Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dračí oči 3: Když se zlo rozhodne vrátit úder a princezna chybí, Kristina Hlaváčková: Pramen moci (Dračí oči 3)

Hlaváčková Kristina: Dračí oči 3 - Pramen moci

Pokud si ve druhém díle trilogie zabijete hlavní hrdinku, je jasné, že děj již nebude jako dřív. To platí též pro závěr série Dračí oči, kde by se i po pádu temného pána toužícího ovládnout svět našla práce pro odvážnou, chytrou a neohroženou princeznu. Ale nějaká taková se musí objevit rychle. Zlo je teď totiž paradoxně mnohem silnější než kdy dřív.

Elena sice podle všeho zahynula krátce po zničení temného pána, ale to ještě neznamená, že armády elfů, trpaslíků, berberů, draků a malých otravných pidimužíků budou moct v klidu odpochodovat domů. Žádné „A žili šťastně až do smrti“ se totiž nekoná. Zlo nikdy nespí a tentokrát si vybralo jedno z nejmocnějších měst na světě.

Starobylá pevnost nemalého magického potenciálu Kefet je v ohrožení. Podlá Fobeia schopná ovládat muže skrze své feromony se totiž hodlá pomstít za vše, co jí právoplatný vládce Kefetu provedl. A při té příležitosti by mohla ovládnout svět. Po boku jí totiž stojí syn temného pána, rozhodnutý poučit se z chyb, jež stály jeho otce život.

Je nad slunce jasnější, že bez další pomoci se síly dobra neobejdou. Proto se zcela nečekaně objeví tajemná a mocná Aronel. Vyrovná se magická síla nové dívky tragicky zesnulé berberské princezně? A podaří se jí porazit zlo, jež vyrostlo v srdci Kefetu?

Kristina Hlaváčková v pěti bodech

  1. S rodiči strávila část svého života v Nigérii.
  2. Kromě psaní patří mezi její velké vášně i keramika.
  3. Překládala titulky seriálů pro MTV a texty pro architektonický časopis.
  4. Spolupracuje jako překladatelka s ČVUT.
  5. Části textu, které se do trilogie nedostaly, lze nalézt na autorčině webu.

To nejdůležitější se tentokrát odehrává na relativně malém prostoru v okolí města Kefet, pod nímž se nachází jeden z nejmocnějších pramenů moci. Ovládnutí tohoto pramenu by znamenalo narušení rovnováhy magických sil a tedy logicky katastrofu. Čtenáři se však nebudou moci seznámit s tímto zajímavým místem příliš detailně, neb i v této knize čeká na novou hlavní hrdinku cestování sem a tam.

Často jde však bohužel o cestování relativně zbytečné a zdlouhavé. Například horští elfové, starší než všechno ostatní, jsou zajímaví nejen svou skoro třímetrovou výškou. Ovšem Aronelino spěchání za záchranou světa v části příběhu, která se odehrává právě v jejich domovině, uvolní místo tanci, slavnostem a dohadování se s elfským princem.

Ostatně k dohadování se mají sklony všechny postavy. Čtenáři a hlavně čtenářky zajímající se o mezilidské vztahy a základy psychologie budou nepochybně nadšeni. Jiní, hodlající zjistit mezi řádky nepodstatných dialogů, zda má dobro ještě šanci, budou mít pravděpodobně tendence některé odstavce přeskakovat. Pro celou trilogii Kristiny Hlaváčkové je navíc typické používání velmi netradičních slovních spojení, na něž je třeba si při čtení rychle zvyknout.

V prvních dvou dílech Dračích očí fungoval lehce stereotypní fantasy svět plný těch nejklasičtějších archetypů dobře. V tom třetím doplácí dynamika příběhu na autorčinu touhu neustále rozšiřovat jednotlivé dějové linie. Při vší úctě k odpočinkové literatuře, jejíž největší síla tkví v tempu tak rychlém, aby se čtenář nestihl zabývat případnými iracionalitami, v Pramenu moci si logických nedostatků nelze nevšimnout.

Třetí část tedy nenavazuje na stoupající kvalitu předchozích knih. Je možné, že autorka snad uspěchala pád temného pána, neb po něm následuje už jen dobrodružství ne nepodobné tomu, jaké zažili čtyři hobiti pana Tolkiena cestou domů. Ti to však zvládli podstatně rychleji a zajímavěji. Naštěstí, kde jedna trilogie končí, jiná může začít. A tak nezbývá než těšit se na další dobrodružství z pera této nadějné spisovatelky.

  • Kristina Hlaváčková: Pramen moci (Dračí oči 3)
  • Fragment, 2015
  • obálka: Kamila Flonerová
  • 392 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
1. srpna 2015, Tomáš Tokoš

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Dračí oči 03 - Pramen moci (brož.)

Dračí oči 03 - Pramen moci (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč