Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dvanáct jedinečných pozvánek do neprobádaných steampunkových světů, Jaymee Goh & Joyce Chng: Krocení sopek – Fantastické příběhy z jihovýchodní Asie

ant.: Krocení sopek

Získávání energie ze sopečné činnosti? Ovládání létajících strojů pomocí hry na hudební nástroj? Objevování vzácných živočišných druhů ve vietnamské džungli? Tesání andělů z živého dřeva? Sestrojování mechanických brouků? Ve steampunkové jihovýchodní Asii není nic nemožné.

Dvanáctipovídková antologie z prostředí steampunkých Filipín, Vietnamu, Indonésie, Thajska a Singapuru je na poli české fantastiky ojedinělým počinem. Jedná se o první takto komplexní a rozsáhlou práci, jež u nás vyšla. Dvanáct autorů z různých oblastí jihovýchodní Asie představilo českému čtenáři příběhy, které mají díky oblasti svého vzniku výjimečnou atmosféru, a promísení s dobovými i místními mýty, historií a kulturou dává jednotlivým příběhům exotický nádech. Pro čtenáře zajímající se o tento kout světa je sbírka absolutní trefou do černého.

Kvůli tomu, že je pozadí povídek českému čtenáři hodně vzdálené, nemá-li o těchto zemích širší povědomí, se vyplatí před čtením samotné fikce seznámit s doslovem orientalisty Jaroslava Olši, jr., který čtenáře zběžně seznamuje s dějinami a literárním pozadím této oblasti a s profily autorů. Pomůže to mimo jiné pochopit, které části děje jsou zcela smyšlené a které se zakládají na národním dědictví.

Jako celek je Krocení sopek pečlivě zpracovanou antologií se spoustou svěžích nápadů, na něž český čtenář jen tak nenarazí. V nekonvenčnosti námětu vedou povídky Zkáza Cuadro Amoroso o nevšedním milostném čtyřúhelníku čtyř géniů, kteří čelí tlaku slepé prospěchářské dychtivosti vládnoucích vrstev, a Život pod sklem o lesbické bioložce vyrovnávající se s rozchodem prostřednictvím sběru vzácných živočišných druhů.

Řadě povídek by naneštěstí slušel mnohem rozsáhlejší formát – jejich autorům se podařilo načrtnout zajímavé universum, avšak povídky končí ve chvíli, kdy by čtenář očekával rozehrání velkolepé zápletky. Například příběhy O důsledcích zvuku o létajících strojích ovládaných hudbou, Posvátný o mniších konstruujících mechanické brouky či Poslední Aswang o Filipíncích bránící svou nezávislost před Španěly působí spíš jako upoutávky na propracované epické romány než jako uzavřené příběhy.

Editorky v pěti bodech

  1. Joyce Chng pochází ze Singapuru a vystudovala středověkou historii v australském Perthu.
  2. Kromě sci-fi, urban fantasy a steampunkové literatury se zajímá i o sociální spravedlnost, feminismus a permakulturu.
  3. Jaymee Goh je malajsijská kritička, akademička a spisovatelka sci-fi, fantasy a strampunku.
  4. Kromě literatury se věnuje kritické rasové teorii, zemědělství či botanice.
  5. Sbírku o dvanácti povídkách různých autorů sestavily v roce 2015.

Nezvykle je většina povídek plná odvážných a silných ženských hrdinek. Kvůli feministickému cítění editorek, či kvůli tomu, že autorky převažují autory v poměru devět ku třem? Od typických archetypů svéhlavých princezen a tajemných kněžek se kniha posouvá k vědkyním, vynalézavým techničkám, špionkám a prostým ženám nadaných velkou odvahou. Plasticita a nápaditost některých postav je úžasná a třeba taková kapitánka posádky z titulní povídky Krocení sopek je ostřílená ženská, jak se patří.

Seznam povídek Timothy Dimacali: O důsledcích zvuku Marilag Angway: Krocení sopek Laura L. Hill: Posvátný Alessa Hinlo: Poslední Aswang Nghi Vo: Život pod sklem Paolo Chikiamco: Mezi rozpolcenými dušemi Kate Osias: Zkáza Cuadro Amoroso Olivia Ho: Pracující žena Robert Liow: Pavouka sem ZM Quy?nh: Schrána duší Ivanna Sudin-Mendels: Zkamenělý Pear Nuallak: Hmyz a ženy pějí spolu

Ve sbírce se sešlo mnoho různých autorských stylů i rozdílně kvalitních úrovní zpracování. Čtenář by sice neměl čekat, že co příběh, to perla, ale každá povídka má aspoň nějaké kouzlo, ať už se jedná o námět, pointu, navozenou atmosféru nebo způsob vyprávění. Pro každého se tady něco najde, ať už akční Pracující žena o vlivu čínské mafie v Singapuru, melancholičtější Mezi rozpolcenými dušemi nebo povídavější Zkamenělý. Antologie je pestrá na postavy, prostředí i zápletky, zároveň však dává dohromady komplexního vědeckofantas­tického průvodce po jihovýchodní Asii.

9. července 2016, Sabina Dudová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Krocení sopek

Krocení sopek
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč