Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dobrodruzi zpozorněte, přichází druhé Letopisy Vukogvazdských, kol.: Letopisy Vukogvazdské družiny II

Kravčík Jan: Letopisy Vukogvazdské družiny II

Jedním z hlavních stavebních kamenů vyrůstání s fantastikou bylo a částečně stále i je hraní Dračího Doupěte. Někteří znalejší hráči roleplayingových systémů sice můžou ohrnovat nos, ale to na oblíbenosti této hry na hrdiny nic nezmění. A nebýt Dračího Doupěte, nikdy by nevznikly Letopisy Vukogavzdské družiny, takže díky bohu za něj. A poděkování patří též nakladatelství Gorgona Books za to, že po dvou letech vydává pokračování.

Kniha obsahuje další tři dobrodružství Vukogvazdské družiny, ve kterých nechybí tajemný hvozd, zrada ani slanečci. Má prostě všechno, co taková pořádná fantasy mít má a přitom se nejedná o tuctový produkt, který by se od podobných lišil jen jmény hlavních hrdinů. Svět Letopisů je komplexní, drsně středověký a oplývá slovanskými reáliemi, což čtenáře určitě potěší.

První příběh, Malí Páni, zavede družinku ven z Vlčího hvozdu až do města Elienu, kde jim shánění peněz způsobí nejedno úskalí. Ve Varogově požehnání budou plánovat útěk a střetnou se s prastarým lesem, v němž pohanské mýty nabírají hmatatelné podoby a nakonec se v O ovcích a orlech čtenáři dočkají správně vygradovaného zakončení celého druhého dílu.

Děj se obloukem vyhýbá vyjetým kolejím a tradičním žánrovým klišé se vysmívá zpovzdálí. Dokazuje, že na to, aby kniha byla čtivá, není třeba neohrožených protagonistů. Jednotliví družiníci jsou v podstatě obyčejní, ale přitom výjimeční svojí povahou, ne vlastnictvím mocného artefaktu či předurčením osudu.

Jak vznikaly Letopisy?

  1. RPG (role-playing game) Dungeons & Dragons odstartovalo ve světě trend her na hrdiny.
  2. V roce 1990 u nás nakladatelství Altar vydává první českou hru na hrdiny, Dračí doupě.
  3. O šest let později vzniká v Praze Vukogvazdská družina, která sepisuje své dobrodružství a publikuje je na webových stránkách pod názvem Letopisy.
  4. Díky přízni fanoušků byly Letopisy ze stránek staženy a začaly být přepisovány do knižní podoby.
  5. Třetí díl spatří světlo světa snad už v roce 2014.

Hlavním tahákem Vukogvazdských nadále zůstává neobvyklý způsob vyprávění příběhu, kdy si pomyslnou štafetu střídavě předávají všichni hlavní aktéři dobrodružství. Tím se naskýtá čtenáři nejen širší vhled do děje, ale také pohled do nitra a úvah jednotlivých postav, které tím pádem působí mnohem propracovaněji či uvěřitelněji. A v neposlední řadě též sympaticky, takže si díky široké škále vypravěčů najde každý svého favorita.

Forma a děj ale nejsou tím jediným, čím Letopisy vyčnívají nad kalným mořem průměrných fantasy. Ať už je jejich myšlenka jakkoli brilantní, bez zvolení těch vhodných slov může tiše vyznít do prázdna. Což ale u této knihy nehrozí, protože její jazyk je ohebný, pestrý a nanejvýš zajímavý. Každý charakter se vyjadřuje jinak a slovní zásoba je skutečně bohatá, někdy až příliš, takže může mít čtenář problém rozluštit, co se za daným výrazem skrývá.

A jelikož všechny jednotlivé složky díla fungují dohromady více než dobře, daří se Letopisům hravě dohnat a v mnohém i překonat kvality předchozí knihy. Další práce Vukogvazdských tak opět učaruje veškerým hráčům Dračího Doupěte a jistě také nemalému procentu čtenářů sword and sorcery fantasy. A jak jsem již psal minule, možná dokonce některou družinku přimějí k sepsání vlastní kroniky, i když přiblížit se úrovni Letopisů nebude věc jednoduchá.

4. února 2014, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Letopisy Vukogvazdské družiny II

Letopisy Vukogvazdské družiny II
320 Kč 288 Kč