Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Démonská trilogie ve svém nejnovějším svazku přináší staré známé hrdiny i pekelně drsný svět, Peter V. Brett: Chrany (Démonská trilogie)

Brett Peter V.: Démonská trilogie - Chrany

V povídkovém sborníku Chrany Peter V. Brett potřikrát zve své fanoušky do temného středověkého světa, v němž se lidé snaží přežít noční útoky vražedných démonů a moc se jim nedaří. Příběhy, jež stojí mimo samotný Démonský cyklus, představují jednu z hlavních postav, Arlena Sedláka, jako mladičkého na poselské cestě i jako staršího, při pobytu mezi Krasijci, a také hrdinu ne tak stěžejního, Trnku Damaje, s jeho životním příběhem.

Během čekání na poslední díl populární, ale poměrně dost temné série, s maličko zavádějícím názvem Démonská trilogie, překvapil mnohé její ctitele uznalý autor další knihou. Pátý díl cyklu je sice ještě v nedohlednu, ale zbývající čas si natěšení čtenáři mohou ukrátit pročítáním svazku nazvaného Chrany. Milovníky série potěší další drobečky vědomostí o jedné z hlavních postav a návrat mezi smrtící monstra i podobně zlotřilé lidi, ostatní si přečtou napínavá dobrodružství, jež ne vždy končí šťastně.

Nemilosrdný a krvavý svět Petera V. Bretta se řadí k chlapáčtější epické fantasy, jejíž zástupci se mezi současnými zamilovanými literárními novinkami zas tak často neobjevují. Proto je každá podobná kniha nejen vítána, ale i zoufale očekávána a soubor tří delších povídek Bryanovo zlato, Velký Bazar a Poselský odkaz, jež vycházejí z hlavního dějového proudu, ale tak zcela do něho nezapadají, své čtenáře jistě nezklame.

Arlen Sedlák nebo Trnka Damaj, oba mají stále namále

V povídce Bryanovo zlato se Arlen, jako sedmnáctiletý učeň, má vydat na svou první cestu jako posel. Její původně nenáročný cíl však cechmistr tajně promění v mnohem riskantnější, komplikovaný smrtícím a utajeným nákladem. Chlapcovým druhem na výpravě do vysokohorského dolu je zkušený, ale nevrlý pijan Curk. Přes některé rušivé detaily jde vše jako po másle, až nečekaně potkají někoho, kdo by o neznámém břemeni rozhodně vědět neměl.

Příběh nazvaný Velký Bazar se naopak odehrává několik let po Sedlákově adrenalinovém debutu. Během jeho cest a pátrání po nových chranách i dalších výhodách v boji s démony, doputuje až mezi Krasijce. Jeho odvaha a znalosti slaví úspěch i zde. V noci bojuje a ve dne hledá v poušti nová monstra z Jádra i cenné artefakty. Jeho přítel Abban mu však prozradí smrtící tajemství, které Arlena nenechá chladným a jeho přátelům zkomplikuje život. Třetí příběh, již z časů Tetovaného, líčí tragický život potomka uprchlého krasijského bojovníka a žírňanské vědmy, šestiletého Trnky. Nejmladší z pěti dětí občas zažívá krátké okamžiky štěstí, než se kvůli drobné chybě jeho život obrátí naruby. Ukryje se v močálu u vesnice a netuší, že jej hledá otcův přítel, posel Ragen. Nikdo nevěří, že by osamělý chlapec mohl přežít a zarmoucený muž, na poslední výpravě před odpočinkem, odjíždí.

Tři exkurze do nelítostné reality plné monster

Sbírka povídek z neutěšeného prostředí Démonské trilogie v již páté knize vítá ctitele temné epiky, kteří nemohou odolat kouzlu krvavého boje lidí a jadrnců. Čtenáři znalí reálií série vědí, že hlavní postava prvních dvou vyprávění, Arlen Sedlák, se v průběhu čtyř svazků velmi promění. Z bezbranného chlapce, který se jako všichni Žírňané děsí soumraku a snaží se přežít noční útoky démonů, se nakonec stane neporazitelný šampion – Tetovaný.

Peter V. Brett v pěti bodech

  1. Narodil se v New Rochell, stát New York, v únoru 1973. Studium anglické literatury a dějin umění zdárně ukončil na univerzitě v Buffalu roku 1995.
  2. Svůj první rukopis s názvem An Unlikely Champion ztratil, což podle jeho vlastních slov není žádná škoda.
  3. Kurz tvůrčího psaní fantasy absolvoval v roce 1999 a v něm napsal úvodní kapitolu Tetovaného. V následujících letech rukopis zdokonaloval, ale až v roce 2008 kniha s velkým úspěchem vyšla.
  4. Kromě Démonské série napsal i sbírku povídek The Great Bazaar and Other Stories a novelu Brayan’s Gold – některé z nich si můžete přečíst právě v Chranách.
  5. Se ženou a dcerou žije v Brooklynu, kde ve volném čase relaxuje nad komiksy i při hraní počítačových her.

Vědí, že se chlapec velmi záhy musí postavit monstrům tváří v tvář a to změní celý jeho život. V okamžiku, kdy zemře jeho matka a vlastně také otec (i když ten nepřestane dýchat) se rozhodne před démony přestat utíkat. Naopak, začne hledat způsoby, jak s démony bojovat a skoncovat. První dvě povídky se odehrávají v tomto období a líčí hlavně zmíněnou touhu hlavního hrdiny, prozatímní bezbrannost lidí i novou naději.

V úvodním příběhu se autor vrací k poslovskému řemeslu a časům, které nasměrovaly Arlenovu posedlost tam, odkud není návratu. V další povídce se čtenáři přenesou do doby, kdy Sedlák žije mezi Krasijci s legendárním jménem i přáteli a vypátrá mnohá tajemství, jež budou mít vliv na následující aktivní boj s jadrnci. Bohužel zde však má potkat i svého největšího lidského soka. Třetí vyprávění se odehrává až v časech, kdy namísto Arlena Sedláka mezi lidmi kráčí Tetovaný, který možná má zachránit lidstvo, ale boji již určitě obětoval své tělo i duši.

Ve světě démonů si vedou skvěle romány i povídky

V posledním svazku z pera Petera V. Bretta u nás se autor, kromě zmínek o minulosti jedné z ústředních postav a jejích vzpomínek, pustil i do vyprávění o hrdinovi zatím neznámém, ale se stejně pohnutým osudem jako má Arlen Sedlák. Ctitelé Démonské trilogie se mohou těšit na mnoho postav, o nichž v ní již zmínka padla, ale i na životní peripetie pár dalších. Kromě zajímavých hrdinů se povídky mohou pochlubit i příběhy skvěle rozvitými hned do několika dějových linií, jako je tomu v románech tohoto cyklu zvykem.

Podobně ctitelé série jistě uvítají i skutečnost, že se jednotlivé povídky nesou v totožném duchu jako její první čtyři svazky. Všechna tři vyprávění jsou plná hororové atmosféry, poznamenané všudypřítomným strachem z jadrnců, v nichž jsou detailně líčeny děsivé útoky strašlivých démonů, které by žádný příčetný člověk nechtěl vidět ani na obrázku. Také se zde však najdou i zcela běžné, ale stejně hrůzné tragédie, jež se mohou stát kdekoli a kdykoli.

Jak již jsou čtenáři zvyklí, přecházejí s hlavními postavami plynule z jednoho prostředí do jiného – ze zasněžených horských vrcholků a pozadí cechu oblíbených poslů vede jejich cesta skrz barevné stánky Velkého Bazaru a písečné duny nábožensky velmi bigotních Krasijců, až do prostředí malé vesničky v pohraničí Žírných krajů nebo dále do ulic tamního velkoměsta.

Přestože autor v povídkách logicky neměl tolik prostoru, aby nějak významně popisoval prostředí, v němž se příběh odehrává, čtenářům by to nemělo vadit. Skalní příznivci mají z předchozích knih představu zcela přesnou a nováčci také nepřijdou zkrátka. Autorův svět je dostatečně hrůzný i fascinující, aby strhl pozornost z větší části na sebe sama a postavy i jejich pohnutky jsou vykresleny také dostatečně barvitě.

Patrně je lepší dostat se k povídkám ze svazku Chrany až po pročtení tetralogie Démonská trilogie, ale ani její neznalost nemusí být na překážku. Dynamický, mnohdy tragický, ale vždy hrdinský příběh, je občas také úsměvný a někdy dokonce i končí šťastně. Zkrátka nejen romány, ale i povídky Petera V. Bretta umějí pobavit, vyděsit, nadchnout i potěšit a dokážou čtenáře udržet prakticky celou dobu v napětí. A také proto je fanoušci tak rádi čtou.

  • Peter V. Brett: Chrany (Démonská trilogie)
  • Triton, 2016
  • překlad: Mirka Polová
  • obálka: Larry Rostant
  • 640 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
18. července 2016, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Démonský cyklus - Chrany

Démonský cyklus - Chrany
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč