Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Deadpool hubu nezavře, i kdyby ho krájeli, Brian Posehn, Barry Duggan: Deadpool – Hodný, zlý a ošklivý

Posehn Brian  a Duggan Gerry: Deadpool: Hodný, zlý a ošklivý

Nakladatelství Crew vydalo svou již čtvrtou deadpoolovskou knihu – a třetí v rámci série psané Brianem Posehnem. Její podtitul si tentokrát půjčuje ze slavné westernové klasiky a z obálky je hned jasné, se kterou trojicí máme tentokrát čest.

V komiksu přitom dostaneme hned dvě deadpoolovské „týmovky“. V uvozovkách proto, že v obou příbězích se součástí týmu cítí jen Deadpool, ostatní s ním povětšinou nechtějí mít nic společného. Což je tak nějak jediná smysluplná lidská reakce, žejo.

Zatímco v prvním příběhu, rozděleném na dvě části („retro“ a ze současnosti) si to Deadpool bok po boku s Power Manem a Iron Fistem rozdává z padouchem zvaným jako „Běloch“ (což je skvělý výchozí bod pro nejeden vtip na téma rasismus naruby), což je v podstatě jakýsi „předfilm“, který čtenáře navnadí na hlavní hvězdy večera.

Příběh Hodný, zlý a ošklivý přitom patří mezi to nejlepší, co u nás pod značkou Deadpool vyšlo. Pardon, beru zpět. To úplně nejlepší. Přesto však pořád cítíte, že mohl být ještě lepší – především interakce mezi Captainem Amerikou, Wolverinem a Deadpoolem mají potenciál na mnohem šťavnatější srandu.

Jestliže přitom čekáte hláškovací přestřelky mezi držkatým žoldákem a rosomákem, jste částečně na omylu. V komiksu jsou, ale je jich (po hříchu) málo. Pokud však od komiksu hledáte přece jen trochu více než pouze bezduchou srandu, střílející akci a vtipy v kadenci ruského samopalu, Hodný, zlý a ošklivý vás pravděpodobně příjemně překvapí. Po Válce Wadea Wilsona totiž dostáváme další deadpoolovský příběh, který je až nebývale na vážno.

Paradoxně tahle tónina Wadeovi dost sluší. Když se snaží vtipkovat jenom proto, aby ukázal, jak je nad věcí, člověk jasně cítí, že je uvnitř přes tu svoji nesmrtelnost a nezodpovědnost člověkem trpícím stejně jako kdokoliv jiný. Díky tomu je postava držkatého žoldáka nějak bližší a sympatičtější. A díky tomu nakonec snesou jeho příběhy i mnohem přísnější měřítko. Přestávají totiž být jen jednohubkou na letní počtení, na kterou zapomenete stejně rychle, jako jste prolétli jejími stránkami. Tohle se povedlo – a jen škoda, že hlavní příběh není delší.

  • Brian Posehn, Barry Duggan: Deadpool – Hodný, zlý a ošklivý
  • Crew, 2017
  • překlad: Darek Šmíd
  • obálka: Declan Shalvey, Jordie Bellaire
  • 160 stran, 369 Kč (v e-shopu Fantasye již za 332 Kč)
9. července 2017, Josef Horký

Deadpool: Hodný, zlý a ošklivý

Deadpool: Hodný, zlý a ošklivý
Vložit do pytle na zboží  Koupit 369 Kč 332 Kč