Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dvě dívky, dva osudy, stejná minulost zahalená tajemstvím, Lauren Oliver: Replika

Lauren Oliver: Replika

Poblíž americké Floridy se nachází tajemný institut Haven. Valná většina obyvatel však o jeho existenci nemá ani zdání, a ti kteří ano, jsou jen šiřiteli konspiračních teorií. Avšak nikdo netuší, proč bylo toto zdravotnické zařízení vůbec zbudováno a co se v něm vlastně odehrává. Instituce se zabývá „výrobou“ a testováním tisíců replik. Mezi těmi všemi bezejmennými náhražkami lidské existence je i Lyra, číslo dvacet čtyři. Dívka prožila celý život mezi zdmi institutu, ale není vůbec nespokojená, právě naopak tvrdý řád a disciplína, kterou udržují sestřičky, je tím jediným, co zná.

Jenže pak se tohle prokleté sídlo vědy stane terčem teroristického útoku religiózní fanatické skupiny. Lyřin jediný domov se tak vmžiku rozpadne jako domeček z karet. Musí se odebrat do vnějšího světa, který ji připadá hrůzostrašný. Na svém útěku potká Gemmu, dceru farmaceutického giganta. Obě mladé ženy jsou odlišné jako noc a den, ale velice brzy zjistí, že jedno mají společné. Tajemství, které má tu moc změnit vše, co do té doby znaly!

Lauren Oliver už od svého debutu Chvíle před koncem, který byl dokonce zfilmován, přichází se stále dalšími neotřelými nápady. Přičemž Replika není výjimkou. Jedná se o opravdu neobvyklé pojetí knihy jako takové. Příběh v sobě snoubí dvě dějové linie, které se v určitém bodě střetávají. Autorka proto celou knížku dělí na dvě části. Jedna z nich obsahuje vyprávění z pohledu Lyry a pokud přetočíte pevnou vazbu vzhůru nohama, tak na druhém konci naleznete náhled na situaci ze strany Gemmy.

Můžete si tak nejprve přečíst jeden příběh a pak druhý anebo se ve čtení střídat po kapitolách. Výběr je jen a jen na vás. Každopádně v knize naleznete dvě různobarevné záložky, díky nimž si budete moci spolehlivě založit každou pasáž, v níž se zrovna nacházíte. Obecně se doporučuje střídat děj po jednotlivých kapitolách a dotvářet si obraz z více úhlů pohledu. Avšak ani systematické čtení nejprve Lyry a poté Gemmy rozhodně není na škodu.

Lauren Oliver v pěti bodech

  1. Její pravé jméno je Laura Schechter.
  2. Narodila se v New Yorku, ale studovala na University of Chicago.
  3. Její rodiče jsou oba profesoři literatury.
  4. Jako malá si ráda sepisovala pokračování svých oblíbených knih.
  5. V současnosti žije v Brooklynu spolu se svým snoubencem.

Jednoznačně lze v tomto případě hovořit to nevšedním knižním zážitku. O klonování jako takovém se opravdu hodně mluví, ale jen velice málo sci-fi děl se jím skutečně do hloubky zabývá. A právě tento fakt se zdál být výzvou pro Oliverovou. Autorka se totiž vždy zaměřuje na témata, od kterých se všichni ostatní raději drží dál. Nicméně své dílo si opravdu pečlivě hýčká. Vše má do nejmenších podrobností promyšlené a její postavy působí neuvěřitelně reálně.

Tato nová duologie je rozhodně skvostem na poli sci-fi young adult scény. Nechybí jí tajemství, napětí a trocha toho dobrodružství. Ovšem ani láska, či sebe poznání jí nejsou cizí. Pokud hledáte něco nevšedního, rozhodně dejte Lauren Oliver šanci.

  • Lauren Oliver: Replika
  • CooBoo, 2018
  • Překlad: Romana Bičíková
  • 456 stran, 399 Kč
9. května 2018, Anastasja Vištalová