Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Divná Praha, originální nápad a Ondřej S. Nečas, tak pokračuje Kladivo na čaroděje, Ondřej S. Nečas: Kruté stroje (Kladivo na čaroděje 3)

Nečas Ondřej S.: Kladivo na čaroděje 03 – Kruté stroje

Stále bezejmenná detektivní agentura Felixe Jonáše se sotva vrátila ze zombiemi zamořeného venkova, ještě ani nezískala prvního klienta a už se musí zase otáčet a řešit vraždy v matičce stověžaté. Nový autor nové české akční fantasy série šlape svému předchůdci Jiřímu Pavlovskému na paty.

Felix Jonáš má prostě smůlu, že mu v břiše spinká démon-imigrant. Pokud ho šéf pražského démonského podsvětí probudí, Felix má jednoduše po ptákách. A proto když si ho Rašil povolá na kobereček, Felixovi nezbývá nic jiného než vzít případ, který mu Jeho Démonstvo předhodilo. V Praze se totiž staly tři vraždy, které spolu na první pohled nesouvisí, ale možná se za nimi nějaký jednotící prvek skrývá. Třeba to, že tu smrdí cosi jako rybina. Ne, počkat, to bude nějaká jiná mořská potvora…

To divné neotřelé místo

Ondřej S. Nečas není Jiří Pavlovský a to, že se otěží třetího dílu Kladiva na čaroděje chopil on, vlastně dává smysl. Dosud mu vyšly jen dvě knihy (jedna detektivní fantasy a jedna pohádková pro mladší publikum) a stále čeká na to, až se prosadí, a tak se naopak jedná o ideální výběr. Bude mít klávesnici vždycky po ruce, umí pracovat s detektivní zápletkou a nepíše úplně marně. I přesto ale Kruté stroje tak trochu působí, jako kdyby si Joss Whedon usmyslel, že jednu epizodu Buffy, přemožitelky upírů napíše Neil Gaiman.

Nečasův styl totiž nestojí na komiksovém a filmovém střihu jako ten Pavlovského, a proto jsou Kruté stroje popisnější a poetičtější, než by čekal člověk, který zhltnul akční nářezy zakladatele série. To ovšem neznamená, že to musí být nutně špatně. Nečas naopak do Kladiva přináší něco nového, na čem se dá stavět do budoucna. A přináší to zabalené sice v méně akčním, ale dobře napsaném detektivním příběhu, který stojí na relativně originálním nápadu.

Ondřej S. Nečas v pěti bodech

  • Narodil se v Blansku roku 1978.
  • Vystudoval Fakultu informatiky na Masarykově univerzitě.
  • Upozornil na sebe povídkami v časopisech Pevnost a Ikarie/XB-1 a nadále do těchto časopisů svými texty přispívá (Krůpěj pontského medu, Jeden den od Síria).
  • Nejčastěji se pohybuje ve světech sci-fi a fantasy, výjimkou není ani jejich spojení s detektivní zápletkou (Případy hejtmana Ambrože)
  • V současnosti pracuje na dalších dílech Kladiva na čaroděje.

Nový autor se navíc snaží udržet v kolejích Magie pro každého a Města mrtvých a daří se mu to na výbornou. Charaktery nevypadávají ze svých rolí, a třebaže takovému Vincentovi se dostane podstatně méně prostoru, na scéně se objeví i nová postava, která se možná vrátí někdy v budoucnu. A která stále nevýrazným hlavním hrdinům dodá alespoň trochu diverzity.

Nejvíce se ale Nečasovi povedlo udržet atmosféru celé série, protože Praha u něj stále není to obyčejné místo, na které jsme si zvykli, metropole, v níž zahraniční turisté vidí středověký klenot a Tina Salo krevní banku. Je to Praha neotřelá a divná, plná magie a démonů, kteří obcují s vědou takovými způsoby, jakým by se řadovým Pražanům ani nesnilo.

Výborná akční jednohubka

Jak podotýkají některé internetové ohlasy, Kruté stroje asi nebudou díl, na který si čtenáři za pár let vzpomenou, protože nemá nic, co by člověka donutilo hledat čelist po zemi. Na druhou stranu to ale ani není díl nijak špatný. Udržuje kvalitativní laťku nastavenou Jiřím Pavlovským, upevňuje základy Kladiva na čaroděje a především slouží jako výborná akční jednohubka s trochou hlášek navrch (třebaže těch je tu méně, než by se slušelo). A o to přece u brakové literatury jde.

  • Ondřej S. Nečas: Kruté stroje (Kladivo na čaroděje 3)
  • Epocha, 2013
  • obálka: Lubomír Kupčík, Lukáš Tuma
  • 184 stran, 169 Kč (v e-shopu Fantasye již za 152 Kč)
3. června 2013, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kladivo na čaroděje 03 – Kruté stroje

Kladivo na čaroděje 03 – Kruté stroje
169 Kč 152 Kč