Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dějiny šu*ání (a genderu a rovnoprávnosti), Philippe Brehot, Laetitia Corynová: Sexkomiks – První komiksové dějiny sexuality

Brehot Philippe a Corynová Laetitia : Sexkomiks: První komiksové dějiny sexuality

Lechtivým názvem Sexkomiks slibuje tahle kniha spoustu zábavy. Pokud jde o to, uvidíte v tomhle komiksu opravdu všechno. Přesto spíše než na poškádlení libida míří na mozkové závity nadšenců do dějepisu.

Kdyby byl Sexkomiks zařazen mezi povinnou četbu pro budoucí maturanty, rozhodně by to ničemu neuškodilo. Neobsahuje sice suchopárné rodové linie všech panovníků ani data významných bitev, ale o jednotlivých obdobích vývoje především evropské civilizace toho prozradí více než dost. A z většiny to jsou věci, které se ve škole nedozvíte, protože nikoho nenapadlo, že vlastně do dějepisu nerozlučně patří – například postavení ženy ve společnosti, vztah pánů a poddaných, různá tabu… a samozřejmě pohled na erotiku. Přitom si z takového vyprávění uděláte mnohem jasnější představu o tom, jak se naše společnost vyvíjela, než z memorování toho, kde a s kým který král zrovna bojoval.

Dějiny sexuality, stejně jako tento komiks, začínají již u našich předků v pravěku. Skrze příhody jedné lidské tlupy se před čtenářem odkrývají mechanismy, za jakých postupně vznikala společnost. Kniha navštěvuje různé starověké národy, zdrží se v Mezopotámii či v Egyptě, význačný prostor věnuje Řecku a Římu a posvítí si i na různé náboženské představy.

Pokud je na tomhle vyprávění něco opravdu dobře patrné, pak to, že společenská rovnost v dnešní podobě je produktem maximálně posledních pár desítek let. I v předkřesťan­ských společnostech, kde muži požívali tak ohromnou svobodu, o jaké se komukoli v pozdějších generacích mohlo jen zdát, ženy například jako by ani neexistovaly. A to je první část knihy ještě tou optimističtější. Jakmile se na dlouhá století ujímá vlády v Evropě církev, nastává doba temna a perzekucí, jen pomalu nahlodávaná jednotlivými uvolněními až do dnešní podoby, kterou autoři s vděčností oslavují.

Jako erotický komiks kniha díky jednoduché stylizované kresbě rozhodně nefunguje a případní zájemci by měli hledat jinde. Jako (výrazně) zábavnější učebnice ale plní svou úlohu na jedničku. Není to dějový komiks, naopak, vypravěč představuje informace právě až učebnicovou formou, zatímco ilustrace v jednotlivých okýnkách je odlehčují. Autoři se přitom celou dobu snaží v kresbě o výraznou nadsázku, ale opravdu dobré vtipy by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Až tak to nevadí, lehký a laskavý humor prostupuje celou knihou.

Sexkomiks není zrovna kniha pro komiksové fanoušky, ale pokud máte mezi přáteli studenta historie či nadšence do genderu, najdete v ní ideální dárek.

10. ledna 2018, David P. Stefanovič

Sexkomiks: První komiksové dějiny sexuality

Sexkomiks: První komiksové dějiny sexuality
398 Kč 358 Kč