Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dokáže hlavní hrdina Grégoryho Samaka změnit osud celého světa?, Grégory Samak: Tajná kniha (Tajná kniha 1)

Samak Grégory: Tajná kniha

Elias Ein pochází ze staré židovské rodiny. Rozený Vídeňák se rozhodne na konci života přestěhovat do Brunova, poklidné německé vesnice. Jeho veškerý majetek se vejde do hrací skříňky z dětství, kam brzy přidá i dopis, jenž ho informoval o smrti jeho bezdětné sestry. Nyní se na světě ocitá úplně sám a myslí na svůj slib tatínkovi, že nenechá rod vymřít. To se zdá jako nemožný úkol do chvíle, než Elias objeví skrytou místnost plnou knih, ve kterých je vepsán osud mnoha lidí.

Tomík je osiřelý chlapec, jenž občas vypomůže místním za trochu jídla. Je plný života a prožívá svou první lásku. Zdálo by se, že nemají s Eliasem nic společného, ale opak je pravdou. Oba nade vše milují knihy, mají nadhled a jsou cizinci – nebo je tak aspoň vnímají obyvatelé zdejší vesnice.

Elias se navíc spřátelí se starožitníkem Gustavem, s nímž se začne pravidelně scházet na partii šachů. Starožitník přežil druhou světovou válku, jeho rodina však to štěstí neměla. Pronásledován stínem minulosti se svěří se svými obavami a nadějemi Eliasovi, jenž pocítí touhu změnit osud tohoto muže a tím rozpoutá hru osudu.

Grégory Samak v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1972 ve Francii.
  2. Grégory Samak začal svou kariéru v roce 1998 na americkém zpravodajském kanálu ABC News.
  3. Je spoluzakladatel kanálu BFM TV.
  4. Tajnou knihu vydal nejprve na internetu, kde k sobě okamžitě strhla pozornost čtenářů, načež se stala francouzským bestsellerem.
  5. Je to jeho první a zatím poslední kniha.

Knihy, které objevil Elias, popisují osudy lidí, jejich minulost, přítomnost i budoucnost, ale jsou zde i úseky, které nelze přečíst. Pomocí knihovny se hlavní hrdina dokázal dostat do minulosti, ale sám svazek si vždy zvolil, na jaké místo a do jaké doby Eliase přenese. Děj se odehrává v Německu, a to jak v přítomnosti, tak i v období druhé světové války a před ní. Autor prolíná reálná místa a osoby s fiktivními hrdiny knihy a ukazuje například Hitlera jako dítě i předtím, než získal absolutní moc.

Po několika prvních stránkách může být těžké vžít se do hlavního hrdiny – přece jen většina lidí řeší a vidí svět jinak, než postarší člověk na sklonku života. Touha změnit minulost je však pro mnoho z nás společná. A brzy zjistíte, že se společně s Eliasem prožíváte strach, zlost, přátelství či naději. Hlavní hrdina, tak trochu podivín pro okolní obyvatele, je velmi chytrý a bere vše s nadhledem, přesto se v jeho chování najde překvapivá naivita.

I přesto, že se jedná o prvotinu tohoto autora, je kniha velmi čtivá, nicméně autor ani z daleka nevyužil plný potenciál svého nápadu. Napínavý příběh je místy přerušen popisem zcela nepodstatných věcí, aby Samak zaplnil prázdné části, místo toho, aby příběh prohloubil. Tajná kniha však v sobě nese nadčasovost, díky které si v ní každý čtenář bez rozdílu věku najde něco, co ho zaujme.

  • Grégory Samak: Tajná kniha (Tajná kniha 1)
  • Albatros – Plus, 2015
  • překlad: Marie Dudilieux
  • obálka: Jan Kafka
  • 220 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
18. srpna 2015, Ivana Scholzová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Tajná kniha

Tajná kniha
249 Kč 224 Kč