Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dráždit ruského medvěda se nevyplácí, Jan Kotouč: Ofenziva českých zemí

Kotouč Jan: Ofenziva českých zemí

Na Rusko si nepřijdou. Po tajemné přírodní katastrofě, která naši planetu připravila o většinu světových mocností, je ruský medvěd stále tou velkou a ambiciózní zemí. Teď navíc bez spousty konkurentů. Nově vzniklé Česko-slovenské království se sice u Madagaskaru pokusilo ruské válečné úsilí překazit, ale jedna prohraná bitva jaro nedělá. Krom toho, jestli si něco mohou Rusové, na rozdíl od protivníků, dovolit, pak je to ztráta několika tisíc vojáků.

Car ale ani tak neoplývá nadšením z toho, že jeho mocná armáda musela takticky utéct a přehodnotit plány na obsazení česko-slovenských držav v Africe. A ještě ke všemu je porazil stát, který před Velkou bouří vlastně vůbec neexistoval a který má oproti mocnému Rusku jen minimum bitevních lodí. Stejná potupa se nesmí opakovat. A tak čeká ruské námořnictvo obrovská modernizace.

Nově jmenovaný viceadmirál Nikitin (jediný hrdina bitvy u Madagaskaru a zastánce moderního přístupu k námořním bitvám) konečně dostane tolik letadlových lodí, kolik bude potřebovat, aby mohlo Rusko dosáhnout na osud, který mu byl předurčen. Česko-slovenské království nemá ani dostatek lodí, ani pozemního vojska, aby tomu dokázalo zabránit. Obzvlášť když většinu pohonných hmot získávají ze vzdálených podmořských nalezišť. Přijít o ně by znamenalo prohrát válku. Teď jenom musí nové špičky carské armády vymyslet, jak obsadit Island…

Jan Kotouč v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1987 v Praze.
  2. Se svou novelou Příliš blízké setkání zvítězil roku 2008 v patřičné kategorii v Ceně Karla Čapka (v roce 2011 vyšla v upravené podobě v nakladatelství Epocha).
  3. Jeho prvotinou je Pokračování diplomacie z roku 2009.
  4. Přestože vystudoval obor masmédia a komunikace na New York University of Prague, ve své nejnovější knize podává velmi kritický obraz novinářů a jejich přístupu k práci s fakty.
  5. Stojí v čele sci-fi klubu HMS Phantom, českého „fanklubu“ Honor Harringtonové a Davida Webera – ten je ostatně i jeho spisovatelským vzorem.

Protistrana samozřejmě o chystaném útoku vůbec nic netuší. Chystá se osvobodit Skandinávii (nebo spíš to, co z ní po bouři zbylo), což znamená, že česko-slovenská královská armáda bude mít spoustu práce daleko od zamýšleného ruského cíle. Vždyť nikoho by ani ve snu nenapadlo, že by si car nechal masakrovat okupační síly na severu, jenom aby odlákal pozornost od riskantního tahu přes půl šachovnice. A v tom je právě genialita onoho plánu.

Autorovi nelze upřít snahu udělat příběh co nejzajímavějším tím, že protivníkovi dopřeje pro změnu i inteligentní velitele schopné přemýšlet, a ještě u toho vydávat rozkazy. Tentokrát jsou to námořníci království, kteří trpí přehnanou sebedůvěrou, z níž je dovedou probrat teprve první velké ztráty. Nicméně i tak je jasné, kdo má v tomto boji morální převahu.

Zatímco poddaní krále Tomáše Skandinávii osvobozují, armáda cara Petra IV. ji okupovala. Krále trápí svědomí, neboť poslal tisíce vojáků na smrt a car si libuje, že letošní hladomor nebude tak krutý. Jenomže je třeba si uvědomit, že tohle není drama vzešlé z alternativní historie. Tato série je především o námořních bitvách. Pacifistické dumání nad rozmanitostí světa se sem nehodí.

Ostatně tomu napovídají i styl a tempo vyprávění. Začátek je velmi pozvolný a místy by nevadilo některé detaily vynechat (teorie a úvahy o Velké bouři atp.) a spokojit se s tvrzením, že se tak prostě stalo. Ta pravá radost ze čtení přichází s prvním vzlétnutím letadel do bitvy. V těchto pasážích se totiž autor pohybuje mnohem sebejistěji. Dostavuje se napětí a čtenáři se konečně začnou bát o své oblíbené postavy.

Jenomže tohle je zároveň teprve druhá kniha, a tak se dá předpokládat, že to nejlepší si bude Jan Kotouč schovávat na později. Pokud tedy nechce v další knize popisovat průběh slavnostního plesu po podepsání mírové smlouvy, což by nemusel přežít ani on, ani jeho čtenáři. Ofenziva českých zemí přinese zisky i ztráty na obou stranách, a pokud se dá věřit autorovu lehkému naznačování (ostatně i z toho pomyslného revolveru se na konci vystřelí), začne se konflikt pomalu měnit z boje dvou mocností na světovou válku.

  • Jan Kotouč: Ofenziva českých zemí
  • Brokilon, 2017
  • Obálka: Tomáš Flak
  • 425 stran, 398 Kč (v e-shopu Fantasye již za 358 Kč)
14. února 2018, Tomáš R. Tokoš

Ofenziva českých zemí

Ofenziva českých zemí
Vložit do pytle na zboží  Koupit 548 Kč 493 Kč