Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Death Note 12: Game over, Cugumi Óba a Takeši Obata: Death Note - Zápisník smrti 12

Óba Cugumi a Obata Takeši: Death Note - Zápisník smrti 12

Kira ve světě řádí už šest let. Masami je obáván i oslavován a ohrožován jen hrstkou umanutých obránců původní spravedlnosti. Nyní se hra blíží ke svému konci. Vyjde z ní Kira jako vítěz a neporažený bůh nového světa, nebo padne?

Near se se svým týmem přemístil ze Spojených států do Japonska. Pevně věří tomu, že Light Jagami, druhý L, je zároveň i Kirou a proto ho vyzve ke schůzce tváří v tvář. Oba dobře ví, že tato konfrontace bude osudová. Konečně dostane jeden z nich v této šachové partii mat. Ale jen tři dny před jejich naplánovaným setkáním se nevyzpytatelně destruktivnímu Mellovi podaří unést Kirovu mluvčí Takadu a oběma stranám tím zkomplikovat plány.

Samotný únos Takady představuje ale spíš jen menší předstupeň velkého finále. Téměř celý poslední svazek se soustředí právě na závěrečnou bitvu důvtipu mezi Nearem a Kirou, tedy i na střet dvou vyšetřovacích organizací – zbytku japonské policie a Nearova štábu SPK. A protože konečně nastal čas odkrýt všechny karty a ozřejmit své dlouhodobě běžící plány, Cugumi Óba se tentokrát pořádně rozepsal a dal si záležet na srozumitelném a polopatickém vysvětlení záměrů obou stran. S čím kalkuloval Light, na co se spoléhal Near. V čem se jejich kroky křížily, kdy si házeli návnady a co bylo jen jejich prosté štěstí. Zároveň se vrací i ke starším událostem příběhu a propojuje tím jednotlivé dílky skládačky až k úplnému rozuzlení. I to naštěstí činí přehledně a s řádným obrazovým doprovodem, který čtenáři připomene řadu i zdánlivě méně podstatných okamžiků.

Kreslíř Takeši Obata se zase naposledy dosyta vyblbne ve vypjatých scénách. Očekávání, napětí, zvědavost, nedočkavost. Ale i strach, nervozita, hněv, zoufalství a ztráta ideálů. Všechny tyto emoce, občas zpola skrývané pod maskou pokerového hráče, se v závěru série ve výrazech postav objeví. A Obata je jako vždy vyobrazil precizně a výmluvně. Především konverzační finále umělci sice nenabízí příliš prostoru pro akční sekvence, ale to nevadí, protože atmosférické scény s našponovanými nervy a zatajeným dechem mu jdou stejně dobře jako automobilové honičky či rychlé přestřelky.

Cugumi Óba a Takeši Obata v pěti bodech

  1. Kromě Death Note spolupracovali na manze s názvem Bakuman, jež se točí kolem dvou chlapců se snem stvořit vlastní mangu.
  2. Cugumi Óba svou pravou identitu drží v přísné tajnosti.
  3. Ví se o něm pouze to, že sbírá čajové šálky a vymýšlí příběhy mang, zatímco sedí na židli v podobné pozici jako L – s koleny pod bradou.
  4. Takeši Obata byl za svou práci na Death Note a Hikaru no Go nominován na prestižní komiksovou cenu Willa Eisnera.
  5. Kromě mang Obata ilustroval několik japonských novel.

Ve srovnání se stejnojmenným anime se fanoušci mohou kromě drobných kosmetických změn v závěru těšit i z jedné kapitoly, která se v adaptaci vůbec neobjevila. Odehrává se rok po střetu Kiry a Neara, nastiňuje situaci ve světě a coby memento dává celému závěru ještě jeden možný rozměr. Záleží na každém čtenáři, na jakou stranu lehce spekulativního konce se přikloní raději.

„Jenže Neare… tys měl taky šanci vyhrát. Vlastně tu byl jeden způsob, který by ti docela určitě zajistil vítězství. Na to jsi ovšem moc měkký… Ty se s L vůbec nemůžeš rovnat.“ – Light Jagami (str. 80)

Po třech a půl letech u nás Zápisník smrti dospěl ke svému poslednímu dílu. A je to přesně takový konec, jaký si tato promyšlená série plná různorodých charakterů, nečekaných zvratů a napjatých okamžiků zasloužila. V červnu 2015 však ještě vyjde takzvaný třináctý svazek, jinak známý pod názvem Death Note: How to read, v němž jsou čtenářům odhaleny i ty detaily, na které v průběhu děje nezbylo místo. Profily postav, míst a shrnutí událostí. Součástí je i krátký příběh, jenž celé manze předcházel.

  • Cugumi Óba & Takeši Obata: Death Note – Zápisník smrti 12
  • Crew, 2015
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Takeši Obata
  • 216 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
23. března 2015, Sabina Dudová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Death Note - Zápisník smrti 12

Death Note - Zápisník smrti 12
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč