Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Elegie života a smrti o čtyřech dějstvích, Stephen King: Čtyři roční doby

Čtyři roční doby

Autorské mistrovství se neskrývá v oblíbeném žánru, ale na neprobádaném poli. Jakmile se autor vydá na tuto odyseu, mohou čtenáři očekávat velké věci a Stephen King je toho ve Čtyřech ročních dobách důkazem.

Stephena Kinga není třeba představovat. Jeden z nejplodnějších autorů současné literatury nezpomaluje ani na sklonku života. Jeho bibliografie připomíná závod s časem, a proto se fanoušci po celém světě mohou těšit každý rok na nový titul. Letos si King do svého katalogu přidal thrillery Later a Billy Summers. Tuzemští fanoušci naštěstí nejsou o mistrovo umění ochuzeni, a tak se letos dočkali nových románů Když teče krev nebo Ústav. Stephen King je literární úkaz a stejné to je s jeho tvorbou. Česky nyní znovu vydané Čtyři roční doby otvírají pomyslné dveře do světa příběhů, které se vymykají Kingovo tradičnímu pojetí hororu. Nejsou totiž vůbec hororové.

Sbírka čtyř novel se ihned po svém vydání v roce 1982 zařadila mezi to nejlepší, co kdy King vytvořil. Novely spojuje jako neviditelná nit téma života a smrti. Příběhy se proto žánrově pohybují na poli dramatu či thrilleru. Je kladen větší důraz na psychologii postav a formu vyprávění a ne nadarmo se tři novely dočkaly úspěšných filmových adaptací.

Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank je útlý příběh o věčné naději a přátelství vězňů Andrewa Dufresna a Ellise Boyda. Každý vám poví, že se do vězení dostal neprávem, ale pouze Andrew po celou dobu svého trestu mlčel a snažil se přežít. Proč? Pracoval na svém tajném plánu útěku. Premisa posloužila jako předloha hollywoodskému trháku, který v době uvedení příliš neuspěl, ale kolo času mu dopřálo slávy později. V současné době je považován za jeden z nejlepších filmů vůbec a Kingova předloha na tom není jinak. Nebyl by to King, aby navazující příběh nepotemněl.

To Todd Bowden byl skromný a všímavý mladík. Žil na maloměstě se svou rodinou a poctivě nosil ze školy samé jedničky. Život se mu obrátil naruby ve chvíli, kdy si uvědomil, že jeho srdce nevědomky nahryzává semínko temnoty. Semínko, které jej dovedlo na práh dveří bývalého nacistického válečného zločince Kurta Dussandera. Chlapec s bývalým členem SS uzavře ďábelskou dohodu, která ve finále přivede do pekla učitele i Nadaného žáka. Příběh o zkaženosti je patrně nejrozsáhlejším fragmentem sbírky. Nadaný žák je hutná psychologická studie bitvy dvou ego monster. Jednoho na sklonku života, zatímco toho druhého na jeho začátku. Příběh se v roce 1998 dočkal úspěšné adaptace od Briana Singera s Ianem McKellenem v hlavní roli.

Stephen King v pěti bodech

  1. Začínal jako knihovník v univerzitní knihovně v Maine.
  2. V roce 1973 debutoval svým románem Carrie, který je dodnes řazen mezi žánrovou klasiku.
  3. Úspěšně spolupracuje se svými syny. S Joem Hillem vydal krátkou povídku Ve vysoké trávě a s Owenem Kingem román Růženky.
  4. V roce 2017 vyšla filmová adaptace kultovního románu To, který se zařadil mezi nejvýdělečnější horory všech dob.
  5. V roce 2021 se českého vydání dočká předposlední vydaný román Later.

Na konci každého tunelu musí být alespoň malý plamínek naděje. Tělo je po temném thrilleru takřka pohlazením po čtenářské duši. Vypráví příběh party kluků, kteří se uprostřed léta vydají hledat údajné mrtvé tělo na kraji městečka Castle Rock. Neobvyklý výlet podrobí jejich přátelství zkoušce, která změní životy a chod celého městečka. Tento příběh o nevinnosti byl jedním z prvních, kam King umístil výhradně dětské postavy. O pár let později se mu nabité zkušenosti hodily při psaní prvního konceptu románu To.

Každý životní cyklus musí jednou skončit. Příběh o smrti a přežití uzavírá neobvyklou kingovku. Dýchací metoda v sobě skrývá dva příběhy. King se netajil tím, že měl rozpracované dva náměty, které se ve finále rozhodl spojit. David Adley již nějakou dobu pracoval v právnické firmě a pomalu postupoval ve společenském žebříčku výš. Situace se změnila s pozvánkou do tajemného klubu gentlemanů, kteří se pravidelně scházejí každou zimu a vyprávějí si pozoruhodné příběhy. Jedné zimy David vyslechl historku, kterou do konce života nezapomene. Jmenovala se „dýchací metoda“. Fanoušci dodnes teoretizují o povaze tajemného klubu, neboť i sám King naznačil, že by se mohlo jednat o důležité pojítko v jeho tvorbě. Snad se někdy v budoucnu odpověď objeví v nějaké nové kingovce.

O Čtyřech ročních dobách by se daly napsat disertační práce. Ať už se jedná o postupnou profilaci postav či psychologii mezi nimi nebo netradiční formu vzdávající hold Kingově oblíbeným autorům. Roční doby jsou důkazem, že spisovatelské mistrovství se ukáže v momentě, kdy autor vstoupí do neprobádaných vod jiného žánru. Fanoušci Kinga mají to štěstí, že King tato dobrodružství v posledních letech podniká stále častěji.

  • Stephen King: Čtyři roční doby
  • Beta Dobrovský, 2021
  • překlad: Luboš Trávníček, Libuše Trávníčková, Ivan Němeček
  • 480 stran, 469 Kč (v e-shopu Fantasye již za 422 Kč)
16. prosince 2021, Ladislav Svatoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Čtyři roční doby

Čtyři roční doby
Vložit do pytle na zboží  Koupit 469 Kč 422 Kč