Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Devátý spolek: Univerzitní studia jsou vaše budoucnost, Leigh Bardugo: Devátý spolek

Bardugo Leigh: Devátý spolek

Alex Sterneová není zrovna příkladnou vysokoškolskou studentkou. Tím spíše by ji nikdo netipoval na uchazečku o studium na Yale, jedné z nejlepších světových univerzit. Její dosavadní život spíše připomínal karambol četných nezdarů zahrnujících drogy, pouliční pletichy a organizovanou zločineckou činnost. Po jednom ze svých mnoha střetů s orgány činnými v trestním řízení však dostane jedinečnou příležitost, která se prostě neodmítá. Výměnou za působení v utajení se jí má dostat nejen plného stipendia, které by pokrylo všechny vzdělávací aktivity, ale i štědrého finančního příplatku.

Stát se členem nejvlivnějšího spolku mládeže přeci nemůže být tak těžký úkol. Tato mimo edukační činnost produkuje nejvlivnější osoby současnosti. V čem tkví jejich úspěch? Inteligence, kontakty a přirozený šarm v tom mají dozajista prsty, ale klíčem k dokonalosti je temná magie, magie, která má svou cenu. Mnohdy musíte dokonce platit ten největší možný obnos, kterým je vaše holá existence.

Devátý spolek představuje další počin legendární Leigh Bardugo, jež na poli fantasy literatury pro mladé dospělé sbírá jeden úspěch za druhým. Její nejpopulárnější série Griša se zanedlouho dočká seriálového zpracování, které uvede streamovací gigant společnost Netflix. V tomto případě se autorka rozhodla poněkud pozměnit taktiku a místo dlouhých trilogií přichází s poněkud objemnější duologií, která v sobě na více než čtyři sta osmdesáti stranách snoubí vše, co je pro pořádnou fantastiku příznačné.

Leigh Bardugo v pěti bodech

  1. Narozena roku 1985 v Jeruzalémě, nyní žije v Hollywoodu.
  2. Po ukončení studií pracovala v reklamě, v médiích, později i jako maskérka a odbornice na zvláštní efekty.
  3. Další díly trilogie Griša nesou názvy Siege and Storm a Ruin and Rising. Ve stejném světě se odehrává duologie Six of Crows a Crooked Kingdom.
  4. Trpí osteonekrózou, která ji inspirovala ke zdravotním potížím jedné z pozdějších postav jejích knih.
  5. V současnosti připravuje pokračování knižní dobrodružství Alex Sterneové.

Na úvod se hodí podotknout, že se nejedná o četbu, která by imponovala slabým povahám. Lze zde objevit až pozoruhodně detailní popisy lidského těla v různých jeho podobách, pitvy, lékařské zákroky, či čarodějnické rituály. Ostřejší pasáže dokonale ladí s temnou, tak trochu ponurou atmosférou, jež umí vyvolat efekt husí kůže.

Počátek opravdu graduje, jelikož se v tomto případě čtenář přenáší přesně doprostřed děje, bez výrazného vysvětlování. Kousky skládačky do sebe zapadají postupně, příběh se vyvíjí a poodkrývá stále nové a nové detaily. Střídání přítomnosti a minulosti je dalším umným prvkem, jak udržet toho, kdo knihu čte neustále ve střehu. Zvraty, akcí a napětím je dílo opravdu napěchované, a tak se není třeba strachovat o nudu, či nezáživné pasáže, jelikož tady prostě nejsou.

Dobrou úlohu sehrávají jednoznačně postavy. Zejména pilotní protagonistka je dívkou od rány, která od samého počátku ví přesně, co chce a je ochotna si za tím stůj co stůj jít. Ačkoli v mnohém působí její charakter kontroverzně, možná až na hranici společensky přijímaných standardů, stejně se nelze ubránit pocitům, že do konceptu dokonale zapadá. Rozhodně se v případě Devátého spolku jedná o počin, který si najde své fanoušky a milovníci hororů, okultismu a nevšednosti budou přímo slintat blahem.

  • Leigh Bardugo: Devátý spolek
  • Fragment, 2020
  • Překlad: Dana Chodilová
  • 496 stran, 399 Kč
24. června 2021, Anastasja Višťalová

Devátý spolek

Devátý spolek
Vložit do pytle na zboží  Koupit   449 Kč