Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Do Temného lesa musí i ten, kdo se bojí, Liou Cch'-sin: Temný les (Vzpomínka na Zemi 2)

Cch-sin Liou : Temný les

Litujete, že průlet objektu Oumuamua sluneční soustavou nevedl ke kontaktu s mimozemšťany? Mám pro vás malou útěchu. Čím déle budete číst trilogii Vzpomínka na Zemi, tím víc budete vděčni za naši blahou nevědomost, pokud jde o další inteligentní rasy ve vesmíru. Problém tří těles upozornil lidstvo na zdánlivě nezastavitelnou invazi, Temný les se ji bude snažit zastavit v nelítostném souboji mozků.

Pravda, máme docela čas, celkem 400 let, než se dostaví na Zemi kolonizační flotila mimozemšťanů z Alfy Centauri, přezdívaných Trisolarané, jimž nevyhovuje nelítostná soustava se třemi slunci. Bohužel, náš svět je již prošpikován technickými zařízeními – sofony – které pro své vládce špehují, a navíc omezují rozvoj lidstva. Vědci nadále umírají, i když to s mimozemšťany nijak nesouvisí. Opak asi tvrdí jen falešná média…

Veřejnosti není vůbec do zpěvu, nicméně OSN svěří vypracování obranného plánu čtyřem mužům, tzv. „meditátorům“. Vzhledem k takřka dokonalé vševědoucnosti sofonů musí tito vyvolení přijít s efektivním řešením, a to navíc takovým způsobem, aby mu nikdo jiný v plné míře neporozuměl. Tři meditátoři jsou známé kapacity, ovšem za čtvrtého byl vybrán sociolog Luo Ťi. Jeho důležitost není zjevná, ačkoliv mu kdysi byla vnuknuta myšlenka vesmírné sociologie. Pozemští pomahači Trisolaranů jsou již připraveni snahy meditátorů sabotovat, i když není jasné, zdali Luo vůbec vykoná něco, co by se sabotovat dalo. Mezitím se na obranu planety z čistě vojenského hlediska připravuje důstojník námořnictva Pej-chaj.

Do toho, Země, do toho!

Nejenže je Temný les o zhruba 160 stran delší než jeho předchůdce, ale zároveň se jedná o daleko náročnější science fiction. Dokud v textu nejsou představeni meditátoři, nemusí být zcela zřejmé, co je podstatou celého příběhu. Nicméně už v tu chvíli ucítíte temnou náladu, jaká začíná svět obestírat, aniž by nás Liou musel strašit nebo používat laciný sentiment. Trisolarané jsou sice hroziví a tajemní, ale jejich odlišnost od lidí je také činí směšně neohrabanými při dorozumívání s jejich lidskými pochopy. Připomíná se nám tak, že jde sice o neskonale vyspělejší, ale pořád ještě omezené bytosti.

I poté, co je zápletka představena, zůstává vlastní děj obestřen tajemstvím, což je dané také velkou hádankou, již meditátoři připravují pro své okolí. Autor opět spojuje ideální vlastnosti pro žánr, tedy odbornost vědce a ohromnou schopnost spekulovat o budoucích možnostech pokroku. Přesto však celá řada pasáží, ať už líčících globální situaci, nebo soukromí postav, působí jako nikdy nekončící sen. Dlouhodobá neurčitost zároveň knize umožňuje, aby nechala čtenářovu mysl rozeběhnout se mnohými směry a přemýšlet o celé řadě námětů.

Na své si také přijdou znalci klasické hard i soft sci-fi, jelikož spisovatel občas vzpomene slavných děl svých předchůdců. Mezi takové patří například A. C. Clark, jehož tvorbu připomíná atmosféra vzdálené budoucnosti v Liouvě verzi. Přitom však, troufám si říct, přichází Temný les s daleko záživnějším příběhem než Clarkovy pozdější vesmírné odysey. Stejně jako na začátku tak i na konci Liou úspěšně včleňuje do děje řadu monumentálních prvků, ale nedá se říct, že by manipuloval s city svého obecenstva. Přesto určitě nezůstanete lhostejní vůči drastické akci, výhledu na apokalypsu nebo chmurné verzi vztahů mezi libovolnými inteligentními rasami vesmíru. Nemluvě o dramatickém použití posledního meditátorského plá­nu…

Vzpomínka na Zemi i nadále zůstává smělým projektem jak pro čtenáře sci-fi, kteří hledají především zábavu, tak i pro ty milující hlubokomyslnost. Po návratu z Temného lesa se mnozí z vás vrátí změněni. A to způsobem, který bude nutný, pokud se chce lidstvo připravit na kosmický věk.

  • Liou Cch'-sin: Temný les (Vzpomínka na Zemi 2)
  • Host, 2017
  • Překlad: Aleš Drobek
  • Obálka: Stephan Martiniere
  • 596 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
1. února 2018, Jiří Kábrt

Temný les

Temný les
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč