Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Epická odyssea ve stylu Šíleného Maxe, Dinotopie a Pátého elementu!, Vincent Perriot: Negalyod – Božský had

Perriot Vincent: Negalyod - Božský had

Život se na zemi se změnil. Lidstvo se ocitlo na pokraji vyhynutí a z vody se stala cenná komodita. Fikční svět nepříliš vzdálený tomu reálnému. S jedním podstatným rozdílem. Člověk není tím nejsilnějším tvorem na vrcholu potravinového řetězce.

Komiksový road trip francouzského autora Vincenta Perriota vtrhl na komiksovou scénu silou písečné bouře. Negalyod vypráví příběh dinosauřího pastýře, který nešťastnou náhodou přijde o celé své stádo, rodinné dědictví a obživu v jednom. Pln vzteku a odhodlání vezme osud do svých rukou a vydá se na nebezpečnou odysseu pomsty a poznání. Na konci této cesty se z mladého pastýře stane silný muž, který se musí vypořádat s šokujícím odhalením ovládajícím svět.

Perriot není pro českého čtenáře příliš známý, ale světě si vybudoval silné renomé. Jeho styl tkví v detailu, zatímco celky a propracované dialogy ustupují silnému příběhu. Na stránkách Božského hada popisuje archetypální příběh pomsty a ztracené pravdy.

Vincent Perriot v pěti bodech

  1. Vystudoval výtvarnou školu v Angoulême.
  2. Spolupracoval na celovečerním kresleném filmu Rabínův kocour na motivy komiksu Joana Sfara.
  3. Negalyod je Perriotův debut pro českého čtenáře.
  4. Kresbou odkazuje na slavné dílo Jeana Girauda (Incal).
  5. Perriot patří mezi úspěšné francouzské tvůrce a na jeho kontě lze nalézt komiks Dog, Belleville story či trilogii Paci.

Negalyod není příběhem s komplikovaným dějovým obloukem, ale lineární vyprávěnkou s propracovanými jednotlivostmi, které z komiksu dělají pastvu pro oči. Každé okénko je plné života a skrytých point. Nejvíce tento aspekt vyniká při popisu vzdušného města, které kombinuje to nejlepší z futurismu a cyberpunku. Každá vzdušná loď je originál a jednotlivec města prožívá svá vlastní dramata. K tomu se jim kolem motají dinosauři, kteří nejsou nemotornými plazy, ale inteligentními tvory nucenými žít v symbióze s dalším živočišným druhem.

Nakladatelství Argo Negalyod propaguje jako kombinaci Šíleného Maxe a knižní série Dinotopie. Není daleko od pravdy. Perriot adaptuje zdánlivě neslučitelné subžánry a v kombinaci s klasickou kresbou vzdává hold francouzskému titánovi komiksu – Jeanu Giraudovi, též známému jako Moebius. Toto tradičnější pojetí kresby dává vyniknout originálnímu pojetí vyprávění a rozvržení jednotlivých okének. Děj je díky tomu dynamický, svižný a zároveň nechává prostor zorientovat se v mikrokosmu vzdušného města.

Chátrající společnost, vysychající planeta a dinosauři brázdící kaňony planety Země – aspekty příběhu tak lákavé, a přesto mrazivé vzhledem k současným klimatickým změnám. Negalyod je debut, který by neměl zapadnout prachem (v tomto případě pískem), ale měl by být sladkým dezertem na jedno posezení. Dezertem, který díky precizní práci nakladatelství Argo nadchne oko a pohladí duši fanoušků velkých příběhů. Příběhů o hledání ztracené pravdy a zrodu hrdiny. Perriot totiž na stránkách komiksu otevřel vrátka do fascinujícího světa, který by si zasloužil navštívit více než jednou. A jaký lepší průvodce k tomu může být, než tichý pastýř a věrný Pachycephalosaurus?

  • Vincent Perriot: Negalyod – Božský had
  • Argo, 2021
  • Překlad: Richard Podaný
  • 208 stran, 598 Kč (v e-shopu Fantasye již za 538 Kč)
5. července 2022, Ladislav Svatoš

Negalyod - Božský had

Negalyod - Božský had
Vložit do pytle na zboží  Koupit 598 Kč 538 Kč