Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Es em lomos, es em lomos, Béla Rigó: Dobrodružství rodiny Smolíkovy

Rigó Béla: Dobrodružství rodiny Smolíkovy

Uplynulo již více než 45 let od chvíle, kdy světlo světa spatřila animovaná rodinka, jenž se v komunistických zemích stala takřka fenoménem. Někdy se o nich mluví jako o maďarských předchůdcích Simpsonových. A jakkoliv může toto označení působit v dnešní době poněkud úsměvně, Smolíkovi si bezpochyby svých pět minut slávy zaslouží. Navíc se tato mírně potrhlá rodina přestěhovala z televizní obrazovky do knížky, tudíž nastal čas s ní blíže seznámit i čtenáře.

Dá se předpokládat, že většina dnešní generace (nic proti) patrně nebude mít o Smolíkových ani nejmenší potuchy. A právě knižní adaptace, jež se u nás poprvé objevila v roce 2007, může být skvělou příležitostí nahlédnout do dob dávno minulých a třeba i okusit něco málo z toho, co tenkrát před lety frčelo a na čem ujížděli naši rodiče. Přece jen retro se vrací do módy a právě Smolíkovi mají i přes své stáří stále co nabídnout.

První série maďarského animovaného seriálu Smolíkovi vznikla již v roce 1968. Tvůrci scénáře byli József Romhányi a József Nepp, který příběhy bláznivé rodinky i režíroval. Do knižní podoby je však nepřevedl ani jeden z těchto dvou autorů, ale maďarský básník, překladatel a redaktor Béla Rigó. Naštěstí se tento autor držel původního konceptu, a tak se nám do rukou dostává kniha, jenž takřka totožně kopíruje původní seriálové epizody.

Ona, Gábi, korpulentní bruneta, ne nepodobná Heleně Růžičkové z filmové série o Homolkových. On, Pepa, pupkatý a zpola plešatý trouba, jenž si nic nezadá s Homerem Simpsonem. Společně s dětmi Týnou a Ládínkem, kočkou Žofkou a psem Zorrem obývají nájemní byt v budapešťském činžáku. Jejich sousedem je věčně nevrlý doktor Halíř. Jednoho dne se však Ládínkovi podaří pomocí vysílačky vlastní výroby dovolat do budoucnosti.

A právě v tuto chvíli začíná pro rodinu Smolíkových nejpodivuhodnější období v jejich životech. Ládínkovi se podaří navázat komunikaci se svým pra-pra-pra-…-pravnukem ze 33. století. A jak už to tak v budoucnosti bývá, je obklopen všemi výdobytky moderní techniky, a protože je dobrého srdce, tu a tam se neopomene podělit o některý z nich s rodinou svých předků. Ne vždy však funguje vše úplně ideálně, což má za následek řadu komických situací, včetně dnes již legendární hlášky „Proč jsem si já nešťastná nevzala Pištu Hufnágla!“, kterou ráda používá Gábi Smolíková, když ji manžel Pepa dostane do úzkých.

Samotná kniha v sobě obsahuje příběhy z první a druhé řady televizního seriálu, které jsou doplněny efektními ilustracemi, které plně dotvářejí atmosféru původního seriálu. O kvalitách, či nekvalitách této knihy, potažmo příběhů v ní ukrytých asi netřeba spekulovat. Ostatně doba, se kterou tu jsou Smolíci s námi, jsou hovoří za vše. Béla Rigó navíc dokázal perfektně vystihnout vyznění původního seriálu a takřka bezezbytku jej přenést na stránky knihy.

A ačkoliv je tato kniha určena primárně pro čtenáře od 8 let, rozhodně po ní sáhnou i jejich rodiče, kteří zatouží zavzpomínat na vlastní dětství a nasát atmosféru dob dávno minulých. Na druhou stanu je ale pravda, že s těmi starými dobami je to vlastně hodně relativní. Smolíkovi jsou hodně nadčasoví a ani v dnešní přetechnizované době nemusí působit kdo ví jak zastarale. Vděčí za to především době, ve které vznikly. Na konci 60. let totiž vrcholí zájem o dobývání vesmíru (v roce 1969 Američané přistáli na Měsíci) a právě tyto futuristická témata se projevila i u Smolíkových. Bláznivé sci-fi prvky jsou zde zastoupeny právě komunikací s potomkem v budoucnosti.

Dobrodružství rodiny Smolíkovy toho rozhodně nabízí dost a i přes svůj věk dokáže tato rodinka stále zaujmout. Ano, kniha rozhodně není bez chyby a najdeme v ní slabší i silnější příběhy. Svůj účel však plní dokonale, a tím je pobavit. A je jedno, zda je vám osm, či nezadržitelně táhne třeba na padesát, na své si zde přijdou všechny věkové kategorie.

12. června 2017, Petr Čapek

Dobrodružství rodiny Smolíkovy

Dobrodružství rodiny Smolíkovy
199 Kč 179 Kč