Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Evakuace je asi jediným prostředkem k záchraně lidstva. Zbývá jen vyřešit, kam ho vzít, Marko Kloos: Evakuace (První linie 2)

Kloos Marko: První linie 2 -  Evakuace

Seržant Grayson je po pěti letech v armádě stále naživu. Obdobně je na tom i jeho přítelkyně Halleyová. Třebaže SAS zůstávají chycené v kleštích mezi SRA a ufouny, oba vojáci úspěšně stoupají po kariérním žebříčku, zatímco se čas od času potkají a užijí si opušťák. Když se ale mají rozhodnout ohledně prodloužení služby, vyberou si radikální změnu. Mohla by je učinit velmi šťastnými. Tedy, pouze když se vrátí z další mise.

Fanouškům vesmírné science fiction (i těm nejskalnějším ctitelům jejího subžánru military) jistě dělá radost atraktivní literární série První linie vzešlá z pera amerického spisovatele Marka Kloose. Její nejnovější kniha si v hlubinách kosmu pro natěšené čtenáře znovu připravila náruč adrenalinových setkání s mimozemskými zabijáky i krvavých válečných střetů v koloniích Severoamerického společenství nebo Sinu-ruské aliance.

Vleklý boj pozemských favoritů o životní prostor i přírodní bohatství se totiž neomezuje jen na Zemi, ale přesunul se i do mrazivého vakua. Jenže vesmírné kolonie ani zdaleka nestačí. Navíc se objevil mnohem silnější rival, co kosí všechny Pozemšťany bez rozdílu, ani se nezadýchá. Ve druhém svazku cyklu, s podtitulem Evakuace, zatápí ufouni oběma stranám, kradou jim planetu za planetou, vyhlazují kolonisty a nezastaví je ani odhodlaní mariňáci.

Marko Kloos v pěti bodech

  1. Je nejvíce znám díky jeho debutové série vojenské a válečné science fiction První linie.
  2. Ta aktuálně čítá kromě Smlouvy na život a Evakuace (nominace na cenu Hugo 2015) ještě Angles of Attack, Chains of Command, Field of Fire a Points of Impact.
  3. Dále napsal i Lucky Thirteen, Measures of Absolution, s Ivanem Brandomem komiks Frontlines: Requiem a krátké příběhy Ink and Blood nebo Cake from Mars.
  4. Také je členem společenství Divokých karet R. R. Martina.
  5. Narodil se a vyrostl v Německu, nyní žije s manželkou i dvěma dětmi v New Hampshire, kde je na místě zvaném Castle Frostbite hlídá smečka jezevčíků.

Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě mnohem hůře

Štábní seržant Andrew Gryason si za pět let u armády sice moc nepřilepšil, ale z pozemské jednotky se alespoň vypracoval až k mariňácké elitě. Bojoví koordinátoři jsou v armádě nedostatkovým zbožím a jdou z akce do akce. Jeho kontrakt sice dobíhá, ale nenapadá ho jiné místo, kde by chtěl být. Důvodem je i nadporučík Halleyová, jež velí útočné kosmické lodi a také si užívá záplavu adrenalinu. Proto se oba rozhodnou, že si pobyt u maríny prodlouží o další pětiletku.

A šikovná důstojnice přišla i s dalším zajímavým nápadem. Který má ale háček. Vlastně jsou dva. S provedením bláznivé akce musejí počkat a Graysona s Halleyovou navíc zase na čas rozdělí. Zatímco vynalézavá pilotka již několik měsíců přednáší v letecké škole, Andrewa posílají ke všem čertům v rezervní letadlové lodi s posádkou rezervistů, z nichž ani jeden nemá ponětí kam nebo proč. Kdo ví, co je čeká, když vyfasovali i dost netradiční kolegy.

Dřívější problémy jsou ve srovnání s aktuální hrozbou nicotné

Pokračování románové akční série První linie opět přivádí ke ctitelům statečného, inteligentního a zásadového štábního seržanta Andrew Graysona. Tenhle mariňák má dost smůlu, když se každou chvíli namočí do pořádných trablů a nachomýtne se k pěkně horkým akcím, zároveň se ale z každého průšvihu dostane. Když už ne se zdravou kůží, alespoň živý a tahle super vlastnost z něj dělá špatného parťáka, ale skvělou hlavní postavu.

Což ještě umocňuje fakt, že se k armádě přidal v okamžiku, kdy se služba v ní z oslavované, lukrativní a pohodové práce stala nevděčnou, nebezpečnou, nekonečnou dřinou. Ke všemu ho přiřadili tam, kam chtěl nejméně. V pozemských bojích se „sockami“ přežil jednu z nejhorších akcí, co ho stála kus vnitřností, ale pomohla mu do vesmíru. Jako ajťák se pro změnu účastnil prvního kontaktu s přerostlými vražednými mimozemšťany (Dlouhány).

A protože bez akce, napětí a blízkosti smrti dlouho nevydrží, přeškolil se na bojového koordinátora (týpka, co seskočí téměř neozbrojený na frontu a pak si – dle potřeby – volá o podporu útočných lodí z orbity). Protože je takových šílenců málo, skáče z jedné soustavy do druhé a bojuje s SRA i Dlouhány. Jenže ani to nezlepší výsledky mariňáků i celé armády SAS, které jsou hodně sporné a v případě emzáků prakticky nulové.

Mezitím se každodenní realita v pozemských ghettech mění ze špatné v neúnosnou a trable s kázní se přesouvají i mezi hvězdy. Vše jde od desíti k pěti a nedostatek informací o nejnovějším Andrewově umístění i čemkoli dalším ho též nenadchne. Aktuálně jediným světlým bodem pro něho je skutečnost, že potká starého známého a věří v návrat k Haylleové.

Neveselá budoucnost představuje ještě temnější konce

Nový svazek debutové vojenské a válečné literární série Marko Kloose zastihne ústředního hrdinu i jeho milou na počátku šestého roku armádní kariéry. Oba (zejména seržant) za sebou mají bohaté zkušenosti ze všemožných bojišť. Proto vědí, že situace je stále horší a Greyson čím dál častěji uvažuje, zda si lidstvo nářez od Dlouhánů přece jen nezaslouží. Vždyť namísto spojení proti cizákům na sebe Pozemšťané neúnavně útočí. Přesto se Andrew bez oddechu vrhá do nových akcí, aby ochránil svůj národ i planetu.

Kromě seržantova přemítání nad budoucností SAS a obecně lidstva se v Evakuaci objevují úvahy nad morálkou i odpovědností pěšáků za provedení sporných rozkazů (jež si také Grayson pár zažil a trápí ho). Mimo jeho psychologických úvah se posunuje i love story hlavní dvojice, ovšem stále líčená chlapsky jednoduše a bez šťavnatých detailů či víceúhelníků.

Kromě bližších pohledů do myslí a duší postav se čtenář detailněji seznámí i se společenským uspořádáním na Zemi či některých koloniích. V příběhu samozřejmě nechybí ani populární líčení napínavých vojenských přepadů, strhujících útoků na mimozemské i lidské formace, popisy epických vesmírných bitev, příliš blízkých setkání s emzáky či nervy drásajícího čekání na výsadek, ale najde se zde i další seznamování s vojenskou hierarchií, výzbrojí, výstrojí a taktikou.

Děj military sci-fi Marko Kloose ubíhá vpřed se stejným odhodláním a ještě o poznání vyšší rychlostí než ve Smlouvě na život. Dynamika příběhu je i podpořena mnoha detaily působícími velmi profesionálně a uvěřitelně. V Evakuaci čekají fanoušky i zajímavá setkání a několik vpravdě šokujících odhalení, která činí z dalších knih cyklu asi ještě neradostnější vyprávění než dosud. Proto mají ještě větší potenciál a ctitelé Kloosovy série se patrně dočkají ještě dramatičtějších zvratů, akcí nebo rozuzlení, což je ta nejlepší zpráva.

  • Marko Kloos: Evakuace (První linie 2)
  • FANTOM Print, 2017
  • Překlad: Jakub Mařík
  • Obálka: Chris McGrath
  • 272 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
21. listopadu 2017, Olga Buriánková

První linie 2 - Evakuace

První linie 2 -  Evakuace
299 Kč 209 Kč