Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Evropa se ponořila do tmy. Začíná závod s časem, Marc Elsberg: Blackout

Elsberg Marc: Blackout

Téměř každý to někdy zažil. Sedíte večer u televize a náhle vše potemní, po čemž následuje pátrání po svíčkách, a když máte štěstí, za chvíli už zase všechno spolehlivě běží. Byla to vlastně docela legrace. Co kdyby ale nešlo jen o krátkou událost, avšak o dlouhodobý a hlavně totální výpadek elektrického proudu? Na tuhle otázku se víceméně úspěšně pokouší odpovědět thriller z pera Marca Elsberga.

Evropa se ponořila do tmy. Na celém kontinentu postupně kolabuje elektrická síť a začíná zběsilé pátrání po příčině, které ztěžuje nejen absence hlavního energetického zdroje, ale i neúprosný čas, kdy každý den znamená obrovské škody na infrastruktuře a ztráty na lidských životech. Při čtení Blackoutu si člověk bolestivě uvědomuje, co všechno je na elektřině závislé. Některé věci jsou poměrně zřejmé, jiná zjištění vyvolávají nutkavou potřebu si vybrat hotovost a do sklepa uschovat zásoby jídla a vody.

Z tohoto hlediska funguje Elsbergův román na výbornou. Autor si zjevně dal nemalé množství práce a důkladně prostudoval všemožné krátkodobé i dlouhodobé důsledky podobné krize, stejně jako provázanost evropské elektrické sítě. Aby však thriller představoval i něco více než jen faktografickou příručku, bylo třeba dopady výpadku obohatit o dějovou linku a o postavy, které v této události figurují.

Čtenáři se tak seznamují s bývalým hackerem a programátorem Pierem Manzanem, který věří, že má potřebné informace k odhalení příčiny celého kolapsu. K Pierovi se postupně přidávají další více či méně významné postavy, jež mu ulehčují či komplikují jeho soukromé vyšetřování. Názory Itala s rozporuplnou minulostí však vládní složky přijímají se značnou skepsí až podezřením, a tak hlavní hrdina valnou část románu běhá tam a zase zpátky a doufá, že ho konečně někdo vyslechne.

Marc Elsberg v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1967 ve Vídni.
  2. Vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou se zaměřením na průmyslový design.
  3. Vystřídal řadu zaměstnání od strategického konzultanta, přes kreativního ředitele v reklamním průmyslu či sloupkaře pro deník Der Standard.
  4. Do světa literatury pronikl s románem Blackout. Poté následovaly neméně úspěšné thrillery jako Zero (2014) a Helix (2016).
  5. Je ženatý a se svojí manželkou žije ve Vídni. Miluje čtení, kino, divadlo a jógu.

Kabinety jednotlivých zemí mezitím čelí postupně narůstající krizi a na rozdíl od Itala nedokáží ani s obrovskými týmy plnými odborníků celou záhadu objasnit. Manzano tak v podstatě má za úkol zachránit celou Evropu a spasit tápající vládní vrstvy. Místy to působí až jako poněkud nucená snaha udělat z hlavní postavy nenahraditelný prvek celého příběhu, jelikož programátorovo know-how není popravdě zas tak jedinečné, že by jím nemohl disponovat ještě někdo další. Obzvlášť, když tomu jednotlivé státy věnují obrovské množství prostředků i úsilí.

Obecně je vidět, že Elsbergovo hlavní síla tkví ve schopnosti vylíčit podrobně a mrazivě celou krizi, zatímco práce s postavami poněkud pokulhává. Žádný z hlavních protagonistů nedostává ani dostatek prostoru, ani hlubší osobní historii, díky kterým by si čtenář k nim vytvořil pevnou vazbu. V zásadě tak nejvíce dojemné a napínavé momenty zastanou zcela anonymní postavy jako lidé v nemocnicích, kde postupně přestávají fungovat náhradní generátory. Podobně nedomyšleně a poněkud překombinovaně působí i hlavní činitelé celé krize, ač lze u autora ocenit, že nesáhl po stereotypních padouších, které by člověk v podobném případě očekával.

Všehovšudy však představuje Elsbergův román zajímavý a napínavý thriller, jehož největší devízou je detailní popis katastrofy, která by se vcelku reálně mohla stát kdekoli a kdykoli. Kniha tak vtáhne čtenáře do děje a nutí je každou chvíli přemýšlet nad tím, jak by se při podobné krizi zachovali. Jen je škoda, že průvodce celým dějem nepředstavují o něco sympatičtější a charismatičtější hrdinové, s nimiž by bylo možné příběh prožívat o to víc, a dodali by tak jinak zajímavému námětu přidanou hodnotu. I přesto ale stojí Blackout za přečtení, přinejmenším pro jeho mrazivé a aktuální téma.

  • Marc Elsberg: Blackout
  • Omega, 2017
  • Překlad: Matouš Hájek
  • 376 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
8. července 2018, Adéla Košařová

Blackout

Blackout
399 Kč 359 Kč