Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Druhý díl nejdrsnější české romance, Karolina Francová: Tisíciletý démon (Purpurová noc 2)

Francová Karolina: Purpurová noc 02: Tisíciletý démon

Temný mág je mrtev, ať žije (o něco málo temnější) mág! Jenomže problémům ve věži pod Ještědem není konec. Zdá se, že požehnání prosperity a kletba nepoctivých nefungují. Z Česka se záhadným způsobem ztrácí mladé ženy. Že by Jan Rener nebyl po zabití svého otce jediným zasvěcencem magie? Nebo se tady objevil nějaká nová bytost – například Tisíciletý Démon? A jak to dopadne, když čarodějovi přestane fungovat PR?

To, co vypadalo jako drtivé vítězství České Republiky a mladšího ze dvou čarodějů Jana Renera, se začíná rychle drolit jako domeček z karet. A v centru problémů se zase ocitne Klára Keltnerová, žena poznamenaná prokletím sexuální náruživosti a femme fatale všech členů rodiny Renerů. Aby byla celá situace zajímavější, tak se děj odehrává za hranicemi Česka, a tím pádem mimo dosah jediného magického zřídla, takže si Jan Rener bude muset poradit i bez nevyčerpatelného zdroje moci. A to znamená se spolehnout na pomoc jeho bratra Nataniela, takže drama vypjatých rodinných vztahů bude pokračovat, stejně jako nenaplněný milostný trojúhelník.

Přesně tak, Karolina Francová se drží v liniích, která nastavila v prvním díle, takže i tentokrát jde především o emoce a vypjaté vztahy. Přitom se se svými hrdiny nemazlí, podrobuje je jednou zkouškou za druhou a každá další zasekne o něco hlouběji. Napětí tady netvoří ani tak samotný děj, o postavy se čtenář nebojí proto, že by mohly zemřít, ale proto, co s nimi jejich činy provedou.

Tady totiž platí, že největším nepřítelem si je nakonec člověk sám. Ani démoni totiž nedokáží ublížit, tak jako špatné vlastní rozhodnutí. Mnohem lépe se snáší příkoří, které nám způsobí druzí, než důsledky našich vlastních činů. Před tímto zjištěním není uchráněna žádná postava, ale jako ukázkový případ může posloužit bijec netvorů Nataniel Rener, který je sžírán, protože svého menšího bratra nechal napospas magii jejich otce. Jeho mladšího a do magie zasvěceného Jana zase sžírá, že s velkou mocí přichází nejen velká zodpovědnost, ale také i velká cena.

Je jasné, že Francová se snaží vytěžit co nejvíce z českých reálií, ale v Tisíciletém démonovi to pozvedla na další úroveň několika štiplavými narážkami na aktuální politickou situaci. Nebo snad myslíte, že největší mediální koncern, který stojí za Janem Rennerem, se jmenuje Lidovky Dnes náhodou? Drobných narážek, podobné této, je přitom v knize povícero. Všechny jsou velice subtilní a nikdy nedostanete pocit, že se autorka snaží za každou cenu vám narvat do hlavy svůj politický světonázor, jak tomu bývá u některých jiných českých autorů.

Mimo několika nových narážek ale Francová fungování světa a magie dále nerozvíjí a plně všechnu svou vyprávěčskou invenci vložila do emocionálního ždímání postav. Což je trochu škoda, protože emocí bylo už vrchovatě v prvním díle, ale velmi originální nápad s příchodem temné magie do Podještědí Francová už příliš nerozpracovává. Čtenáři, které zajímá i něco jiného než morální a emocionální dramata postav, tak opětovně zůstanou neukojeni.

Z toho vyplývá jeden zásadní poznatek – pokud jste si první díl užili, tak ve druhém dostane všeho více. Pokud vám v Purpurové noci něco chybělo, tak v Tisíciletém démonovi vaše frustrace ještě vzroste. Francová se nijak nesnaží lákat nové čtenáře a raději přidává svým „starým známým“. To je naprosto oprávněný postup, ale z tohoto námětu by se dalo vymáčknout podstatně více než jen zajímavé pozadí pro temnou romanci. Tak nějak by dopadlo Stmívání, kdyby se ho někdo rozhodl zasadit do českého prostředí a okořenit stylem „sex and blood“.

  • Karolina Francová: Tisíciletý démon (Purpurová noc 2)
  • Brokilon, 2018
  • Obálka: Lukáš Tuma
  • 296 stran, 288 Kč (v e-shopu Fantasye již za 259 Kč)
6. února 2019, Jan Červenka

Purpurová noc 02: Tisíciletý démon

Purpurová noc 02: Tisíciletý démon
Vložit do pytle na zboží  Koupit 288 Kč 259 Kč