Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dobrý úmysl, nebo dobře zamaskovaný trestný čin?, Marie Lu: Batman – Náměsíčnice (DC Icons 02)

Lu Marie: DC Icons 02: Batman - Náměsíčnice

Bruce Wayne právě oslavil své osmnácté narozeniny. Pro mnoho mladých lidí to znamená vytoužené osamostatnění se a vykročení do nového života. Pro něj má ale tento den hořkosladkou chuť. Dosažením zletilosti se mu otevřely svěřenecké fondy po zesnulých rodičích a on se stal dědicem milionového technického impéria. Jenže bohatství sebou nepřináší jen kladné stránky.

Mladý milionář se okamžitě stal terčem v oku pro teroristickou skupinu, která si říká „Náměsíčníci“. Krvelační vrazi, již si neberou servítky. Všechny bezpečnostní systémy totiž obrací proti svým majitelům, kteří jsou do slova a do písmene lapeni ve svém vlastním obydlí, z něhož není cesta ven. Na mušku jim přicházejí ti nejvlivnější osoby města. Bohatým berou a chudým dávají.

Chlapec je odhodlán přijít tajemným narušitelům na kloub. Jenže ve snaze učinit něco pro blaho místa, kde vyrůstal, zkříží cestu policistům. Za neuposlechnutí rozkazu je odsouzen k veřejně prospěšným pracím v psychiatrické léčebně pro ty nejnebezpečnější vyvrhele společnosti. Tam potká Madeline, tajemnou dívku, která je klíčem k teroristické skupině. Co všechno skrývá? Dokáže z ní mladý rebel vytáhnout nějaké informace a zachránit Gotham, než bude příliš pozdě?

Batman je další z řady knižní minisérie pojednávající o dospívání světoznámých superhrdinů. Tentokrát se spisovatelských opratí chopila Marie Lu, která knize vtiskla velkou dávku romantiky, napětí, ale především akce. Děj je doslova jako vystřižený z klasických akčních filmů. Jedna dechberoucí scéna střídá druhou a čtenář nad tím vším jen nevěřícně tají dech. Je to zkrátka dílo, které nebudete schopni odložit.

Marie Lu v pěti bodech

  1. V roce 1989 se s rodiči přestěhovala z Pekingu do Spojených států, kde také navštěvovala University of Southern California.
  2. V minulosti bývala animátorkou při tvorbě videoher.
  3. Nápad na dystopii „Legenda“ ji napadl již v patnácti letech.
  4. V současné době bydlí s přítelem v Pasadeně.
  5. Na Facebooku se jí rozjela nová online hra právě inspirovaná „Legendou“.

Nicméně autorce je nutné přičíst k dobru, že ačkoli se zaměřila především na poměrně černobílou linku boje dobra se zlem, nezapomněla ani na kvalitní vykreslení postavy, či exteriéru. Hlavní hrdina má totiž duši. Je přátelský, empatický a rozhodně nejedná jako žádná loutka. Jistě, místy se může pozdávat jako přehnaně sebejistý mladý muž, ale ruku na srdce, u budoucího hrdiny se to přeci předpokládá, nebo ne?

Příběhová linie sama o sobě opravdu rychle odsýpá, čemuž nasvědčuje i tloušťka knížky. Lehce přes dvě stě stran je doslova jednohubkou pro opravdového knižního nadšence. Nicméně kratší rozsah v tomto případě není na újmu, i když pokud by spisovatelka objem trochu zvětšila, jistě by se vyhnula určité předvídatelnosti. Nicméně i tak se jedná o vydařený počin, který nesmí chybět žádnému milovníkovi DC postaviček. Minimálně to setkání s oblíbenými protagonisty rozhodně stojí za to!

Třešničkou na dortu je bezesporu výborně zpracovaná obálka, se znakem pilotního charakteru a plakát, který najdete vzadu na předsádce.

  • Marie Lu: Batman – Náměsíčnice (DC Icons 02)
  • CooBoo, 2018
  • Překlad: Zdeněk Uherčík
  • 232 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
4. ledna 2019, Anastasja Višťalová

DC Icons 02: Batman - Náměsíčnice

DC Icons 02: Batman - Náměsíčnice
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč