Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dobré povídky nestárnou, Stephen King: Dolanův cadillac

Stephen King: Dollanův cadillac

Napsat dobrou povídku je stejně obtížné jako napsat dobrý román. Stephen King zvládá obojí, což je fakt, který dnes už asi nikoho nepřekvapí. V této sbírce se nachází texty, které byly souborně poprvé publikovány už v roce 1994. King od té doby sice napsal spoustu dobrých (a výtečných) příběhů, ale neměli bychom zapomínat ani na ty starší kousky.

Dolanův cadillac, povídka, podle níž se celá sbírka jmenuje, je poměrně přímočarým příběhem o tom, že aby byla pomsta dokonalá, musí se opravdu pečlivě naplánovat. Hlavní hrdina přišel zásluhou jednoho muže o všechno. A teď se chce postarat o vyrovnání skóre. Autor zde pečlivě připravuje finální scénu, snaží se využívat všech příležitostí k pochybování o úspěšnosti tohoto plánu, aby nakonec nechal (téměř) všechno naznačované nadpřirozeno za dveřmi. Což vlastně vůbec není špatné. Zvlášť když většina čtenářů pravděpodobně očekávala opak.

Také Konec celé patálie si zahrává s očekáváním. Povídka vypráví příběh muže, jehož geniální bratr se rozhodne nalézt příčinu agresivního chován u lidí a odstranit ji tak, aniž by se musel zbavit samotných homo sapiens. Ich-forma vyprávění dodává příběhu na autentičnosti a doplňuje text o zajímavé detaily. Jen je trochu škoda, že konec je… Inu, finální.

Taťka je trochu optimističtější. Tedy, alespoň co do počtu obětí. Hlavní hrdina je přinucen unášet malé děti, aby splatil své dluhy. Nedělá to rád, ale život se s lidmi nemazlí. Tento nešťastník ovšem netuší, že unést jednoho podivného chlapce byl až příliš velký risk. Zvlášť když se kluk zmíní o svém taťkovi, který nebude touto situací příliš nadšený. Nenalezneme zde sice nic nečekaného, ale o to víc se čtenáři mohou těšit na Kingovský závěr.

Velmi Kingovsky působí i Prst, dobrý příklad autorovy fantazie těžící z otázek co kdyby. Jak se zachovat, když zjistíte, že ve vaší koupelně trčí z výlevky umyvadla prst, který vidíte jenom vy? A co dělat, pokud snaha o ignorování prstu coby výplodu vlastní představivosti, sel­že?

Stephen King v pěti bodech:

  1. Narodil se 21. 9. 1947 v Portlandu ve Spojených státech.
  2. Vystudoval angličtinu a tvůrčí psaní, ale protože dlouho nemohl najít práci, psal povídky do pánských časopisů.
  3. Debutoval v roce 1973 románem o telekineticky nadané středoškolačce Carrie.
  4. Některá svá díla psal pod pseudonymem Richard Bachman.
  5. Mnoho jeho prací bylo zfilmováno, například Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle či Pytel kostí.

Pochopitelně se zde objevují i povídky, jimž mohl autor něco přidat. Občas končí příliš brzy, jindy postrádají silnější pointu. Ve všech se ale nachází snadno rozpoznatelná autorova radost z vyprávění. Což je možná jeden z důvodů, proč se od té doby objevilo takové množství dalších autorových textů. Stephen King je fascinován příběhy a dělá všechno proto, aby se mohl o tuto svou fascinaci náležitě podělit. Perfektně to dokládají poznámky k jednotlivým povídkám, v nichž se čtenáři dozví něco málo o vzniku daného textu. I díky kvalitnímu překladu z každé stránky této knihy doslova vyzařuje Kingova vypravěčská vášeň. Tato připomínka je o to cennější, uvědomíme-li si, že ani po tolika letech se nic podstatného nezměnilo.

  • Stephen King: Dolanův cadillac
  • Beta Dobrovský, 2020
  • Obálka: Emil Křižka
  • Překlad: Ivan Němeček
  • 375 stran
2. října 2020, Tomáš R. Tokoš