Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Doprovoďte netradiční posádku při Dlouhé cestě na malou, rozzlobenou planetu, Becky Chambersová: Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu

Chambersová Becky: Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu

Některé knihy zkrátka zaujmou už jen svým neotřelým názvem. A musíte uznat, že Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu mezi takové dozajista patří. Autorka Becky Chambersová nejspíš nikomu povědomá nebude. A není tomu divu, Dlouhá cesta je autorčiným debutem. V roce 2016 si právě tohle její dílo vysloužilo nominaci na Arthur C. Clarke Award, a tak je jasné, že zajímavý název není to jediné, čím se může tohle netradiční sci-fi pochlubit.

Ústředním bodem románu je malinkatá vesmírná loď jménem Poutník. A nejedná se o jen tak ledajakou loď, nýbrž loď tunelovací. Odvážná posádka se vrhá po hlavě do podvrstvy existence a vrtákem tuneluje napříč časem a prostorem, aby mohly být vystavěny brány a ostatní obyvatelé vesmíru mohli pohodlně a rychle cestovat napříč galaxiemi. A protože se ke galaktickému společenství zrovna připojila nová rasa a je potřeba vytvořit mezihvězdné dálnice na nová území, vyráží Poutník na dlouhou cestu na malou a rozzlobenou planetu.

Vyprávění začíná z pohledu vystudované účetní Rosemary, která míří na Poutníka jakožto nový člen posádky. Příběh se ale naštěstí nedrží celou dobu jen jí, a tak dojde na všechny zvláštní osobnosti, které na lodi slouží. A jedná se o pěkně pestrou společnost – lidstvo zastupuje mírumilovný kapitán Ashby, neoblíbený expert na řasy Corbin a duo techniků Kizzy a Jenks. Na lodi se ale nachází i jiné rasy. Třeba Šéfdoktor, který se za pomocí svých obratných ruko-nohou stará o zdraví i žaludky posádky. Pilotem Poutníka je zase opeřená a šupinatá Sissix. Posledního člena posádky tvoří navigátor Ohan, který je oslovován množným číslem, neboť polovinu jeho mysli tvoří virus.

Dlouhá cesta je určitě každým coulem space opera, ale zároveň to není klasické epické akční sci-fi plné rádoby technických výrazů, jako je dnes často k vidění. Nějaká akce v knize samozřejmě je, ale celá kniha se mnohem více zaměřuje na postavy. Každý z obyvatel Poutníka je zajímavý charakter a čtenář se určitě ve vypjatých situacích přistihne při tom, že mu na posádce skutečně záleží a prožívá s ní její útrapy.

Becky Chambersová v pěti bodech

  1. Pochází z Ameriky a velký zájem o vesmír mají v rodině.
  2. Kromě psaní si vydělávala i jako asistentka produkce nebo barmanka.
  3. Žila ve Skotsku a na Islandu, ale nyní je zpět v rodné Kalifornii.
  4. Ráda hraje hry na hrdiny a stará se o včely.
  5. Z universa Dlouhé cesty napsala ještě jednu další knihu jménem A Closed and Common Orbit.

Většinu děje tvoří epizodní příhody na cestě k vytyčenému cíli. Při takovém „seriálovém“ formátu se místy nejde ubránit myšlenkám na Firefly nebo Červeného trpaslíka – ostatně už jen třeba hlavní technička Poutníka Kizzy by si s Kaylee z Firefly velmi dobře sedla do noty. To ovšem určitě není na škodu a fanoušci podobných sci-fi seriálů budou mít z knihy o to větší radost.

Autorka si též zaslouží obrovskou pochvalu za stvořené universum se skutečně neokoukanými nápady. Její vesmír obsahuje originální a zajímavé obyvatele, a když Becky Chambersová popisuje nějaké komplikovanější principy či technické vymoženosti jejího světa, podává je dostatečně srozumitelně. Další plus příběhu pramení z toho, že se autorka v nejedné pasáži neinvazivně zabývá předsudky, xenofobií a dalšími sociálními tématy. Je pěkné vidět jednou postavy uvažovat s odstupem a uvědomovat si, že třeba jednají na základě stereotypů.

Naštěstí Chambersová nezapomněla ani na humor, a čtenář se tak při čtení dozajista i zasměje. Celkově je Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu velmi pozitivní a radostnou knihou, jaké se dnes už tak často nevidí. Proto ji rozhodně jde doporučit každému, kdo se rád na chvíli sžije s netradiční posádkou lodi a je ochotný dát šanci trochu jinému sci-fi.

24. prosince 2017, Jan Holan

Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu

Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 369 Kč 332 Kč