Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Elysium odkrývá dávná tajemství mimozemské rasy Hvězdoměnců, Julie Nováková: Elysium (Blíženci 2)

Nováková Julie: Blíženci 2 - Elysium

Není to tak dlouho, co světlo světa spatřil úvodní díl trilogie Blíženci od nadané Julie Novákové. A ačkoliv bývá s pokračováními většinou problém v tom, že si na něj čtenáři musejí nějakou dobu počkat, v případě Blíženců tomu tak naštěstí není. Nakladatelství Brokilon se totiž evidentně rozhodlo, že tuto sérii zvládne vydat celou v rekordně krátkém čase. A tak se mohou ani ne tři měsíce od vydání prvního dílu fanoušci ponořit do druhého dílu, tentokrát pod názvem Elysium, a opět se vydat ke vzdáleným světům, které si pro ně autorka v sérii připravila.

Julie Nováková dokázala čtenáře zaujmout již několikrát a v Prstenci prozření tomu bezesporu nebylo jinak. Autorka v něm rozehrála spletitý a napínavý příběh o několika dějových liniích. A ačkoliv se jednalo o první díl, fanoušci si rozhodně nemohli stěžovat na pomalý rozjezd. Svižné tempo ostatně autorka udržela i v druhém díle, a tak je rozhodně na co se těšit.

Po krátkém úvodu, ve kterém si v krátkosti zopakujeme události z předchozího dílu, se ocitáme zpět ve víru událostí, které mohou ovlivnit budoucnost lidstva na dlouhé generace dopředu. Kyberneuroložce Celeste Hewittové se konečně podařilo navázat kontakt s dvojicí tajuplných bytostí, které by mohly být klíčem (alespoň v to vědci doufají) k tvorbě nových mezihvězdných tunelů. Ovšem nic není tak jednoduché, a tak na Celeste čeká ještě dlouhá cesta k porozumění těmto dvojčatům.

Julie Nováková samozřejmě nezapomněla ani na další důležité postavy svého příběhu. Trojici vědců po zběsilém útěku a různých eskapádách z prvního dílu zavál osud až na matičku Zemi, která dnes připomíná spíše živoucí muzeum a jednu velkou atrakci pro turisty než přeplněnou a technologiemi nabitou planetu, jakou známe z naší současnosti.

Julie Nováková v pěti bodech

  1. Autorka pěti románů a více než třiceti povídek v časopisech a antologiích.
  2. Především její povídková tvorba se může pyšnit řadou ocenění a nominacích na literární ceny.
  3. Působí jako nezávislá redaktorka časopisu XB-1 a jeho webových stránek.
  4. Věnuje se i publikování v zahraničních médiích, jakými jsou například Clarkesworld či Fantasy Scroll.
  5. Překládá eseje Jasona Sanforda pro XB-1 a další texty pro jiné časopisy či weby.

Ačkoli se velká část děje točí hlavně kolem tajemných Calabiho-Yauových tunelů a jejich stvořitelů, tajemné rasy Hvězdoměnců, po kterých nezůstaly v naší galaxii prakticky žádné stopy, autorka nezapomněla ani daleko prozaičtější linii. Honba za penězi a mocí totiž nesmí chybět, a tak se opět můžeme těšit i na mocenské boje. A přestože každý z hrdinů sleduje především své cíle, jedno mají společné — hrají vysokou hru, ve které jde o budoucnost lidstva.

Ti z vás, kteří měli již možnost se s prvním dílem setkat, budou i zde jako doma. Ostatně začínat v tomto případě druhým dílem, nemá vůbec smysl, jelikož na sebe děj těsně navazuje a byli byste tak ochuzeni o podstatnou část detailů. Navíc oproti Prstenci prozření ubylo v Elysiu poměrně dost odborných výrazů, což jistě ocení hlavně ti čtenáři, kteří si v těchto technických detailech nejsou dvakrát jistí.

Přestože má Elysium jen o něco málo delší rozsah než první díl, autorka se nebála a přidává další dějovou linii a s ní i pár nových postav. Zde se může nabízet otázka, jestli už to není zbytečně moc. Naštěstí se však zdá, že má Nováková vše pevně v rukou, a tak ani přehršel událostí a destinací, ve kterých se příběh odehrává, nepůsobí přeplácaně, jak se mohlo někomu jevit zpočátku prvního dílu. Čtenáři tak v drtivé většině případů nebudou mít sebemenší problém s orientací v ději. Tomu mimochodem napomáhají i postavy, především způsobem, jakým jsou vytvořené. Každý z hrdinů, se kterým se zde setkáme, je opravdová individualita a díky tomu není problém si všechny postavy zapamatovat a lehce je odlišit.

Co však může někoho trochu zaskočit, je fakt, že při čtení jen tak mimochodem zjistíte, že se celý příběh neodvíjí v krátkém časovém horizontu, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale hned v řádu několika let. A nebýt pár zmínek v textu, možná bychom se to nedozvěděli vůbec. Možná by si tato informace zasloužila trochu více zvýraznit, anebo naopak úplně pominout, protože výsledek by byl asi stejný. Buď jak buď, jedná se jen o malý detail, nad kterým se asi ani většina čtenářů nepozastaví, ovšem ty zvídavější může trochu překvapit.

Již závěr prvního dílu si vyloženě říkal o pokračování a Elysium je pokračování rozhodně zdařilé. Je tedy rozhodně dobré vědět, že nás autorka ani nakladatel nebudou dlouho napínat, protože kromě aktuálního druhého dílu, již nezadržitelně klepe na dveře i ten třetí závěrečný. Kdo tedy se čtením otálel s tím, že počká, až celá série vyjde, může se pomalu ale jistě pustit do čtení. Protože Blíženci si svou šanci u čtenářů rozhodně zaslouží.

  • Julie Nováková: Elysium (Blíženci 2)
  • Brokilon, 2015
  • obálka: Jakub Javora
  • 280 stran, 258 Kč (v e-shopu Fantasye již za 232 Kč)
20. června 2015, Petr Čapek

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Blíženci 2 - Elysium

Blíženci 2 - Elysium
Vložit do pytle na zboží  Koupit 258 Kč 232 Kč