli obyvatelé vesničky o sluch, komunikují tedy pouze znakovou řečí a žijí ve světě ponořeném do ticha. V poslední době ovšem začali pomalu přicházet i o zrak a život v černotě je noční můrou všech obyvatel, kteří bez zraku nebudou moct těžit a přijdou tedy o jediný zdroj jídla. Jednoho dne se ovšem Fej jako jediné náhle navrátí sluch. Je jediná, kdo může vesnici zachránit, a tak se vydává na největší dobrodružství svého života…

To, co následuje pak, se nepodobá ničemu, co jsem kdy zažila. Je to pocit připomínající vibrace, ale částečně mnohem víc. Jako by to zasahovalo část mozku, o jejíž existenci jsem neměla ponětí. (str. 34)

Richelle Meadová je u čtenářů zapsána především jako autorka fantasy sérií Vampýrská akademie, Pokrevní pouta či Věk X. Neslyšno je ale úplně z jiného soudku. Hlavní hrdinka Fej je tichá a klidná, umělecky založená a ctí tradice. Nedovoluje si zamilovat se do osoby, kterou by jí lidé ve vesnici neschválili. Je tedy naprostý opak svéhlavé a zbrklé Rose Hathawayové, oblíbené hlavní postavy Vampýrské akademie. Stejně tak svět, ve kterém se Neslyšno odehrává, je nezvykle poklidný – čtenář si jistě představí například harmonické prostředí Tibetu. Pro pravidelné čtenáře této autorky je nové už samotné prostředí Číny s tradičními jmény i vzhledem obyvatel, což se samozřejmě v ničem nepodobá ostatním knihám, odehrávajícím se v Americe.

Richelle Mead v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1976 v Michiganu.
  2. Má tři různé diplomy. Než se stala spisovatelkou na plný úvazek, byla učitelkou v Seattlu.
  3. Je známá hlavně díky sériím Vampýrská akademie, Sukuba a Dark Swan.
  4. Na Vampýrskou akademii byla prodána filmová práva, snímek měl premiéru na jaře 2014.
  5. V současné době žije v Seattlu.

Velkou část útlé knihy zabírá poklidný a tichý život neslyšících na vesnici, z něhož čtenář získá přehled o světě příběhu i problému postupného ztrácení zraku. Fej řeší problémy se sestrou i tím, co si ve svém postavení může a nemůže dovolit, když tu najednou získá zpátky sluch. Struktura příběhu se naruší a náhle přichází napětí. Poté se Fej s kamarádem Li Wejem vydá na sestup z hory do města a v tu chvíli začíná to pravé dobrodružství. Čtenář jako by slyšel dusot pronásledujících nohou a viděl Fejina krásně namalovaná díla – až tak Richelle Meadová popisuje vše, co Fej vnímá.

Ve správném příběhu by neměla chybět láska, a tak ji lze nalézt i v Neslyšnu. V příběhu se projevuje jako konflikt mezi tím, co člověk chce a co by měl udělat. Když se pak z předvídatelné Fej stane rebelka, dovolí si i zažít skutečný cit bez ohledu na nabádání rozumu. Stejně jako v každém dobrém milostném příběhu se i zde objevují oběti a oddanost.

Ty se musíš vrátit k sestře, k našim lidem, říká. Umíš s nimi mluvit lépe než já. Jakmile budeš v bezpečí nahoře, schovám se, a buď najdu způsob, jak se dostat nahoru za tebou, nebo zkusím štěstí jinde. (str. 165)

Neslyšno je zajímavé tím, že v knize čtenář najde opravdu minimum přímé řeči. Většina rozhovorů je totiž vedena neslyšícími lidmi, tedy znakovou řečí. Sama autorka navíc slyší, proto je její uchopení problematiky neslyšících originální. S popisem návratu sluchu i toho, jaké by to bylo neslyšet, se popasovala statečně, a proto se čtenáři dokážou alespoň na okamžik vžít do pocitů lidí, kteří neslyší.

Nejnovější román z pera Richelle Meadové je krátká oddechovka, s kterou si člověk poradí za odpoledne. Zasazením do čínského prostředí je originální a stejně jako ostatní knihy od této americké autorky vyzdvihuje důležité lidské vlastnosti, proto rozhodně stojí za přečtení.

  • Richelle Meadová: Neslyšno
  • Domino, 2016
  • obálka: Rajka Marišinská
  • překlad: Jan Netolička
  • 248 stran; 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 260 Kč)
13. července 2016, Veronika Stránská

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Neslyšno

Neslyšno
289 Kč 260 Kč