Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Děti, nebojte se tmy! Je tu přece Amélie od Petry Neomillnerové!, Petra Neomillnerová: Amélie a tma

Neomillnerová Petra: Amélie a tma

Oblíbená česká autorka fantastických příběhů o drsných hrdinkách s nezáviděníhodným životem zabrousila tentokrát mezi dětskou literaturu, ovšem fantastična se nevzdala. Amélie je sice na první pohled dvanáctiletá dívenka, ale po Praze už chodí pěkně dlouho.

Potkaly se u řeky. Dvanáctiletá Markéta, která se pohádala s maminkou a přemýšlí, zda neskočit do řeky, a černovlasá Amélie, které utekla černá kočka Nita. V řece se kdysi při povodni utopila i s maminkou Lydií. Teď je z ní duch, už přes sto dvacet let. Matka Lydie působila kdysi jako operní zpěvačka a nechce, aby Amélie opouštěla starý dům v pražské Troji, kde celou tu dobu bydlí. Bojí se, že si jich někdo všimne a dům jim vezme. Ale Amélie se nudí, a tak chodí ven alespoň po nocích. Z těch dvou utrápených duší se stanou kamarádky, jen Markéta musí dávat pozor, aby nikomu nevyzradila tajemství o starém domě a jeho nemrtvých obyvatelkách.

Příběh o dětech pro děti plyne klidně jako voda. Jak si dívky povídají o všedních záležitostech, které jsou pro tu druhou vždy tuze zajímavé už jen tím, že jsou jiné, rozšiřují se jim obzory. Černobílý Améliin svět získává barvy a Markétin moderní se střetává s dávno minulým. Pak však kosa narazí na kámen, z klidné vody se kniha mění v divokou bystřinu, jak k domu míří vetřelci a Markétě jde v parku o život. A přichází chvíle, kdy se jedna dívka neobejde bez druhé, přestože by jim to dřív přišlo nemyslitelné. Amélie poznává, že i jako duch může být druhým prospěšná a že i její život má smysl.

Petra Neomillnerová v pěti bodech

  • Její práce se vyznačují velmi čtivým literárním stylem, a až naturalistickou syrovostí a tvrdostí, a to jak po stránce dějové, tak i v charakterizaci postav.
  • Debutovala povídkou Ta, kterou smějí sedlat jen bohové… v časopise Pevnost, ve kterém pravidelně vycházejí její knižní recenze a články o magii.
  • V roce 2006 vydala první samostatnou knihu – sbírku Vlastní krev, v níž soustředila příběhy o čarodějce Moire a přidala několik dalších povídek. Následovaly první díl cyklu Písně čarodějky (příběhy čarodějky Moire a Desmonda) s názvem Nakažení (2007), sbírka povídek Hry na bolest (2007) a první část cyklu o upírce Tině Salo ze současné Prahy Sladká jak krev (2007).
  • Další čtenářsky oblíbenou hrdinkou se stala zaklínačka Lota, autorka jí věnovala romány Psí zima (2008) a Žár krve (2011) a mnoho povídek včetně sbírky Zaklínačka Lota (2009).
  • Petra Neomillnerová se kromě fantastiky zabývá také magií. Na toto téma jí již vyšly v Tritonu knihy Magické kameny (2006), Milostná magie (2007) a Runová magie (2007) a nejnovější dva přírůstky v nakladatelství Epocha v edici Magická knihovnička – Magický zvěrokruh (2010) a Magický herbář (2011).

Krásné ilustrace Lubomíra Kupčíka provázejí příběh vyprávěný střídavě z pohledu obou protagonistek. Petře Neomillnerové se povedlo oba styly velmi dobře odlišit: zatímco Améliino vyprávění je poetické, plné vzpomínek a působí opravdu jako zachycené dítětem z předminulého století, Markétin pohled zůstává moderní, v současném jazyce. Až ten kontrast na čtenáře působí, jako by Amélie byla mladší a Markéta starší, i když je to přesně naopak.

Čtenáři zvyklí na květnatý slovník autorčiných zaklínačů se nemusí bát dát knihu do ruky svým dětem, Amélie a tma je cizích slov prosta, až dospělého čtenáře možná napadne, zda by vůbec poznal, že čte knihu od Neomillnerové, kdyby to nebylo uvedeno na obálce. Snad ten přítomný čas a Troja by napověděly.

Lehce tajemný fantastický příběh Amélie a tma zaujme především ty nejmladší čtenáře, takové, kteří rádi čtou vyprávění o nevšedních dětech a kterým třeba učarovala copatá Pipi. Teď tu mají copatou černovlasou Amélii s černou kočkou Nitou a možnost nahlédnout na několik dní do života trošku strašidelné pražské dívenky, která je ve dne neviditelná a do jejíhož smutného černobílého života zasáhly barvy a s nimi naděje.

  • Neomillnerová Petra: Amélie a tma
  • Albatros, 2012
  • obálka a ilustrace: Lubomír Kupčík
  • 92 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
4. ledna 2013, Renata Heitelová

Diskuze k článku

I am the new one
Jani Mize - 06. 01. 2021 17:24

gookerdoughboy777 https://gookerdoughboy777.blogspot.com/2020/12/coldcagmag999-watch-online.html I every time spent my half an hour to read this weblog's content every day along with a mug of coffee.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Amélie a tma

Amélie a tma
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč